Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések."— Előadás másolata:

1 Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika

2 Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések megismerése, a mérés-technika kidolgozása, a modell kidolgozása 2.Alkalmazott kutatás: a szükséges eszközök kialakítása, a paraméterek megengedett tartományának meghatározása, a folyamatok lehetséges végeredményeinek feltérképezése 3.Technológia kidolgozása: a folyamat iparszerű végrehajtásához szükséges elemzések, vizsgálatok elvégzése.

3 Ipari Katasztrófák3. előadás3 4.Gyártás: a gazdaságossági elemzések, az előírások alkalmazásának eredményekép- pen megszervezik a folyamat iparszerű űzését. Ehhez a jogi-, környezetvédelmi-, stb. vizsgálatokra van szükség. 5.Szervezés: az ipari folyamatot egy szerve- zet fogja elvégezni, ennek felépítését is meg kell tervezni. 6.Üzemszerű működés: általában próba- gyártás, beüzemelés, stb. után elindulhat a rutinszerű üzem.

4 Ipari Katasztrófák3. előadás4 Az üzemszerű működéshez tervet kell készíteni, amelyben az anyagban, eszközökben használat következtében beálló változásokat is nyomon kell követni. Ezt követi egy karbantartási, ellenőrzési terv kidolgozása.

5 Ipari Katasztrófák3. előadás5 A felhasznált technikát fel kell bontani rend- szerekre, struktúrákra és egységekre. Minden egység leírásában meg kell nevezni a rendszer határait, lehetséges meghibáso- dásának módjait, a lehetséges és szüksé- ges javításokat, a karbantartás módját. A technikán kért vagy elvégzett minden változtatást, beavatkozást, javítást, karban- tartást naplózni kell. Le kell írni minden egyes állapotot. Meg kell határozni az egyes állapotok valószínű- ségét.

6 Ipari Katasztrófák3. előadás6 A technológiai folyamat összes lehetséges eredménye az egyes rendszerek, struktú- rák, egységek lehetséges meghibásodásai- ból áll össze. Ennek elemzésére szolgáló eszközök (hibafa pl.) később. Az egyes eredmények gyakoriságát elem- zéssel lehet megállapítani (ld. Később). Hogyan lehet ezeket befolyásolni? (Később)

7 Ipari Katasztrófák3. előadás7 Tervezési elvek Mélységi védelem: a veszély forrásától végig beépített akadályokat telepítenek a következmények csökkentése céljából. Gátak: minden veszélyforráshoz egy gátat kell rendelni a veszély korlátozása céljából Többszörözés: amennyiben egy berendezés kulcsszerepet kap, több példányt készítenek belőle, hiba esetén a tartalék működik.

8 Ipari Katasztrófák3. előadás8 ALARA: As Low As Reasonably Achievable Ésszerű kompromisszum a kockázat és a költségek között


Letölteni ppt "Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések