Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
Advertisements

EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
A Barátság.
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Szociális munka az onkológiában
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Stressz.
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
A művi meddővététel bioetikai megítélése
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Gyermekkori depresszió
„Minden ember boldog akar lenni…”
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
A munkahely és a stressz
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
A kulturális intelligencia
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Reformáció = Megújulás. Tegnap megértettük, hogy megújulni… csak szabadon lehet!
Különbözőek vagyunk!.
A haldokló beteg ápolása
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Vezetői konfliktuskezelés (fegyelmi ügyek)
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Mi is az a társadalmi integráció?
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Mindennapi veszteségeink
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Készítette: Dömötöri Melinda
A pontos idő: 18:58.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Speciális gyermekvédelem
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
– és mitől működhetnek – a Biblia házassági tanácsai?
Maximális teljesítmény
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Készítette:Tóth Sándorné
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Therápia segítő program
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó

Test és lélek- 2In1 Hippokratész (orvoslás-lélektan) Hippokratész (orvoslás-lélektan) αέρ helyett ψυχή αέρ helyett ψυχή A test és a lélek egymástól különböző, de egymással összefüggésben álló dolognak gondolta. A test és a lélek egymástól különböző, de egymással összefüggésben álló dolognak gondolta. A (egyéni) lélek „sem természettől, sem kényszer által nem változik”. A (egyéni) lélek „sem természettől, sem kényszer által nem változik”. A ψυχή is lehet beteg, nemcsak a σῶμα! A ψυχή is lehet beteg, nemcsak a σῶμα!

„Normális vagyok?” Ki nevezheti magát LELKILEG egészségesnek?

akinek az értelmi szintje eléri a populáció átlagának alsó szintjét akinek az értelmi szintje eléri a populáció átlagának alsó szintjét aki a képességeinek megfelelően tud teljesíteni aki a képességeinek megfelelően tud teljesíteni aki képes az életnek örülni aki képes az életnek örülni aki nem teszi tönkre mások életét aki nem teszi tönkre mások életét akinek érzelmi reakciói nem sértik a társadalmi konvenciókat akinek érzelmi reakciói nem sértik a társadalmi konvenciókat aki tud veszíteni aki tud veszíteni aki ráérez a „jó és a rossz” különbségére aki ráérez a „jó és a rossz” különbségére

Mit visz a ment ő helikopter? Magas szinten képzett személyzetet Magas szinten képzett személyzetet Orvostechnikát Orvostechnikát Sérültet, beteget Sérültet, beteget

?

Rossz házasságot Rossz házasságot vagy vagy Párkapcsolati- házassági problémákat Párkapcsolati- házassági problémákat

Kisebbrendűségi érzést Kisebbrendűségi érzést

Családon belüli konfliktusokat, veszekedést Családon belüli konfliktusokat, veszekedést Gyermeknevelési csődöt Gyermeknevelési csődöt

Alkoholizmust, gyógyszerfüggést, vagy annak hajlamát Alkoholizmust, gyógyszerfüggést, vagy annak hajlamát

Depresszív hangulatot, Depresszív hangulatot, olykor letargiát olykor letargiát

Szexuális problémákat, Szexuális problémákat, Potenciazavart Potenciazavart Aszexualitást Aszexualitást

Koncentrációs, - vagy alvászavarokat Koncentrációs, - vagy alvászavarokat

Mentális egészség vagy betegség? -a kettő megkülönböztetése rendkívül ingoványos terület MERT Ha az egészségügyi személyzet tud megfelelően funkcionálni, akkor ki törődik azzal, hogy mi van a fejében, vagy milyen furcsaságai vannak? Ha az egészségügyi személyzet tud megfelelően funkcionálni, akkor ki törődik azzal, hogy mi van a fejében, vagy milyen furcsaságai vannak?

- ha az egészségügyi személyzet nem tud megfelelően funkcionálni, akkor meg mindegy, hogy mi van a fejében, a gondolatai között …

Mivel nagyon széles és flexibilis a határ a "rendben vagyok" és a "valami baj van velem" között, a határsáv egyik szélén álló emberek nagy valószínűséggel úgy ítélik, hogy egyedül kell leküzdeniük problémáikat, és le is tudják, a másik szélén állók pedig nagy valószínűséggel azt, hogy mások segítségére esetleg orvosi/pszichológiai segítségre szorulnak. "valami baj van velem" között, a határsáv egyik szélén álló emberek nagy valószínűséggel úgy ítélik, hogy egyedül kell leküzdeniük problémáikat, és le is tudják, a másik szélén állók pedig nagy valószínűséggel azt, hogy mások segítségére esetleg orvosi/pszichológiai segítségre szorulnak. Azt, hogy ez a bizonyos "nagy valószínűség" voltaképpen mennyi is, nagyon sok tényező határozza meg.

Kérdéseink… Megfelelek e a követelményeknek? Megfelelek e a követelményeknek? Túlzottak a vezetés elvárásai? Túlzottak a vezetés elvárásai? Van pozitív visszajelzés (sikerélmény)? Van pozitív visszajelzés (sikerélmény)? Jó a munkahelyi légkör, milyenek a kollegáim? Jó a munkahelyi légkör, milyenek a kollegáim? Elegendő információhoz jutok a feladataimmal kapcsolatban? Elegendő információhoz jutok a feladataimmal kapcsolatban?

A válasz… Az, hogy vannak gondjaim, még nem jelent pszichózist, még ha azok hosszan fennállnak is. Az, hogy vannak gondjaim, még nem jelent pszichózist, még ha azok hosszan fennállnak is.

… de honnan ismerős ez még?

KÉT olyan terület, amely „embert próbáló” a napi rutin között:

A HALÁL- ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

Az orvostól-ápolótól elvárják (!), hogy a halál ne érintse meg. PEDIG A halál éppen úgy megdöbbent, elszomorít, mint bárki mást, még ha a „munka része” is. A halált megszokni, tényét egyszerűen átlépni nem lehet. (Ha igen, ott gond van!) A halál VAN. A lélek sem megérteni, sem elfogadni nem tudja, csak „felejti”.

A gyermek-halála a legmegrázóbb lelki teher, amivel találkozunk. Mély nyomokat hagy a lélekben melyek hosszú évekig kísérnek (főleg álomban).

Az elvesztés feletti rossz lelki állapot NEM GYENGESÉG! Nem vagyok „Mindenható” ! - segítő vagyok

A stressz

„Az egészségügyben dolgozók mindent kibírnak!” Bizonyos fokú stresszre szükségünk van, mert inspirálhat, motiválhat, fokozhatja teljesítményünket. Bizonyos fokú stresszre szükségünk van, mert inspirálhat, motiválhat, fokozhatja teljesítményünket. A tartós stressz-állapot azonban lélekölő! A tartós stressz-állapot azonban lélekölő! Mi okozza? – a mindennapjaim, a munkám, az életem… ÍME Mi okozza? – a mindennapjaim, a munkám, az életem… ÍME

Traumatikus események – balesetek, katasztrófák Traumatikus események – balesetek, katasztrófák Befolyásolhatóság – mennyire tudom befolyásolni, megváltoztatni az eseményeket Befolyásolhatóság – mennyire tudom befolyásolni, megváltoztatni az eseményeket Próbatételek – sikeres volt e az ellátás, eredményes újraélesztés Próbatételek – sikeres volt e az ellátás, eredményes újraélesztés Belső konfliktusok – korábban említettük őket Belső konfliktusok – korábban említettük őket Függetlenség vagy függőség? – szeretnénk, ha valaki velem együtt vállalná a felelősséget Függetlenség vagy függőség? – szeretnénk, ha valaki velem együtt vállalná a felelősséget Együttműködés vagy versengés? – jobbnak akarok látszani, mint amilyen vagyok Együttműködés vagy versengés? – jobbnak akarok látszani, mint amilyen vagyok Az impulzusok kifejezése vagy az etikai normák betartása? – elfojtsam az érzelmeim, vágyaim, vagy legyek JÓ ?! Az impulzusok kifejezése vagy az etikai normák betartása? – elfojtsam az érzelmeim, vágyaim, vagy legyek JÓ ?!

Ismerd meg önmagad! Ismerd meg önmagad! 1.Problémaorientált megküzdés – Az erőfeszítések a probléma megoldására irányulnak. Probléma elemzés, alternatív megoldások kidolgozása 2.Érzelemközpontú megküzdés – Az erőfeszítések nem a probléma megszüntetésére, hanem pusztán a negatív érzelmek csökkentésére irányulnak. (struccpolitika) 3.Segítségorientált megküzdés – Az erőfeszítések külső segítség keresésére irányulnak.

Foglaljon helyet!

Köszönöm a figyelmet!