Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vestibularis apparatus

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vestibularis apparatus"— Előadás másolata:

1 A vestibularis apparatus
Dr. Kozsurek Márk FOK II., dec. 6.

2 A vestibularis apparatus szerepe
A test (egész pontosan a fej!) helyzetének érzékelése, ezáltal normális testtartás biztosítása, az egyensúly megőrzése. A szemmozgások koordinálása, tekintetfixálás. ERGO: a vestibuláris rendszer károsodása szédülést és szemmozgászavart eredményez.

3 Az egyensúly „forrása”
Vestibularis rendszer: belsőfül (receptor) központi készülékek (vestibularis magok és összeköttetéseik) Proprioceptorok: izomorsó, ínorsó, etc. gerincvelői monosynapticus reflex spinocerebellaris pályák hátsó köteg – LM – thalamus – cortex rendszer Látás Extrapyramidalis rendszer: archicerebellum (flocculonodularis lebeny) tractus vestibulocerebellaris et cerebellovestibularis tractus vestibulospinalis

4 A vestibularis végkészülék

5 A csontos labyrinthus ívjáratok cochlea vestibulum

6 Utriculus, sacculus. A perilympha és endolympha fogalma

7 A receptormezők Utriculus, sacculus: maculák (lineáris gyorsulás) Ampullák: cristák (szöggyorsulás)

8 A vestibularis rendszer receptorsejtjei
A szekunder érzékhámsejtek (neuroepithelsejtek) felépítésüket és sejtszintű működési elvüket tekintve is nagyon hasonlítanak a Corti-szerv hanghullámokat érzékelő szőrsejtjeihez: egy nagy kinocilliumukhoz sok stereocillium társul, a mechanoelektromos transzdukció alapját a mechanoszenzitív kationcsatornák jelentik.

9

10 otoconia

11

12

13 canalis facialis area vestibularis sup. foramen singulare area cochlearis area vestibularis inf.

14 A vestibularis (Scarpa-féle) ganglion
Érző ganglion a belső hallójárat fenekén. Az érző ganglionok közül csak a vestibularis és spiralis ganglion tartalmaz pseudounipolaris sejtek helyet bipolaris sejteket!!! Hagyományos szövettani metszetben a bipoláris sejtek azonos megjelenésűek, mint a pseudounipolaris sejtek!

15 nucl. vestibularis -superior (Bechterew) -inferior (Roller) -medialis (Schwalbe) -lateralis (Deiters) A Deiters-féle magban nem igazán végződnek a vestibularis végkészülékből származó rostok!

16 A vestibularis magok kapcsolatrendszerei
Reciprok kapcsolat a kisaggyal, azon belül az archicerebelummal vagy flocculonodularis lebennyel (tr. vestibulocerebellaris, tr. cerebellovestibularis) Leszálló rostok a gerincvelő mellső szarvába (extrapyramidalis rendszer) Felszálló rostok a thalamuson át az agykéregbe (tudatosulás) Kapcsolat a tekintésközpontokkal és szemmozgató agyidegmagokkal (FLM, fasciculus longitudinalis medialis)

17 Azonos oldali rostok!!!

18

19

20 A vestibularis apparátus és a szemmozgások
FLM Tekintés: a két szem koordinált együttmozgása (hiányában kettőslátás!) Kéreg: frontalis és occipitalis tekintésközpont A frontalis tekintésközpont (Br. 8.) az akaratlagos szemmozgásokat irányítja, az occipitalis a spontán kereső, tárgyakat követő, reflexes szemmozgásokat koordinálja. Agytörzs: a vertikális tekintésközpont a nucl. interstitialis Cajal a középagyban, a horizontális a híd paramedian formatio reticularisában van. A kérgi tekintésközpontok az ellenoldali, az agytörzsiek az azonos oldali szemmozgató agyidegmagokkal vannak kapcsolatban!

21 Fasciculus longitudinalis medialis
FLM Fasciculus longitudinalis medialis agytörzsi asszociációs reflexpálya, mely összeköti: a vestibularis magokat, a szemmozgató agyidegmagokat, az agytörzsi tekintésközpontokat, a nyakizmokhoz futó gerincvelői mellső szarvi motoneuronokat.

22 Vestibulo-ocularis reflex (VOR): a fej elmozdulását (vagy elmozdítását) a szemek ellenirányú összehangolt elmozdulása kíséri, a szemek a nézett tárgyat fixálják. Eszméletlen beteg vizsgálatakor az agytörzs épségére utal, hiánya más kritériumok együttes fenállása esetén az agyhalál megállapítását vonja maga után (ún. babafej tünet). VOR

23 Nystagmus Szemtekerezgés, rendszerint egy gyors és egy lassú komponensből áll. fiziológiás optokinetikus nystagmus kalorikus nystagmus „postrotatoros” nystagmus kóros a labyrinthus, a n. vestibulocochlearis, a vestibularis magok, a kisagy, ill. a fentiek kapcsolatrendszereinek károsodásakor

24

25 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A vestibularis apparatus"

Hasonló előadás


Google Hirdetések