Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gerincvelő mikroszkópiája Proprioceptív és nociceptív reflex

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gerincvelő mikroszkópiája Proprioceptív és nociceptív reflex"— Előadás másolata:

1 A gerincvelő mikroszkópiája Proprioceptív és nociceptív reflex
Dr. Kozsurek Márk 2011. szept. 26., ÁOK II.

2 INPUT: érző rostok OUTPUT: mozgató rostok Fogalmak: szürke- és fehérállomány, gerincvelői ideg, elülső és hátsó gyökér, ganglion spinale (pseudounipolaris neuronok)

3 I. A gerincvelő mikroszkópiája
A szürkeállomány

4 C comissura alba ant. radicularis funicularis internuncialis

5 Rexed: a gerincvelői szürkeállomány lamináris szerveződése, 1952

6 A hátsó szarv lamina II: substantia gelatinosa Rolandi

7

8 A lassú vezetési sebességű, magas ingerküszöbű, vékony myelinhüvelyes (Adelta) és myelinhüvely nélküli (C) rostok fájdalmas stimulusokat és hőingert szállítanak, és a lamina I-II területén végződnek. A gyors vezetési sebességű, alacsony ingerküszöbű, vastag myelinhüvelyes rostok (Abeta) nem-fájdalmas információt továbbítanak a hátsó szarv mélyebb laminái felé. A hátsó szarv a szenzoros információfeldolgozás kiemelt jelentőségű színtere: a neuronok kb %-a interneuron, 5-10%-nál alacsonyabb a szenzoros információt a magasabb központok irányába továbbító idegsejtek aránya. A lamina II nagy mennyiségben tartalmaz mu-opoioid-receptorokat (MOR), melyeken keresztül a morfin és egyéb ópiátok hatása érvényesül.

9 Az intermedier szürkeállomány
IML CLARK-STILLING IMM IMM: intermediomedialis mag, IML: intermediolateralis mag

10 Az IML mag a thoracalis-felső lumbalis szelvényekben laterál felé mozdul el és jól elkülönülő oldalsó szarvat hoz létre. (Azaz a mellső és hátsó szarvval ellentétben az oldalsó szarv nincs a gerincvelő teljes hosszában jelen!) Az IML tartalmazza a Th-L szakaszon a szimpatikus idegrendszer, sacralisan pedig a paraszimpatikus idegrendszer preganglionaris idegsejtjeit (azaz innen indulnak a periféria felé a visceromotoros rostok). Az IMM-et inkább autonóm reflexközpontnak tartják. A Clark-Stilling mag a Th9-L3 szakaszon van jelen, innen indul a tractus spinocerebellaris dorsalis a kisagy felé.(Körülbelüli folytatása a L4-S3 szakaszon a tractus spinocerebellaris ventralis kiindulási helye.)

11 A mellső szarv flexorok distális proximális extensorok

12

13 II. A gerincvelő mikroszkópiája
A fehérállomány (lásd külön előadás!)

14 III. A gerincvelői reflexek

15 Az idegrendszer működésének alapelve
- belső környezet (zsigerek) viscerosensoros visceromotoros - simaizom, mirigyek központi idegrendszer - bőr, izmok, inak (külvilág) somatosensoros harántcsíkolt izmok somatomotoros

16 Az idegrendszer működésének alapelve
- belső környezet (zsigerek) viscerosensoros visceromotoros központi idegrendszer - bőr, izmok, inak (külvilág) somatosensoros harántcsíkolt izmok somatomotoros VEGETATÍV GGL. ÉRZŐ GGL. v - simaizom, mirigyek

17 Gerincvelői reflexek Reflex: adott stimulusra automatikusan bekövetkező ingerválasz. A gerincvelői reflexek íve a gerincvelőben záródik, de ez nem jelenti azt, hogy a reflexet kiváltó inger nem kerül észlelésre magasabb szinten (agykéreg). ill, hogy a legmagasabb szintű központok nem hatnak vissza le a reflexív működésére. De ettől még a gerincvelői reflex agy nélkül is működik!

18 Nociceptív reflexív Szinonímák: idegen reflex, poliszinaptikus gerincvelői reflex, védekező reflex, flexor reflex Az evolóció során előbb jelent meg, szerepe a veszélyes, károsító hatások elkerülése.

19 comissura alba

20 Bőr, nyálkahártya nociceptorai → Adelta vagy C rostok → ggl
Bőr, nyálkahártya nociceptorai → Adelta vagy C rostok → ggl. spinale → gerincvelői hátsó szarv → kollateralisok sokasága: azonos oldali flexor stimulálás, extensor gátlás kiegészítve ellenoldali extensor serkentéssel és flexor gátlással.

21 Proprioceptív reflexív
Szinonímák: saját reflex, nyújtási reflex, monosynaptikus reflex. Célja nem a neurológus „kalapálási vágyának kiélése”, hanem a gravitáció leküzdése!!! Az antigravitációs izmokban (karon flexorok, alsó végtagon extensorok) kifejezettebb.

22 IZOMORSÓ alfa-motoneuron gamma-motoneuron flower-spray
anulospiralis végződés

23 Az extrafusalis izomrostok alkotják a munkaizomzatot, az intrafusalis rostok az izomorsó tokon belüli, saját harántcsíkolt izmai. A munkaizomzatot a mellső szarvi alfa-motoneuronok, az intrafusalis rostokat a gamma-motoneuronok idegzik be. Az izomorsó a környező izomzat helyzetét (statikus) és nyúlását (dinamikus) érzékeli az anulospiralis és „flower spray” végződésekkel.

24

25 Izomorsó → spinalis ggl
Izomorsó → spinalis ggl. → hátsó gyökér →alfa-motoneuron a mellső szarvban → perifériás ideg → harántcsíkolt izom. Gátló interneuron közbeiktatásával az antagonista izomzat összehúzódása is kivédésre kerül.

26 A mozgások finom szabályozásában szerepet játszó egyéb tényezők
A mellső szarvi Renshaw-sejtek Gamma-hurok Golgi-féle ínorsó

27 + - Renshaw-sejt: rekurrens gátlás (az ábrán kék színben) Renshaw-sejt
V V V motoneuronok Az aktivált motoneuronok axonkollaterálisaik révén a Renshaw-sejteken keresztül gátolják a szomszédaik ingerületbe kerülését.

28 Gamma-hurok leszálló pályák gamma motoneuron

29 Az izom összehúzódása kiváltható az alfa-motoneuron ingerlésével közvetlenül, vagy közvetve az ún. gamma-hurokkal: ha a gamma-motoneuront ingereljük, az izomorsó összerándul, ami ugyanolyan inger, mintha a környező munkaizomzat nyúlt volna meg. A következmény a munkaizomzat kontrakciója. A gamma-motoneuronokon leszálló pályák (is) végződnek, amelyek így az izomorsó érzékenységét modulálják. A gamma-hurok szerepet játszik az izomtónus szabályozásában, a finom mozgások összehangolt kivitelezésében.

30 Golgi-féle ínorsó

31 Az izomzattal sorosan kapcsolt.
A túlnyújtást és az ebből fakadó sérülést hivatott kiküszöbölni (tehermentesítő reflex). A kollagénrost-nyalábok közé bekúszó axonokat az izom-ín átmenet alakváltozása képes ingerelni.


Letölteni ppt "A gerincvelő mikroszkópiája Proprioceptív és nociceptív reflex"

Hasonló előadás


Google Hirdetések