Szakmai szupervízió Szülészet-Nőgyógyászat 2008.Máj.15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hasznos tippek pályamódosításhoz
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Irritábilis bélszindróma - IBS
ÚJ EMLŐRÁKTÜNETEK.
Szívbetegség és várandósság
Előzmények  Tervezés  Szakemberek alkalmazása (testnevelő tanár, edző, rekreációs szakember, OKJ-s végzettségű segítő..stb)  Hivatalos meghirdetés.
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
A méhtestrák időszerű kérdései
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Szociális munka az onkológiában
Congenitalis, nyelvben elhelyezkedő tumor
13. Tétel.
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Az Onkológia Osztály TEAM munkájának bemutatása
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Narkomániák.
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
2010 Július 23.. Egy Roosevelt téri irodaház ötödik emeletén nyílt meg ma délelőtt a főváros első magánkórháza. A Dr. Roose Magánkórházban egy szülés.
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Volumentöbblet szerepe a refrakter hypertoniában
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
A 2014/15. tanévben a vasvári középiskolába lehet tanulni. Vas megyében az elsők között hirdetjük meg a nappali és ingyenes képzést.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
APPENDICOSTOMA, LEHETŐSÉG A SZÉKLETÜRITÉSI ZAVAROK ENYHITÉSÉRE
Súlyos colitis ulcerosa és biológiai terápiája - esetismertetés -
Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Dokumentációs kötelezettség
Egy történet margójára....
Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat
SZÜLÉSZET-NŐGYÓGYÁSZAT
Ápoló szak III. évf. nappali tagozat ( Szülészeti Klinika Gyermekágy)
SZAKMAI SZUPERVÍZIÓ, DEC
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Mindennapi veszteségeink
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
Családorvos Nikla, Táska, Csömend
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
A mozgás szükséglete.
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Vizit.
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
CÉL – ADAT - ELLÁTÁS Törvénynek hosszútávon megfelelő költség- hatékony rendszer működtetése Szakember szükséglet optimalizálása Szempont: 16 – 08 óra.
Gerincvelősérültek rehabilitációja Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest október 5. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest 2015.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat
Therápia segítő program
Előadás másolata:

Szakmai szupervízió Szülészet-Nőgyógyászat 2008.Máj.15. Harangozó Ágnes III. Évfolyam Nappali Tagozat Ápoló Szak

A gyakorlat végzés feltételei Gyakorlatomat a Nőgyógyászati Klinika Postoperatív Osztályán töltöttem. Először belépve az osztályra kellemes fogadtatásban részesültem, a mentorom bemutatott az osztályon dolgozó nővéreknek, segített beilleszkedni A kezdettől fogva arra szorgalmazott, hogy találjuk fel magunkat az osztályon, végigvezetett a kórtermeken, megmutatta a fontosabb helyiségek, eszközök hollétét, elmagyarázta az osztályos rendet. Azonnal alkalmam nyílt bekapcsolódni az osztály munkájába, feladatokkal látott el.

Az osztály erősségei/gyengeségei Az ott dolgozók jól összehangolt munkát végeznek, figyelemmel vannak egymásra és kisegítik munkatársukat ha kell. Jó köztük a kommunikáció, team munkában dolgoznak Szakmai tudásuk, lelkiismeretességük és tapasztalatuk erősítik az osztály munkáját. Gyengeségként a kevés létszám miatti túlmunkából adódó feszültséget fedeztem fel ( ez néha a betegeken és hozzátartozókon vezetődött le)

A beteg bemutatása 58 éves nőbeteg: Mindkét oldali petefészek eltávolítása céljából került az osztályra az ovarium cystikus tumoros eltéréséből adódóan. 2 hete metrorhagia miatt f. abrasio, mely ovarium carcinoma propagatiot igazolta. Az ápolási folyamatba a műtétet követő 2. napon volt alkalmam bekapcsolódni. Korábbi betegségek: 95-ben jobb oldali mastectomia történt hypertonia, gyógyszeres kezelésből adódó bőrkiütés Nyugdíjas, férjével és lánya családjával egy kertes házban jó anyagi helyzetben él Dorozsmán, látogatni a délutáni órákban szokták. A beteg tisztában van betegségével, elkeseredett, hogy ismét végig kell járnia egy újabb nehéz utat. Fél, hiszen édesanyja és 3 testvére nőgyógyászati rákban haltak meg. Tudata tiszta, kérdésekre adekváltan válaszol. Pihenése kielégítő, napi 8 óra pihentető alvás.

A beteg megfigyelt tünetei Kp. Fejlett obes nőbeteg RR:140/90 Hgmm, P: 86/min L: 17/min ( szabályos) T: 36,3ₒC Hasa puha, betapintható, vérzés nincs. Közepesen vértelt bőr és nyálkahártyák. Étvágya kielégítő, kedveli a zsíros ételeket. Napi 1500- 2000 ml folyadékot fogyaszt. A beteg obstipatioról számol be. Gyógyszerérzékenység: Tramadol, Rivotril

Szükségletek felmérése Beteg „Fáj a hasam és a derekam” „Aggódok a szövettani eredmények miatt” „ Szédülök, félek, hogy elesek” „Viszketnek a kiütéseim” „Napi 1x legyen székletem” Ápoló Fájdalom Félelem, szorongás Balesetveszély Allergiás reakcióból adódó bőrkiütés Székrekedés

Ápolási diagnózis közös kialakítása Beteg Ápoló Hasi és deréktáji fájdalom az alapbetegség és a műtét miatt, melyet a beteg elmondd, a numerikus skálán 6-os erősségűnek ítél meg. Aggodalom a szövettani eredményekkel kapcsolatban, mely szorongásban nyilvánul meg és a beteg is beszámol róla. Balesetveszély kockázata a szédülés miatt. Bőrkiütés az alkalmazott gyógyszeres therápia miatt, mely testszerte megjelenő, egybefüggő, viszkető papulákban nyilvánul meg. Székletürítési zavar az immobilitás miatt. Fájdalom Félelem Balesetveszély Bőrkiütés Székelési nehézség

Közös célkijelölés/tervezés Ápoló A beteg fájdalmának csökkentése, a fájdalommérő skálán jelzett érték csökkentése legalább 2 egységgel 1 órán belöl. A félelem és szorongás oldása a kórházban tartózkodás alatt A betegnek múljon el a szédülése 4 órán belöl. A viszketés szűnjön meg 1 napon belöl, a további kiütések elkerülése, valamint a meglévők kezelése a kórházban tartózkodás alatt. A beteg számoljon be napi 1x széklet ürítéséről Beteg „Ne fájjon a hasam és a derekam” „Derüljön ki a szövettani eredmény” „Ne szédüljek” „Ne viszkessen a bőröm” „Naponta tudjak WC-re járni” Segítő tényezők A beteg együttműködése, gyógyulás iránti vágya.

Közös tervezés a fájdalom jelenlétének felmérése, paramétereinek (jelleg,erősség,jelentkezés,csökkenés,megszűnés) megfigyelés, újrafelmérése,az orvos által rendelt fájdalomcsillapítók adása,kényelmes testhelyzet biztosítása,a fájdalmat provokáló tényezők kiküszöbölése a beteg környezetéből: szellőztetés, zajmentesség, nyugodt légkör biztosítása.,nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerek alkalmazása (figyelemelterelés, relaxáltatás, kényelmi eszközök alkalmazása) Segítő beszélgetés a beteggel, a beteg bíztatása, a beteg esetleges kérdéseinek megválaszolása, szakember ( pszichológus) segítségének igénybe vétele. Vérnyomás folyamatos óránkénti ellenőrzése, az orvos által elrendelt vérnyomáscsökkentő alkalmazása, fokozatos mobilizálás. – Lassan tegyen mozdulatokat, először cask üljön fel, majd kis idő elteltével, ha nem szédül felügyelet mellett álljon fel, nővérhívó készülék ismertetése, -állandó felügyelet biztosítása a közlekedés folyamán, esetleg szoba wc elhelyezése a kórteremben. A kiütést kiváltó gyógyszerek mellőzése, felmérni a viszketés erősségét és helyeit (akár skála segítségével), felmérni a kiütések helyeit és nagyságukat, az orvos által elrendelt kezelés, kenőcs alkalmazása, hűtő borogatás, hűtőkenőcs alkalmazása a viszketés enyhítésére, kényelmes ruházat biztosítása, mely nem irritálja a kiütéseket. Rostdús táplálék biztosítása, napi 2000 ml folyadék fogyasztása, mobilizálás, gyógytorna, orvos által elrendelt gyógyszer  

Kijelölt ápolási feladat Postoperatív ápolási feladatok: Vitális paraméterek ellenőrzése negyedóránként, majd félóránként, óránként Állandó katéter Vérzés megfigyelése O2 therápia Infúziós therápia Postoperatív dokumentatio vezetése

Végrehajtás Orvos utasítására fájdalomcsillapító adása Fokozott megfigyelés Bő folyadékbevitel biztosítása(napi 2000 ml) A beteg mobilizálása Vitális paraméterek gyakori ellenőrzése Bőrkiütés kezelése az orvos utasítása szerint

Közös értékelés A beteg fájdalma csökkent 1 óra múlva 6-ról 4-es erősségűre. A beteg szorongása csak részben csökkent ( elmondta), mert az eredmények még mindig nem érkeztek meg A beteg szédülése megszűnt ( vérnyomása normális volt), még mindig igényelte a felügyeletet séta közben A bőrviszketés nem múlt el, de jelentősen csökkent Napi 1x volt széklete.

Tapasztalatok Nehézséget okozott, hogy a mentornak nem volt elég ideje ahhoz, hogy az éppen felmerülő kérdéseimet megválaszolja. Sok pozitív visszajelzés érkezett a betegek felől A team nagyon segítőkész volt velem szemben, ez hozzájárult ahhoz,hogy sok szakmabeli tapasztalatot szerezzek az ott töltött idő alatt.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!!