3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő.
Advertisements

H IBAKERESÉS, HIBAJAVÍTÁS. H IBAJELENSÉGEK Szintaktikai hiba:  Csak értelmezés esetén fordul elő, hiszen a fordítóprogramok korábban, még a fordítási.
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusleíró eszközök
Az utólagos ellenőrzésre és az előzetes biztosításra épülő rendszerek összehasonlítása dr. Csikesz Tamás.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Rendszertervezés GIMP.
Rendszerfejlesztés gyakorlat - © Fülöp Lajos
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Rendszerfejlesztés.
Programozási alapismeretek
Fekvőbeteg adatbázis szervezés GyógyinfokPirisa Levente.
Programozási alapismeretek 9. előadás
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
A webes tesztelés jövője
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Programozási ismeretek oktatása: kód vagy algoritmus
Programozási alapismeretek
Programozási alapismeretek 1. előadás
Programozási alapismeretek 9. előadás. ELTE Horváth-Papné-Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 9. előadás2/
Programozás módszertan
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Matematikai modellek a termelés tervezésében és irányításában
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
Komplex rendszertervezési módszerek
NATO minőségbiztosítási követelmények a tervezésre, fejlesztésre és gyártásra Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Csomagolás,
Titokzatos vásárlók.
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
A problémamegoldás lépései
ELTE Adatokkal kapcsolatos fogalmak  Konstans: az az adat, amely a műveletvégzés során nem változtat(hat)ja meg értékét, mindvégig ugyanabban az „állapotban”
ALGORITMUSOK.
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
Számítógép-hálózatok
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Rendszertervezés Alapfogalmak; Az informatikai rendszer
Programozás. Programozási nyelvek: Gépi nyelv A számítástechnika őskorában egyedüli lehetőség volt a gép bitsorozattal való programozása. Minden processzor.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Podoski Péter és Zabb László. Bevezető Algoritmus-vizualizáció témakörében végeztünk kutatásokat és fejlesztéseket Felmértük a manapság ismert eszközök.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Programozás, programtervezés
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
Programozás alapjai Elmélet és gyakorlat.
Algoritmusok hatékonysága – lottószelvények
Strukturált programozás.  A strukturált programozás jelenti valamennyi ma használatos programtervezési módszer alapját  Széles körben elfogadott az.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási alapok.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Compiler illetve interpreter nyelvek
Algoritmizálás.
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Az interaktív vizsga jellegzetes feladattípusainak áttekintése
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Számítógépes algoritmusok
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja

1. Specifikáció Az első teendő a feladat pontos meghatározása, a specifikáció, amely a következőket tartalmazza: -a feladat szöveges és formalizált leírása, -a feladat matematikai leírása -a megoldással szemben támasztott követelmények -környezeti igények

2. Tervezés A specifikáció alapján meg lehet tervezni a programot: -elkészülhet a megoldás algoritmusa és -az algoritmus által használt adatok leírása. Az algoritmus és az adatszerkezet finomítása egymással párhuzamosan halad.

3. Kódolás -programozási nyelv kiválasztása Az algoritmusírás után következhet a kódolás: -programozási nyelv kiválasztása -a kódolás eredménye a programozási nyelven leírt program -az algoritmus programozási nyelvre való átültetése

4. Tesztelés A program helyességéről csak akkor beszélhetünk ha meggyőződtünk róla. A helyesség vizsgálatának egyik lehetséges módszere a tesztelés: -próbaadatokkal próbáljuk ki a programot és az ezekre adott eredményből következtetünk a helyességre -fontos a program minden ágát tesztelni

5. Hibakeresés Ha a tesztelés során hibajelenséggel találkozunk, akkor következhet: -a hibakeresés -a hibajelenséget okozó utasítás megtalálása

6. Hibajavítás A megtalált hibák kijavítása. Javítás után újra tesztelni kell, hiszen nem kizárt, hogy hibásan javítunk, vagyis a javítás újabb hibákat fed fel. E folyamat végeredménye a helyes program. Ezek a lépések után következnek a minőségi követelmények

7. Hatékonyság vizsgálat Minőségi követelmények: -hatékonyság: -végrehajtási idő -helyfoglalás -kényelmes használhatóság Itt visszaléphetünk a kódolási, tervezési fázisba. Ezzel a lépéssel elérkeztünk a jó programhoz.

8. Dokumentálás Egyetlen program, termék sem használható megfelelő leírások, ún. dokumentáció nélkül. Bár a legvégén említjük, korántsem jelenti azt hogy időben is a végén kell elvégezni. A dokumentálást már a feladat meghatározásnál el kell kezdeni, s folyamatosan, a befejezésig kell készíteni.

9. Karbantartás Hosszú életű, professzionális programoknál még ezután kezdődik egy igen nagy fontosságú munka, a karbantartás.

Összefoglaló: Tevékenység Kérdés Eredmény 1. Specifikáció miből? mit? specifikáció 2. Tervezés mivel? hogyan? alg.+ adat 3. Kódolás a gép hogyan? kód 4. Tesztelés hibás- e? hibalista 5. Hibakeresés hol a hiba? hibahely, hibaok 6. Hibajavítás hogyan jó? helyes program 7. Hatékonyságvizsgálat jobbítható? jó program 8. Dokumentálás hogyan működik? használható prg. 9. Karbantartás még mindig jó? időtálló prg.

Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja