Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Compiler illetve interpreter nyelvek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Compiler illetve interpreter nyelvek"— Előadás másolata:

1 Compiler illetve interpreter nyelvek
Arra utal, hogy egyes nyelvekhez gyakrabban készítenek interpretert (értelmezőprogramot), míg másokat szinte kizárólag compilerrel (fordítóprogrammal) használnak. Procedurális illetve nem procedurális nyelvek Procedurális: a program írásban a megoldó algoritmus leírására törekszik (pl. Neumann-elvű illetve automata-elvű nyelvek). Nem procedurális: a program írásban nem a megoldó algoritmus leírására törekszik; a megoldó algoritmust a nyelv kiértékelési szabálya tartalmazza. (pl. funkcionális és logikai nyelvek)

2 Programozási nyelvek alapfogalmai

3 Szintaxis Szintaxisnak nevezzük egy programozási nyelven írt program formai helyességére vonatkozó szabályok gyűjteménye. Szemantika A szemantika pedig ugyanennek a jelentését, tartalmi helyességét leíró szabályokat tartalmazza.

4 Szintaxisleíró eszközök
A szintaxis leírására sokféle eszköz szolgál, ezek közül gyakran használt a BNF (Backus-Naur forma), szintaxisgráf, és axiómákkal és következtetési szabályokkal való leírás. BNF – metanyelv Nagyon kevés szimbólumot használ. definiálandó fogalmakat <, > jelek közé kell tennünk, definiálás jele a ::=, az alternatív definíciókat a |-jellel választjuk el egymástól, a megismétlendő elemeket pedig a {,}-jelek közé tesszük. Példák: <Program> ::= Program: {<Utasítás>} Program vége. <Értékadás> ::= <Változó> := <Kifejezés> <Adat> ::= <Változó> | <Konstans>

5 Szintaxisgráf – vasútdiagram
A szintaxisgráf csomópontjait nyelvi elemek alkotják, és ezek lehetséges sorrendjét az irányított gráf élei jelölik ki. Példák: Program Értékadás

6 Fordítás és értelmezés
Fordításnak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy adott nyelven (forrásnyelven) megírt programot egy program (fordítóprogram – compiler) lefordít egy másik nyelvre (célnyelvre). Az értelmező (interpreter) a programszöveget nem alakítja át, hanem utasításonként olvassa, elemzi, a a felismert utasítást azonnal végre is hajtja, majd megkeresi a végrehajtásban következő utasítást.

7 Programkészítés és futtatás menete
Interpreteres nyelvek esetén 1. Program megírása egy programozási nyelven, ez az úgynevezett forrás program. 2. Forrás program futtatása egy futtató program (interpreter) segítségével. vagy 2. Forrás program lefordítása egy köztes kódra (ezt a fordítót is szokás compiler-nek nevezni). 3. Köztes kód futtatása egy futtató program segítségével.

8 Compileres nyelvek esetén
1. Program megírása egy programozási nyelven, ez az úgynevezett forrás program. 2. Forrás program lefordítása a fordító program segítségével gépi kódú programmá. 3. A gépi kódú program futtatása.


Letölteni ppt "Compiler illetve interpreter nyelvek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések