Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összefoglalás Hangok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összefoglalás Hangok."— Előadás másolata:

1 Összefoglalás Hangok

2 A hang keletkezésétől a hallásig
A hang keletkezése – fogalmak gyűjtése

3 Fogalmak Hangforrások (hangszerek és csoportosításuk) Frekvencia – hangmagasság – húrhossz Ultrahang, infrahang

4 Mi a hang? A hallószerv által felfogott, a levegőben terjedő rezgés. Hangforrás: Általában rugalmas, szilárd testek, húrok, pálcák, lemezek vagy levegőoszlop.

5 Frekvencia – húrhossz - hangmagasság
Jele: mértékegysége: Fogalma, jelentése:

6 Frekvencia – húrhossz - hangmagasság
Jele: f mértékegysége: Hz Fogalma, jelentése: A másodpercenkénti rezgések számát adja meg. Pl. 440 Hz: Másodpercenként 440 rezgés történik. Pl. 440 kHz: Másodpercenként 440 ezer rezgés történik. Pl. 440 MHz: Másodpercenként 440 millió rezgés történik.

7 Frekvencia – húrhossz - hangmagasság
1. 2.

8 Frekvencia – húrhossz - hangmagasság
A frekvencia és a húr hossza között fordított arányosság van! Ez azt jelenti, hogy pl. kétszer olyan hosszú húrnak fele akkora a rezgésszáma. 2. A nagyobb frekvenciájú rezgésnek magasabb a hangja!

9 Megoldás: 72 cm 240 Hz 24 cm x Hz 72∙240 = 17280 y cm 360 Hz
Feladat: Egy húr hossza 72 cm, frekvenciája 240 Hz. Mekkora frekvencián rezeg egy 24 cm-es húr? Milyen hosszú húr kell 360 Hz rezgéshez? Megoldás: 72 cm 240 Hz 24 cm x Hz y cm 360 Hz 72∙240 = 17280 24∙ x = 17280 y ∙360 = 17280 17280:24 = 720 Hz 17280: 360= 48 cm

10 20 Hz Hz

11 delfin, denevér, hanglokátor
a hallás tartománya 20 Hz Hz Infrahang Pl. elefánt, orrszarvú Ultrahang Pl. delfin, denevér, hanglokátor

12 Milyen messze volt a villámlás, ha 15 sec múlva halljuk meg a dörgést?
Sebesség: 340 m/s idő (t) = 15 sec távolság = x m 340 ∙15 = x 340 ∙15 = 5100 m tovább

13 A hang terjedése Fogalmak gyűjtése

14 A hang terjedése Közeg (órás kísérlet) A hang sebessége (levegő, víz, vas) Feladat! Hangrobbanás – mikor jön létre? Hullámok – a hullámok terjedésének fajtái – hullámhossz Hullámok viselkedése a terjedési közegének határán sebességváltozás (gyakorlati példák) hangelnyelés (gyakorlati példák) hangvisszaverődés (gyakorlati példák)

15 A hang terjedésének sebessége:
340 m másodpercenként (340 m/s) A hangrobbanás akkor jön létre, ha a mozgó test sebessége átlépi a hang sebességét. Pl vadászgépek A hullámok terjedhetnek hullámhegyek és hullámvölgyek formájában (víz felszíne) sűrűsödések és ritkulások formájában (pl. a hang) Hullámhossz: Pl két hullámhegy távolsága

16 Sebességváltozás: A hang sebessége megnövekszik, amikor levegőből vízbe lép és lelassul, amikor vízből kilép a levegőbe Hangelnyelés: autópályák, rádió és TV stúdiók Hangvisszaverődés: Többszörös visszhang a hegyekben. Minél messzebbről verődik vissza a hang, annál később halljuk meg. A hanglokátor is a visszaverődő hang idejéből tud távolságokat számítani.

17 A hallás (Fogalmak gyűjtése) A fül részei fülkagyló hallójárattal
dobhártya hallócsontok csiga érzékeny szőrsejtekkel Hangerősség – decibel – hallásküszöb a hangerősség növelése elektronika nélkül (gyakorlati példák) a hangerősség csökkentése (gyakorlati példák)

18 Dobhártya Feladata: a hangot rezgésekké alakítja
A fül felépítése Hallócsontok: Feladata: a rezgések továbbítása Feladata: a hang terelése Fülkagyló és hallójárat Csiga, érzékeny szőrsejtek Feladata: a rezgéseket elektromos jelekké alakítja és továbbítja az agyba sztetoszkóp, hallgatózás Dobhártya Feladata: a hangot rezgésekké alakítja Vizes tál, dobra szórt borsószemek tovább

19 A decibel: A hangerősség mértékegysége. 0 dB: Az emberi fül hallásküszöbe. Az a hangerősség, amikor egy szúnyog zümmögését 3 m távolságból halljuk. A hangerősség növelése elektronika nélkül: Tölcsér alakú hangszórók, hangosbeszélők A hangerő csökkentése Hangelnyelő anyagok alkalmazása: autópályák zajfala, kipufogók, fegyverek hangtompítója

20 Összefoglaló kérdések és feladatok
Mit nevezünk hangnak? Sorolj fel legalább négy hangforrást! Hogyan csoportosítjuk a hangszereket? Írj egy-egy példát! Mi a decibel? Mit jelent a 0 dB? Milyen módon terjedhetnek a hullámok? Mit tudsz a levegőben terjedő hanghullám sebességéről? Hogyan terjednek ezek a hanghullámok? Mi a frekvencia jele és mértékegysége?

21 Egy helyen azt olvasod, hogy a rádióadó 103 MHz frekvencián dolgozik
Egy helyen azt olvasod, hogy a rádióadó 103 MHz frekvencián dolgozik. Mit jelent ez? Milyen matematikai összefüggés van a hegedű húrjának hossza és a frekvenciája között? Mit jelent ez? Milyen összefüggés van a hegedű húrjának hossza és az általa kiadott hang magassága között? Mit tudsz az emberi fül hallástartományáról? Mit nevezünk infrahangnak? Példák! Mit nevezünk ultrahangnak? Példák! Mit nevezünk hullámhossznak?

22 Ha egy hegyen hangosan kiáltunk, akkor azt többszörösen is visszahalljuk. Miért? Hogyan lehet hanglokátorral feltérképezni a tengerfenék felszínét? A vízparton állva sokkal messzebbről is tisztán lehet hallani a túlparton beszélgetőket, mint egyébként. Miért? Sorold fel a fül legfontosabb részeit és azok feladatát!


Letölteni ppt "Összefoglalás Hangok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések