Értékes gondolatok értékes könyvekből…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
A szeretet himnusz értelmezése
Feltehetek egy kérdést?
Az Élet Igéje április.
A szabad akaratról I. V. Rész
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
Húsvét az élet ünnepe.
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Jézus (tudományos) halála
EGY SZÁL HARANGVIRÁG.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Isten ajándéka embertől emberig
Szeress úgy, mintha Téged még soha senki sem bántott volna meg!!!
Ahogy én tolmácsolnám nektek…
Isten?.
Ápolásetika.
Albert Einstein idézetek.
Isten misztériumának előzetes kérdése
ALAPIGE: 1Kir 3,
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
Olvasd lassan és csendben!.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
AZ ATEISTA FILOZÓFUS.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Készítette: Jon A. Palmer
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
Miért nem valóságos az idő?
A BOLDOGSÁG TITKA.
Pozitív gondolatok.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
2013. október Az Élet Igéje „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki felebarátját szereti, teljesíti a törvényt.” (Róm.
Olvasd lassan és csendben!
mint ami mások szerint szükséges!
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
Meg tudod különböztetni a színeket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Az Élet Igéje szeptember.
NA ÉS ? ? ? HOGYAN VISELKEDIK AZ IGAZI FŐNÖK ? Ha főnök vagy, olvasd, mennyire illik rád, ha azt szeretnél lenni, figyelj jól, és legyél jó vezető ! !
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Vojtina ars poeticája:
Előadás másolata:

Értékes gondolatok értékes könyvekből… Bolberitz Pál – Freund Tamás: Manréza füzetek 9. Hit és tudomány A reménység végtelen útjain Hit és tudomány : a reménység végtelen útjain / Bolberitz Pál, Freund Tamás. - [Budapest] : Éghajlat, 2010.

A hitről és reményről… A remény kizárólag a földi ember tulajdonsága? FT: Ha természettudo-mányos alapon gondolkodik az ember, a hit soha nem válhat bizonyítékká. Hihetek bármiben, hipotéziseim lehetnek arról, hogy mi hogy működik az agyban, hogyan van megszerkesztve az idegsejtek hálózata; mindez csupán hit marad egészen addig, amíg konkrét természettudományos bizonyítékot nem tudok felmutatni. A tudósnak csak reménye, hogy hitét be tudja bizonyítani. BP: Persze! Ennek az oka az idő, melyhez kapcsolódik hit és remény. Az örök életben hitetlenek vannak! A mennyország tele van hitetlen emberrel, akik üdvözültek, eljutottak az Isten boldogító színe látására. Célba érkeztek. Nekik most már nem kell hinniük. A hit csak a földi dimenzióhoz kötődik.

Isten és ember… BP: „Isten akarata, hogy mindenki üdvözüljön, és az igazság ismeretére eljusson.” „Aki megteremtett téged a te megkérdezésed nélkül – ahogy Szent Ágoston mondja – az nem fog üdvözíteni a te akaratod és közreműködésed nélkül”. Mert én mint ember nem kísérleti patkány vagyok vagy fehér egér. Nekem is le kell valamit tennem az asztalra. A jó Isten tudja, hogy nekem milyen úton kell haladni, hiszen ő szabja meg nagyjából az utat. (…) Az alap adott. Ehhez az alaphoz tartozik például, hogy milyen a genetikai kódoltságom, hova születtem, kik és mik a szüleim, miképpen szocializálódtam. Azon belül van a szabad akaratom, de van felelősségem is, hogy mit teszek.

Közösség, erkölcs… BP: Az ethos görög eredetű szó, megfelel a mos latin szónak. Az ethosból származik az etika, a mosból a morál. Szófejtő elemzés szerint ez azt jelenti, ’szokás’. Mondhatom: az erkölcsből valóban ennyi maradt meg a mai Magyarországon, legalábbis a lakosság többségében. A szokás. Úgy viselkedünk, ahogyan szokás, nem úgy, ahogyan illik. Aki az erkölcsöt pusztán szokásrendnek tekinti, az nem egy belülről irányított törvény szerint él, annak a cselekedeteit kívülről irányítják. Hegel óta él az az elmélet, hogy az ideális államban az ideális állampolgár úgy él, hogy számára a jogi törvény egyben erkölcsi törvény is.

