Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő."— Előadás másolata:

1 T ESZTELÉS

2 C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő adattal kipróbálni. Akkor tudunk a tesztelés eredményéről bármit is mondani, ha van elképzelésünk arról, hogy adott bemenő adatra milyen eredményt várunk. Teszteset: a be- és kimeneti adatok, és a feltételek együttes megadása.

3 A TESZTELÉS ALAPELVEI A jó teszteset az, ami nagy valószínűséggel egy még felfedetlen hibát mutat ki a programban. A teszteset nem csak bemenő adatokból, hanem a hozzájuk tartozó eredményekből is áll. (A későbbi felhasználás miatt célszerű feljegyezni.) A meg nem ismételhető teszteseteket kerüljük! A tesztelést az érvényes és az érvénytelen adatokra is el kell végezni. Minden tesztesetből ki kell „bányászni” a legtöbb információt. Fontos megállapítani, hogy miért nem valósít meg a program valamilyen funkciót amit elvárunk tőle, és azt is, hogy miért végez olyan tevékenységet is, amit nam feltételeztünk róla. A program tesztelését csak a program írójától különböző személy képes hatékonyan elvégezni.

4 S TATIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK Azok a módszerek, amikor csak a kódot vizsgáljuk. Kódellenőrzés:  A program szövegének megvizsgálása.  Az algoritmus logikáját kell a programban végigkövetni, s megfigyelni, hogy a kettő eltér-e egymástól. Formai ellenőrzés:  Kereszthivatkozási táblázat: adatnév, típus, hivatkozási helyek azonosítása.  A program minden utasítását végre kell hajtani legalább egyszer.

5 S TATIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK Tartalmi ellenőrzés:  Ellentmondás-keresés.  A tartalmi hibák a formailag helyes programokban fordulnak elő, de felismerhetők formális eszközökkel.  A programba valószínűleg elírás, figyelmetlenség miatt kerültek bele.  Felhasználatlan objektum, vagy változóérték.  Érték nélküli változó, függvény, vagy operátor.  Nem változtató értékadás.  Azonosan igaz (hamis) logikai formulák.  Konstans értékű kifejezések.  Végtelen ciklus.  Mellékhatással rendelkező függvény, vagy operátor.

6 D INAMIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK A programot végre is hajtjuk. „Fekete doboz” módszer:  Adatvezérelt tesztelés.  A tesztelő nem veszi figyelembe a program belső szerkezetét, hanem a teszteseteket a feladat meghatározás alapján választja meg.  A cél az összes hiba megtalálása a programban.  Ez elvileg lehetséges, a programot ki kell próbálni az összes lehetséges bemenő adatra.  Ezzel a módszerrel mennyiségi akadályokba ütközhetünk.  Kimerítő bemenet tesztelés.

7 D INAMIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK „ F EKETE DOBOZ ” MÓDSZER : Ekvivalencia osztályok keresése.  Minden tesztesetnek annyi bemeneti feltételt kell kielégítenie, amennyit csak lehetséges azért, hogy ezzel a lehetséges tesztesetek számát csökkentsük.  A bemeneti tartományt valamilyen módon részekre kell osztani, és ezekre a részekre jellemző teszteseteket kell választani. Ezekre a részekre (osztályokra) legyen igaz, hogy: ha egy ilyen osztályból választunk egy tesztesetet, és ezzel hibát találunk a programban, akkor az osztály más elemét választva is nagy valószínűséggel hibát találnánk.  Ekvivalencia osztályokat nem csak az érvényes, hanem az érvénytelen adatokra is létre kell hozni, és a programot azokkal is ki kell próbálni.

8 D INAMIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK „F EKETE DOBOZ ” MÓDSZER : Határeset elemzés.  Az előzőnek bizonyos szempontból kiegészítő módszere.  Az ekvivalencia osztály kiválasztott elemének a „határokon” lévő elemeket választjuk.  Nem csak a bemeneti, hanem a kimeneti ekvivalencia osztályt is figyelembe kell venni.

9 D INAMIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK „F EHÉR DOBOZ ” MÓDSZER :  A tesztelést a programszöveg ismeretében végezzük.  A cél a program minél alaposabb tesztelése (kimerítő út tesztelés).  Az összes lehetséges utat végigjárjuk, azaz annyi tesztesetet hozunk létre, hogy ezt elérhessük.  Probléma: viszonylag kis programok esetén is nagy lehet a tesztelési utak száma (pl. a ciklusok miatt), illetve a hiányzó utakat nem lehet felderíteni.

10 D INAMIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK „F EHÉR DOBOZ ” MÓDSZER : Utasítások egyszeri lefedésének elve.  A program-gráf csomópontjainak lefedése.  Olyan teszteseteket választunk ki, amelyek alapján minden utasítást legalább egyszer végrehajthatunk. Döntéslefedés elve.  A program-gráf éleinek lefedése.  Minden egyes elágazás ‘igaz’, illetve ‘hamis’ ágát legalább egyszer be kell járni a tesztelés során.

11 D INAMIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK „F EHÉR DOBOZ ” MÓDSZER : Részfeltétel-lefedés elve.  Olyan teszteseteket kell készíteni, amelyhez a döntésekben szereplő minden részfeltételt legalább egyszer ‘hamis’, illetve legalább egyszer ‘igaz’ eredménnyel értékelünk ki. Speciális tesztesetek elve.  Az előző elvek mellett válasszunk az egyes utakhoz speciális teszteseteket is!

12 D INAMIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK S PECIÁLIS TESZTEK : Elfogadhatósági teszt.  Annak vizsgálata, hogy a specifikáció ellentmondásmentes-e, tartalmaz-e hiányosságokat, stb. Funkció teszt.  Szerepel-e az összes funkció, amit meg akarunk valósítani?  A kívánt eredmények mindegyike megjelenik-e?

13 D INAMIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK S PECIÁLIS TESZTEK : Biztonsági teszt.  A program ellenőrzi-e a felhasználótól kapott adatokat?  Hibás adatokkal meg lehet-e zavarni a működést? Stressz teszt.  Mi történik, ha az adatok nagy sebességgel érkeznek? Volumen teszt.  Mi történik, ha sok adatot kell kezelnie a programnak?

14 D INAMIKUS TESZTELÉSI MÓDSZEREK S PECIÁLIS TESZTEK : Hatékonysági teszt.  Megfelelő-e a végrehajtási idő, valamint a változók helyfoglalása? Modulteszt.  Az önálló modulok egyenkénti tesztelése a többitől függetlenül. Összeépítési teszt.  Az önálló modulok összeépítésének ellenőrzése.

15 K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! 


Letölteni ppt "T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések