PRESBITÉRIUM MIRE IS VÁLLALKOZTAM?!.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lehetőségek megragadása, másokért
Advertisements

Az új kisebbségi joganyag főbb elemei Köszönti Önöket a 15 éves Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal.
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra Kampány a szavazás napján Előadó: dr. Kovács Zoltán a TVI vezető jogi helyettese 1.
A jogi személyek személyiségi jogai, szervezete és ellenőrzése
ÜZEMI TANÁCS és MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ VÁLASZTÁS
Milyennek akarta Jézus Krisztus a közösséget?
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
Mire jó a DÖK?.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Közigazgatási alapismeretek
Férfivá és nővé teremtve
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
Krisztus uralma alatt élni 4. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Diákparlament 2010 Kistérségi fórum. A kistérségi fórum előkészítése 1.meghívók eljuttatása a kerület illetve a kistérség közoktatási intézményeibe (
A polgármester.
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
A képviselő-testület működése II.
Presbiteri csendesnap Alberti, április 28. (szombat) Készítette: Vető István lelkész.
Lelkész-presbiteri konferencia Miskolc, április 12.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
A jelöltállítás és a választás szabályai:
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
A presbiteri szolgálatról dr. Győrfi Károly
Devizaadósok Szövetsége évi Alapító Közgyűlése programja és forgatókönyve Helyszín: 1012 Budapest, I. kerület Kuny Domokos u VI. emeleti.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló évi CXIII. törvény Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető Felkészülés az Európai Parlament.
ÚJRAÉLESZTÉSI KÍSÉRLET
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
Az új képviselő-testület megalakulását követő feladatok szeptember 17.
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A nemzetiségi önkormányzatok törvényességi felügyeletének tapasztalatai Dr. Katona Károly törvényességi felügyeleti osztályvezető.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
szLOVÁKIAI REFORMÁTUS KERESZTYÉN EGYHÁZ
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
Van erőm a szembenézéshez Szekszárdi Evangélikus Egyházközség Piliscsaba
A Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye pénztárosok és gyülekezeti küldöttek találkozója Buday Barnabás esperes,
„Van erőm a szembenézéshez” Kisgyülekezetek építkezése.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
CSILLEBÉRC 2015.November Országos Intenzív Képzés és Továbbképzés.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
„Menetrend” Kórházi – Klinikai Területi Szervezet megalakulására vonatkozó speciális és általános szabályok időrendben.
Alkotmányjog 2. A köztársasági elnök.
A MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ JOGOSULTSÁGAI ÉS MUNKAJOGI VÉDELME dr. Bérdi András főosztályvezető-helyettes Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási.
Önkormányzat és állam.
CIVIL SZAKMAI NAP február 27. Előadók: dr. Bíró Attila dr
Igeolvasás.
Az EU intézményrendszere
Az EU intézményrendszere
Vecsés gyülekezet látása
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
A MAGYAR REFORMÁTUS PRESBITERI SZÖVETSÉG szolgálata 2018
Előadás másolata:

PRESBITÉRIUM MIRE IS VÁLLALKOZTAM?!

MI A FELADATOM? „az istentiszteleten való részvétel egyháztagi kötelességem” A tiszta erkölcsű, mértékletes, józan és ige szerinti élet keresztyéni kötelességem! A gyülekezet anyagi támogatása és ily módon fenntartása gyülekezeti tagként kötelességem! Az úrvacsorával való élés a megváltott Isten-gyermeki mivoltomból fakadó kötelességem!

MI MÉG A FELADATOM? A Krisztusról való bizonyságtétel, a másokért végzett közbenjáró imádság, az evangélium terjesztése, az elesettek felkarolása, a hitben gyengék bátorítása Megváltó Urunktól kapott tanítványi kötelességem! Az egyházi törvények betartása konfirmálásom alkalmával magamra vállalt kötelességem!

A PRESBITÉRIUM FELELŐSSÉGE ITT KEZDŐDIK 1Tim 3,1-7; 1Tim 5,17-20; Titus 1,6-9; ApCsel 20,28; 1Pt 2,9 Az istentiszteleti, missziói és lelkigondozói feladatokat végzi és teljesítésére felügyel. Képes vagyok rá? Elvárható ez tőlem? Milyen alapon?

A PRESBITÉRIUM FELELŐSSÉGE ÍGY FOLYTATÓDIK A gyülekezeti diakónia gyakorlását szervezi Gyakorolja az egyházfegyelmezést Új tisztségek és állások szervezéséről és betöltésének feltételeiről határoz Az egyházközség ingó és ingatlan javait kezeli Az egyházközség költségvetését és záró számadását évenként elfogadja, és jóváhagyásra felterjeszti.

