Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban"— Előadás másolata:

1 Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban
Dr. Marik József Pest megyei orvos napok 2009. november 5-7.

2

3 Ellátási környezet Alapellátás: központi ügyelet
Járóbeteg szakellátás: belgyógyászat, diabetológia, kardiológia, gasztroenterológia, sebészet, traumatológia, szülészet-nőgyógyászat, terhesgondozás, bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet,audiológia urológia, szemészet, neurológia, reumatológia, pszichiátria, ortopédia, diétás tanácsadás, foglalkozás-egészségügy, menedzser szűrés Diagnosztika: röntgen, ultrahang, labor Terápia: fizioterápia (elektro-, hydroterápia, gyógytorna, gyógymasszázs Rövid típusú ellátások: nappali kórházi ellátás, egynapos sebészet Fekvőbeteg szakellátás: rehabilitációs osztály

4 Egynapos sebészeti ellátás kritérium rendszer 1
Szakmai : nem ambuláns ellátás, szövődménymentes alapbetegség(??) a posztoperatív szövődmények relatíve ritkák, kockázatuk alacsony, nem vezetnek rövid idő alatt maradandó egészségkárosodáshoz, könnyen észlelhető és elhárítható a páciens elfogadja az egynapos sebészeti ellátási formát teljes körű szakmai információ megléte.

5 Egynapos sebészeti ellátás kritérium rendszer 2
Szociokulturális kritériumok: beteg megfelelő intelligenciájú, jól kooperál, jó a compliance, nem túl magas (biológiai) életkor(kivéve a gyevi bírót), biztosított a hazaszállítás, otthoni felügyelet, van telefon, A beteg otthona és a szolgáltató valamint a háttér kórház 30 percen belül elérhető autóval zavartalan lábadozás biztosított (pl: kis gyermekes szülő)

6 Egynapos sebészeti ellátás kritérium rendszer 3
Aneszteziológiai feltételek: teljes körű szakmai háttér megléte információ a tervezett beavatkozásról ASA I.-II. kategória, kivételes esetben ASA III. súlyos kísérő betegségek hiánya (legalábbis egyensúlya)

7 Speciális elbírálást igénylő esetek
Nagy kockázatú beteg ellátása egynapos sebészeti formában – (pl:Mozgásában nehezített idős beteg, család jelenléte biztosított, utána megszokott környezet… ) Speciális ellátást igénylő beteg (pl: értelmi fogyatékos) - egynapos sebészeti formában volt megoldható egyáltalán a beteg műtéti kezelése ( gondozó személyzet vele tudott lenni, szintén gyorsan visszakerül megszokott környezetébe)

8 Beteg útja a rendszerekben – egynapos sebészetben
Betegkiválasztás, műtét elvi időpontjának kijelölése, kivizsgálás elrendelése Esetmenedzser (egyezteti a beteggel a részleteket, vizsgálatok, tájékoztató, kapcsolat tartás lehetősége, kapcsolat a hozzátartozóval) Aneszteziológiai vizsgálat(alapesetben műtét előtt, bonyolultabb esetek: külön) Műtét A beteg útját szervezi, felügyeli az esetmenedzser!

9 Beteg útja a rendszerekben – kórházi ellátási struktúrában
Betegkiválasztás, műtét elvi időpontjának kijelölése, kivizsgálás elrendelése A beteg önállóan intézi a vizsgálatokat Aneszteziológiai vizsgálat Műtét vagy további vizsgálatok vagy kezelések a tervezett műtét előtt A beteg egyedül mozog a rendszerben!

10 Betegtájékoztatás Tájékozott beleegyezés alapján végezhető el az ellátás Tájékoztatást kap a beteg és hozzátartozója (szóban és írásban előre) a szakorvostól, az esetmenedzsertől, majd az aneszteziológustól az ellátás menetéről, a lehetséges kellemetlenségekről, kezelésükről, a szövődményekről és azok felismeréséről, a teendőkről. Kapcsolatba tud lépni a szakorvossal vagy az esetmenedzserrel. NINCS MAGÁRA HAGYVA! NINCS KIEMELVE A MEGSZOKOTT KÖRNYEZETÉBŐL!

11 Műtét utáni gondozás Megfigyelés
Fájdalom csillapítás (narkózis-local anaesth. Műtét alatt megkapja az első fájdalomcsillapítót…) Sebellenőrzés LMWH alkalmazása Szövődmények megfigyelése

12 Visszajelzés Kontroll alkalmával Az esetmenedzser tart kapcsolatot

13 Szervezési szempontok
Betegcsere gyorsabb(befelé „gyalog”) A program tartható Folyamatos megfigyelés biztosított a postop. Időszakban Beteg elbocsátás: operatőr, anaesthesiologus együtt… A szakorvosok között az esetmenedzser segíti a kapcsolattartást

14 „Eredmények” Évi 1000-es műtéti szám Komolyabb szövődmény nem volt
Kisebb sebszövődmény ambulanter ellátható volt. Páciensek kedvelik ezt a formát (kevesebb idő, rövidebb kimaradás a munkából) TEAM munka!! TVK!!! Miért????

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések