A PROJECT CITIZEN PROGRAM HONOSÍTÁSÁRA INTÉZMÉNYÜKBEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Közösségi pedagógiai gyakorlat
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben - TÁJÉKOZTATÓ -
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
intézményi folyamat-szaktanácsadó
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A nevelési-oktatási program előzményei
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Gyakorlati tanácsok az intézményi dokumentumok kiegészítéséhez, módosításához a TÁMOP pályázati kiírás kritériumai alapján Csizmazia Sándorné Szakmai.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A portfólió - óvodai szakterület
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Pedagógus értékelési rendszer
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
PROJEKTZÁRÓ január 24. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Barcsák Marianna - KPSZTI
Tervezési folyamat.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
főosztályvezető-helyettes
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

A PROJECT CITIZEN PROGRAM HONOSÍTÁSÁRA INTÉZMÉNYÜKBEN CIVITAS ÖNKÉNTESSÉGET SEGÍTŐ PEDAGÓGUSOK FELKÉSZÍTÉSE A PROJECT CITIZEN PROGRAM HONOSÍTÁSÁRA INTÉZMÉNYÜKBEN

A PROJECT CITIZEN PROGRAM INTÉZMÉNYI BEVEZETÉSÉNEK ÉS FENNTARTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

TISZTÁZZUK 1. A Project Citizen és az Önkéntesség kapcsolata Kényszer? Lehetőség? Adaptáció – a PC képességfejlesztési kör bővítése a munkáért vállalt egyéni felelősséggel Referencia Intézmény (CIVITAS referencia intézmény) Projekt Fogalma Projektpedagógia/Pedagógiai projekt Alkalmazásának előnyei

MÉRLEGELJÜK LEHETŐSÉG VESZÉLY TANULÓ TANÁR INTÉZMÉNY ELŐNY HÁTRÁNY NYER VESZÍT

MIÉRT PROJECT CITIZEN? TRADICIONÁLIS ÚJSZERŰ/KORSZERŰ NEMZETKÖZI ÉS HAZAI GYÖKEREK EGYSÉGES, KIPRÓBÁLT PROGRAM – VAN REFERENCIÁJA ÚJSZERŰ/KORSZERŰ TEVÉKENYSÉGKÖZPONTÚ PEDAGÓGIA AZ ALKALMAZKODÁS ÉS A KRETIVITÁS KÉPESSÉGEIT FEJLESZTI FELNŐTTRANGÚ, DÖNTÉSKÉPES POLGÁRI ÉLETRE KÉSZÍT FEL

MIÉRT PROJEKT CITIZEN? Mit nyer a tanuló Ismeret-tudás – jártasság fejlődése Képességek fejlődése Produktum élmény

Ismeret – tudás – jártasság fejlődése A választott probléma megismerése, tudása Projekt módszer megismerése, tudása, alkalmazása Jártasság a Tervezésben Szervezésben Mérésben - értékelésben Dokumentálásban Legitimációban

Képességek fejlődése Mentális képesség Kommunikációs képesség problémaérzékenység, kritikai gondolkodás, analízis, szintézis, adaptáció, lényeglátás, Kommunikációs képesség verbális (szóbeli, írásbeli), vita, levél, prezentáció, nonverbális, metakommunikáció, infokommunikáció Szociábilis képességek csapattagként együttműködni, „köz” érdekű (másnak fontos)dologban részt venni, konfliktuskezelés, segítséget kérni és fogadni Döntési/akarati képesség választani + megtenni, amit választott Munkakultúra célképzés, felelősségvállalás, kitartás, terhelhetőség, kiszámíthatóság, pontosság, időtartás, elszámolhatóság Önismeret saját élmény, reflexió, önreflexió

Produktum élmény A projekt megvalósítása látható, mérhető, konkrét eredményt hoz Sikerélmény Felelősségérzet a létrehozott produktumért Nem fogja „rombolni” Tesz a rombolók ellen A „köz”érdek része az életének – ő része a „köz” érdeknek

A PROJECT CITIZEN BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI ADOTTSÁGAI (OPCIONÁLIS) Project Citizen/Polgár a demokráciában verseny szervezési tapasztalat Innovatív beállítódás Korszerű pedagógiai elvek, módszerek ismerete, alkalmazása Fogékonyság és adottság korszerű módszerek, jó gyakorlatok továbbadására Regisztrált jó gyakorlat Potenciális referencia intézmény Valamilyen sajátos pedagógiai gyakorlatot képvisel és átad

PROJECT CITIZEN INTÉZMÉNYI KERETEI 1 PROJECT CITIZEN INTÉZMÉNYI KERETEI 1. KAPCSOLÓDÁS AZ INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI RENDSZERÉHEZ A bevezető pedagógus saját hatáskörben tartja (osztályában szervezi) – eseti, nem válik rendszerelemmé A CIVITAS versenyek alkalmával indulnak, alkalmazzák – eseti, időszakos, nem válik rendszerelemmé, több pedagógus válhat érintetté; Beépül egyes tantárgyak/műveltség területek tanórai rendszerébe és/vagy nem szaktárgyi és/vagy tanórán kívüli (szakkör, kollégium, stb.) rendszerébe – rendszerszerű, megjelenik a helyi tantervben, nem kötődik az egész intézményhez csak adott tudásblokkhoz; több pedagógus válhat érintetté; Beépül az intézmény szabályozó dokumentumaiba (PP, IMIP..), kapcsolódik a stratégiai célokhoz, megjelenhet a tantárgyi keretek között (több tantárgy), és/vagy tanórán kívüli tevékenységekben; több pedagógus válhat érintetté Kapcsolódik az intézmény már honosított pedagógiai innovációihoz (kompetencia alapú oktatás, témahét, pedagógiai projekt szervezése) és azokkal szinergikus egységet alkot – úgy válik rendszerelemmé, hogy nem kell új rendszerelemet alkotni, nem kell a módszert megtanítani, mert azok a pedagógusok válhatnak érintettekké, akik a már bevezetett innovációkat végzik; a szervezési munka megoszthatóvá válik

A PROJECT CITIZEN BEVEZETÉSÉNEK KERETEI 2. TANULÓK KÖRE Az intézmény minden tanulója Az intézmény egy osztálya Egy osztály egy csoportja Osztálycsoporton kívül tanulók érdeklődő csoportja (fakultatív) Tagintézmények és/vagy más partnerintézmények tanulóiból szerveződő projektcsoport Civil szervezetek, művelődési intézmények érintett tagjaiból és az intézmény tanulóiból szerveződő projektcsoport

Hol a helyünk? Az intézményi adottságok alapján hogyan látja a Project Citizen bevezetésének, fenntartásának esélyeit saját intézményében?

A PROJECT CITIZEN BEVEZETÉSÉNEK KERETEI 3. OPCIONÁLIS MEGVALÓSÍTÓK CIVITAS EGYESÜLET KONTAKTJA (jelenlegi résztvevők) Vezető Intézmény érintett, kompetens pedagógusai

Mi kell hozzá? Önkéntes munka dokumentumai Intézmény – Egyesület Kontakt személy Diáksegítő pedagógus Szabályozandó tartalmak Bizonylatok Kockázatok