A PRESBITÉRIUM FELELŐSSÉGE EZ MÉG NEM A VÉG Egyházközségi szabályrendeletet alkot Az egyházmegyei közgyűlésre képviselőt választ, és szavaz a törvény értelmében felsőbb egyházi hatóságok tagjainak és tisztségviselőinek megválasztásáról egyházmegye, egyházkerület, zsinat Választói névjegyzéket készít A presbiterek az egyházközség lelki és anyagi javainak sáfárai!

KI LEHET PRESBITER? HÁNY PRESBITERRE VAN SZÜKSÉG? Presbiterré az választható, aki legalább 3 éve teljes jogú egyháztag és a választó gyülekezetnek legalább 1 éve tagja. Akár 19 éves is lehet! A presbitérium tagjainak létszámát maga a presbitérium határozza meg és az egyházmegyei közgyűlés hagyja jóvá. A presbitérium létszáma min. 4, plusz a gondnok(ok) és a lelkész(ek). A pótpresbiterek létszáma a választott presbiterek számának legalább 1/4 része

MEDDIG PRESBITER A PRESBITER? Haláláig!? A presbiter tisztsége megszűnik a választási ciklus lejártával, a választók névjegyzékéből való törléssel, továbbá elhalálozás, lemondás vagy jogerős határozattal történt elmozdítás folytán. Ha a presbiter három egymást követő gyűlésen nem jelenik meg, és elmaradását nem igazolja, presbiteri tisztségéről lemondottnak kell tekinteni.

FŐGONDNOK VAGY GONDNOK(OK) A legalább 3 évi presbiteri szolgálattal rendelkező presbiterek közül gondnokot vagy gondnokokat kell választani. Több gondnok esetén főgondnokot kell választani – aki a lelkésszel alkotja az egyházközség elnökségét DE MI A GONDNOK/FŐGONDNOK FELADATA?

A FŐGONDNOK/GONDNOK HATÁSKÖRE A presbitériumot a lelkésszel együtt összehívja és a gyűlés társelnöke A lelkésszel együtt képviseli az egyházközséget A lelkésszel együtt aláírja a presbiteri gyűlés jegyzőkönyvét és határozatait A lelkésszel együtt kezeli az egyházközség vagyonát, pénztáros esetén annak munkáját felügyeli Gondoskodik az épületek jó karbantartásáról A lelkésszel együttesen gondoskodik az egyházközség költségvetésének és záró számadásának elkészítéséről.

A PRESBITERI GYŰLÉS ÖSSZEHÍVÁSA Legalább negyedévenként kell tartani! A presbitérium ¼ része is kérheti összehívását; felsőbb egyházi hatóság is elrendelheti A presbiteri gyűlés az egyháztagok számára nyilvános! Az elnök vagy a jelenlevő presbiterek ¼ részének kívánságára zárt ülést kell tartani. Presbiteri meghívó: gyűlés előtt legalább 48 órával; helyszín, idő, napirendi pontok rövid úton vagy levél útján kell összehívni

A PRESBITERI GYŰLÉS TECHNIKAI TUDNIVALÓI A meghívón nem közölt ügyekben döntés nem hozható. A gyűlés előtt legalább 24 órával beadott minden indítványt napirendre kell tűzni HATÁROZATKÉPES: 50% +1 tag jelenlétével. HATÁROZATHOZATAL a jelenlevők egyszerű többségével: 50%+1. Szavazategyenlőség esetén az ülést vezető elnök szavazata dönt. Személyi kérdés esetén titkos szavazással kell dönteni.

A PRESBITERI GYŰLÉS LEBONYOLÍTÁSA A lelkész imádkozással és bibliaolvasással nyitja meg és imádkozással zárja. JEGYZŐKÖNYV TARTALMAZZA: jelenlevők felsorolása, az ügyek tárgyalásának részletes feltüntetése aláírja: az elnökség, a jegyző és 2 felkért hitelesítő A következő presbiteri gyűlésen ismertetni kell a jegyzőkönyvet, a határozatokat felolvasni, ezután kerül sor a hitelesítésre.

A PRESBITERI GYŰLÉS HATÁROZATAI Közlését követő 15 napon belül lehet fellebbezni az egyházmegyéhez Fellebbezhet: érintett személy vagy a választók 10%-a A presbitérium határozata fokozatos egyházi hatóság jóváhagyásával válik érvényessé: Ingatlan vagyon szerzése, megterhelése, elidegenítése, kölcsön felvétele esetén Ajándék, örökség elfogadása vagy visszautasításakor Műemlék vagy műemlék jellegű ingatlan/vagyon/műkincs/egyházi tulajdon átalakítása vagy építkezése esetén