Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
KÖRNYEZETI KÁROK, KÖLTSÉGEK, KOCKÁZATOK
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az EU többéves pénzügyi kerete
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Magyarország 2015: Fenntartható fejlődés (záró beszámoló) Bulla Miklós MTA szeptember 28.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Az éghajlatváltozás probléma kezelésének fenntarthatósági megközelítése.
Fejlesztéspolitika és fenntartható fejlődés A programozási időszak tanulságai Gyulai Iván.
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Pályázatírás módszertana
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Civil Európa – civilek Európában
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A határtérség.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben az időszakban is csővégi beruházásokra költjük az e területekre jutó források jelentős részét (csatornázás, hulladékkezelés)? Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége,

A fenntarthatóság helyes definíciója A fejlesztések célja és mérése Az eltartóképesség figyelembevétele A problémák okainak megoldása Példa a problémakezelésre Szemléletváltás a fejlesztési politikákban

A fenntarthatóság helyes definíciója Fenntartható fejlődés pillérei: gazdaság, társadalom, környezet Fenntartható fejlődés - versenyképesség, foglalkoztatás, kohézió A folytonos szociális jólét megvalósítása, úgy hogy az ökológiai fenntartó képesség épen maradjon. A cél a társadalmi jólét, amelynek eszköze a gazdaság és a feltétele a környezet (korlát és lehetőség).

Fejlesztések célja és mérése Gazdasági és társadalmi kohézió, GDP Életminőség - nemcsak anyagi oldal Elemei: környezet minősége, anyagi jólét, lelki és szellemi kiegyensúlyozottság, demokratikus jogai, egészsége, szabadideje, biztonsága Van-e a létnek értelme? Birtokolni vagy lenni?

Az eltartóképesség figyelembevétele Meghaladta Magyarország az eltartóképességet? Igen! A fejlesztések feltétele: - energia és anyaghasználat csökkentése, - környezeti kibocsátás csökkentése, - területi igények mérséklése. Stratégiai Környezeti Vizsgálat

A problémák okainak megoldása A környezet összetevői: Erőforrások Környezetminőség Térszerkezet Környezet Értékek Tudás Bölcsesség Kultúra Politika Termelés Fogyasztás Intézmény Szemlélet Stratégia

Példa a problémakezelésre - hulladék Növekvő hulladéktermelés, rossz lerakók –> szelektív + jó lerakók/égetés A probléma átterhelése talajszennyezés -> energiahasználat, levegőszennyezés, térhasználat Megoldás: hulladék termelés csökkentése, jogi és közgazdasági eszközök, szemléletformálás

Szemléletváltás a fejlesztési politikákban Versenyképesség, humánerőforrás, infrastruktúra fejlesztés? Nem, helyette: - a helyi közösségek fejlődésének biztosítása, - helyi erőforrásokon és tudáson alapuló gazdaság fejlesztése, - a fenntarthatóságra képesítés és tudatformálás, - a fenntarthatóság érdekében végzett kutatás és fejlesztés, - a decentralizált fejlesztési intézményrendszer megerősítése, - a részvételi elvű közigazgatás és demokrácia fejlesztése, - a környezeti, egészségügyi és szociális problémák megelőzése.