Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kozma Judit Bizonyíték-alapú szociális munka modell az oktatásban TÁMOP /2-C "Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században"
Advertisements

Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Közösségi részvétel a környezetvédelmi engedélyezési eljárásban.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
Lehetséges szociális pénzbeli ellátórendszerek
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Értékek, Világkép. Társadalmi, politikai, ideológiai attitűdök
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
„Még ma is léteznek olyan építészek, mind Svájcban, mind külföldön, akik megingathatatlan formai és intellektuális szigort visznek a munkájukba. Hálásak.
A szociális munka elméletek – IV. Humanisztikus és egzisztenciális elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991, old.
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
Alfred Adler individuálpszichológiája
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Ápolásetika.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Az érvelés.
A válság definíciója, jellemzői lezajlása
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Egyéni döntések a szervezetben
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
AZ RTF MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TAPASZTALATAI Készítette: Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
Játékelméleti alapfogalmak előadás
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Fogd A Kezem Alapítvány
A HR respektusa Energin Kft. Energin Kft. Megismerés Hasznosság Felhatalmazás Szakértelem Hitelesség Egyensúly.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
A szociális csoportmunkában alkalmazott csoportok típusai
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Pataki Éva főiskolai docens Szent István Egyetem
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Szociológia - Jogszociológia
Az innováció forrásai.
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Filozófiatörténet előadások 1I.
A projektmunka jelentősége Minőségjavítási elvárások A minőségbiztosító ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Saját mentálhigiénés védelem - szupervízió/esetmegbeszélő I. ker. CSSK Módszertan Szakmai műhely nov. 26. Németh László diplomás és akkreditált szociális.
CSEREHÁTI UTAK A SZOCIÁLIS GAZDASÁGBAN Nonprofittól a forprofitig.
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
Miskolc, Szenior tudáskormányzás Cédrus-NET Konferencia 1 Szenior kompetencia-deficit Csutorás György - Matiscsákné dr. Lizák Marianna.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
Hatalom és szervezeti politika
Szociális kompetencia
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R. Dolgoff / 1- Etika: Mi a helyes és korrekt ? ÉRTÉK: mi a jó, mi az elvárható? Érvek a szakmai etika mellett / Ágoston / az eltérő szakmai-elméleti tudás miatt a közös nevező szerepét jelentheti a szociális munkában iránytű a kezdő és a bizonytalan szociális munkásnak a szociális munkás személyes értékrendje, attitűdje, előítéletei akkor is hatnak munkájára, ha ennek nincsen tudatábanrejtetten ható érték-tényezők nyílttá tétele létezik az esetek egyediségét is figyelembevevő etikai döntéshozatali modell / Marion Mattison /

A kompetencia / hozzáértés/ elegendő Minden eset egyedi Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R. Dolgoff / 2- Ellenérvek a szakmai etikával szemben A kompetencia / hozzáértés/ elegendő Minden eset egyedi A tudományos szociális munka értékmentes Időhiány A filozófia kétértelműsége Relativitás A szakember ösztöne és jellemszilárdsága elég Kényszer a kliensekkel szemben

A SZABADSÁG ÉS A HATALOM ÉRTELMEZÉSE A SZOCIÁLIS MUNKÁBAN 1- KIINDULÓPONT: A szociális munkás és a kliens között alapvető hatalmi egyenlőtlenség van! A szakmai etikában elvárható a kliens legnagyobb szabadságának biztosítása! Korlátozása lehetséges: - komoly veszély fenyegeti a társadalmi értékeket vagy intézményeket - a veszély valóságos és világosan látható, valamint igen nagy, vagy megfordíthatatlan kárt okozna, ha nincs megelőző intézkedés

A SZABADSÁG ÉS A HATALOM ÉRTELMEZÉSE A SZOCIÁLIS MUNKÁBAN 2- A kliens szabadságának feltételei: A társadalom biztosít a kliens számára is elérhető választási lehetőségeket Senki és semmi nem kényszeri választásaiban a klienst semmire A kliens tud választási lehetőségeiről A kliensnek pontos információi vannak választásai következményeiről, azokat reálisan felbecsülheti A kliens képes - a következmények tudatában - döntés kezdeményezésére és kivitelezésére A kliensnek reális lehetőségei vannak arra, hogy választása alapján cselekedjék