Miért nem szeretnek az emberek másokhoz alkalmazkodni? Alázat és önbecsülés… Miért nem szeretnek az emberek másokhoz alkalmazkodni? Nem akar adni. Mert az alkalmazkodás mindig adás. Igen ám, csakhogy furcsa dolog ez: ha adok, akkor kapok is. BP: Valószínűleg azért, mert féltik az énjüket. A nem alkalmazkodó ember önző ember. De a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb visszaadják a labdát. Ott van benne a bizonytalanság: vagy visszapasszolják nekem a labdát, vagy nem. Ha a focista passzolná a labdát, neki is visszarúgnák. De ő nem tud hinni. Igaza van valamelyest: a hit kezdete mindig sötétbe való ugrás. Máskülönben nem működik az élet.

Bűntudat és vezeklés… Nem akarok senkit vádolni, de véleményem szerint a közgondolkodás alakítói is felelősek azért, hogy eltűnik a társadalomból a bűntudat. Mindent felfújnak, eltúloznak, többet írnak rossz bírósági ítéletekről, mint jogos büntetésekről. BP: Ha egy jogállamban, polgári demokráciában egy helytelen cselekmény eljut arra a szintre, hogy a bíróság foglalkozik vele, mindenki tudomásul veszi, hogy az bűn, amelynek következménye a bűnhődés. De ha nem jut el a bíróságig, hanem „csupán” etikai kategóriába tartozik, abban a pillanatban megszűnik bűnnek lenni. És ha nincs bűn, elmarad a büntetés, és nem kell bűnhődni. A politika pedig egyenesen tagadja a személyes felelősséget. A személyes felelősség alól való menekülés, a bűnök áthárítása jól megfigyelhetően már a gyermekkorban kezdődik.

Hit és tudás… BP: A hit és a tudás összefügg egymással. Az összefüggés alapja az, hogy mindkettő ad tudást, mindkettő az időbeli megismerés kategóriájába tartozik, diszkurzív, időben halad előre. A hit nem szégyellni való dolog, de mindig kell nézni, mi a hit tartalma és tárgya. Az igazság a hit és tudás összefüggésében van. Az igazság nem más, mint „adaequatui rei cum intellectu”, tehát az értelem megegyezése a dologgal. A kettő – a dolog és az értelem – metafizikailag azonos módon van strukturálva. Miben különbözik egymástól a szellem és az anyag? – A szellem egység szerinti létezési mód, az anyag pedig összetettség szerinti létezési mód szerint létezik. A szellemi megtapasztalás azt jelenti, hogy élményszerűen fölismerem, hogy létezem, létezik a megismerési módom, és létezik a tárgy is. Ennek az átfogója a létbe ágyazottság. De nem az anyagi létbe való ágyazottság! Mert az anyagi lét is csak egy módja a létezésnek, hiszen van a szellemi létezési mód is. Az ideológia ezen a ponton torzította el a tudományos szemléletet, tudniillik csak az anyagi létezést ismerte el.

Bolberitz Pál – Freund Tamás: Hit és tudomány A reménység végtelen útjain Tudomány és hit mindig is összeférhetetlenek voltak az emberiség számára. Az elmúlt század tudományos és teológiai fejlődése indította meg azt a folyamatot, amely bár még messze nem ért véget ma sem, de nagy lépést tett az egység felé. Ez a könyv még egy láncszem a két tudományterület között. Ha felkeltette érdeklődésedet a könyv, vagy olvasnál bármi mást a szerzőktől, látogass el könyvtárunkba! Várunk szeretettel!