Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Algoritmusleíró eszközök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Algoritmusleíró eszközök"— Előadás másolata:

1 Algoritmusleíró eszközök

2 Az algoritmus definíciója
Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását. Véges sok utasítást tartalmaz. Nem feltétlenül véges végrehajtási idejű. Megfelelő sorrendű (szemantikailag helyes). Utasításonként megfelelően paraméterezett (szintaktikailag helyes).

3 Algoritmus leíró eszközök

4 Folyamatábra A programot gráfként írja le.
A program-gráf egy irányított gráf, amely csomópontokból és őket összekötő élekből áll. Egyetlen induló és befejező éle van, az induló élből bármely csomópont elérhető. A folyamatábra három féle csomópontot tartalmaz: utasítás csomópont, döntés csomópont, gyűjtő csomópont. Látványos. Hátrányai: terjedelmes, szövegszerkesztővel nehezen készíthető, javítása rendkívül nehézkes.

5 Folyamatábra Utasítás csomópont Döntés csomópont Gyűjtő csomópont
Igaz Hamis Feltétel

6 Folyamatábra Emelje fel a kézibeszélőt Van búgó hang?
Várja meg a tárcsahangot Igaz Hamis Keressen egy másik telefonkészüléket! Dobjon be egy érmét! Tárcsázzon! Vége

7 Stuktogram A folyamatábra hibáit próbálja meg kiküszöbölni azzal, hogy a program-gráfot élek nélkül ábrázolja.  Egyetlen alapelem marad, a téglalap. Csak strukturált programok írására alkalmas. Hátránya: terjedelmes, nehezen javítható, nehezen „olvasható”.

8 Stuktogram Szekvencia: Szelekció: Iteráció: Utasítás1 Utasítás2
Feltétel Igen Nem Szelekció: Utasítás1 Utasítás2 Feltétel Iteráció: Utasítás(ok)

9 Leírás fával A program-gráfot fával írja le.
A fa nem tartalmaz ciklust . A ciklusokat rekurzívan írhatjuk le. Az eddigieknél szélesebb alkalmazási lehetőségű, áttekinthetősége viszont továbbra is rossz.

10 Leírás mondatokkal Sorszámozott utasítású programozási nyelvekhez (pl.: BASIC) illeszkedik. Utasításai sorszámozott mondatok. A követést a sorszámok biztosítják. Hátránya: nehezen áttekinthető, nehezen olvasható, nem egyértelmű, nem specifikus.

11 Leírás mondatokkal 1. Emeld fel a kézi beszélőt!
2. Várd meg a tárcsahangot! 3. Ha van búgó hang, akkor folytasd az 5. soron! 4. Keress egy másik telefonkészüléket! Folytasd a 7. soron! 5. Dobj be egy érmét! 6. Tárcsázz! 7. Vége

12 Leírás mondatszerű elemekkel
Más néven: pszeudokód, vagy leírónyelv. Elemei nem teljes mondatok, hanem mondat szerű elemek. Anyanyelv + matematikai, logikai nyelv. Struktúrái megfelelnek a Neumann elvű programozási nyelv struktúráinak. Kódolása egyszerű.

13 Leírás programnyelven
Nem „mindenki” számára érthető. Szigorú szintaxisú.

14


Letölteni ppt "Algoritmusleíró eszközök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések