Az oral history A szóbeli források jelentősége, felhasználási lehetőségei és módszertani alapkövetelményei Vonyó József egyetemi docens 2007. november.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
Történeti episztemológia
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A szabadidő fogalma.
A holokauszt tanítása iskolámban
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Szlovákiai Magyar Adatbank
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Az iskolai könyvtár állománya
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
Megértési értelmezési folyamatok
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Szakirodalmi és publikációs ismeretek Dr. Erős Gábor.
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
interperszonális személyiség-koncepciója
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Harry Stack Sullivan.
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
A modernkori történelem írott forrásai (1867–1989)
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
Az emberi tanulás.
Az e-portfólió használati köre
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
A számok jelentősége: a kvantitatív történetírás témái és módszerei
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Közvetlen megkérdezés, az INTERJÚS adatfelvétel fajtái Dr. Horváth Mónika.
„Sztárok” az irodalomban
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
NEVELÉSTÖRTÉNET.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
MÚLT ÉS TÖRTÉNELEM Történettudomány és történetfilozófia
A társadalomtudományi tájékoztatás sajátosságai
Magyarország modernkori gazdaság- és társadalomtörténete Készítette: Szávai Ferenc egyetemi tanár BCE.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Nevelési értekezlet 2007 január Szakmai cél Helyi szakma-politikai cél Szakmai tevékenységünk további fejlesztése.
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEINEK VÁLTOZTATÁSI JAVASLATAI.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Tájékoztató NGM_AK004.
Dr. Szilágyi László (Nyíregyház Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Irodalom a figyelemfelkeltés kultúrájában
SPORTTÖRTÉNET.
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Tájékoztató NGM_AK004.
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Az oral history A szóbeli források jelentősége, felhasználási lehetőségei és módszertani alapkövetelményei Vonyó József egyetemi docens 2007. november

Történeti előzmények Ókori történetírók – személyes élmények, szóbeli források Középkori történeti források (krónikák, gesták, legendák) Újkori történetírás – ókori és középkori, politikatörténeti tematika – az írott (akták) források bűvöletében tárgyi (régészeti)

Modernkor és oral history Kezdetben – néprajztudomány (folklorisztika) Történettudomány Az új- és jelenkortörténet kutatása A gazdaság-, társadalom-, életmód- és kultúrtörténet – a politikatörténet mellett A szóbeli információcsere súlyának növekedése (telefon) Nagy életmódváltás a II. világháború után Növekvő érdeklődés az etnikai kérdések iránt (gyarmatbirodalmak felbomlása) Az oral history alkalmazásának elterjedése Első hullám (1950-es évek) Második hullám (1970-es évek)

Milyen területen alkalmazható az oral history? Politikatörténet Döntéshozatal Kapcsolatok stb. Társadalomtörténet Társadalmi kapcsolatok Érintkezési szokások stb. Életmódtörténet Viseletek használata Étkezési szokások Hagyományok stb. Gazdaságtörténet Eszközhasználat Munkafolyamatok Irányítási mechanizmusok stb. Eszme- és kultúrtörténet A közgondolkodás – a tömegkultúra hatásai Művelődési szokások Szórakozás stb.

Az oral history mint forrás specifikuma Személyes élményeken, átélésen alapul Utólagosan – egy folyamat eredményeként – keletkezett A forrás keletkezésének ideje A történés időpontja A rögzítés időpontja (esemény) (emlékezés)

Az oral history forrásértéke 1. Értékei Hiányzó adatok pótlása Szituációk, hangulatok felidézése, rekonstruálása A körülmények megismerése A történések módjának ismerete Az események résztvevői személyes viszonyulásának megismerése – egyedi esetek sorozata ebből általánosítás A személyes tapasztalat alapján szerzett ismeretek Az emlékező és az általa megjelenített társadalom (csoport, korszak) gondolkodásmódja Az események korára (mire figyel fel akkor, mi fontos) Az esemény és a rögzítés közötti időszak változásai

Az oral history forrásértéke 2. Korlátai Az események óta eltelt idő Az emlékezet korlátai (pontatlanság) Az interjú időszakának viszonyai, illetve az addigi társadalmi, politikai változások hatásai A következmények ismerete Lokalitás Nem ismeri a tágabb összefüggéseket Ha igen, azokat más információk, későbbi korok alapján Szubjektív látásmód Iskolázottság, műveltség Az eseményekben, folyamatokban betöltött szerep Személyes érdekek Önigazolás Védekezés

Forráskritika 1. Alapfeltétel Valamennyi fontos körülmény pontos ismerete 1. Esemény és emlékezés A felidézett események korszakának viszonyai Az események és emlékezés ideje között lezajlott folyamatok, változások Az emlékezés korszakának viszonyai (gazdasági, társadalmi, politikai, kulturális viszonyok) 2. Az emlékező Életkora, társadalmi helyzete, iskolázottsága, műveltsége, szaktudása, pozíciója, szerepe a felidézett eseményekben – az esemény időszakában Életpályája az emlékezésig Társadalmi helyzete, iskolázottsága, pozíciója, életkora, egészségi állapota – az emlékezés időszakában

Forráskritika 2. Módszerek Összevetés más forrásokkal (adatok, körülmények stb.) Több interjú készítése azonos eseményről, témáról, helyszínről (ezek kritikai elemzése és összehasonlítása) Az interjúalany személyisége műveltsége körülményei érdekei emlékezésre gyakorolt hatásának vizsgálata. A szöveg filológiai vizsgálata A interjúalany interjú alatti magatartásának elemzése (hanghordozás, arckifejezések stb.)

Az interjúkészítés kritériumai 1. Szakmai – technikai Korismeret A célkitűzés (a feltárandó ismeretek körének) meghatározása A megfelelő interjúalany(ok) kiválasztása – előzetes megismerés, információk alapján Kérdéssor összeállítása A kérdéssor és az interjúkészítés módjának megbeszélése az interjúalannyal Megfelelő helyszín kiválasztása ill. légkör biztosítása A technika előkészítése (magnó, videó) Az interjúkészítés adatainak rögzítése A megfelelő információkat biztosító kérdezési mód Végleges rögzítés (tartós elmentés, leírás a nem verbális információk – hangulati elemek, metakommunikatív jelek stb. –megőrzésével)

Az interjúkészítés kritériumai 2. Jogi – etikai Az interjúalany pontos tájékoztatása a témáról a célról a felhasználás (közlés) módjáról hozzájárulásának előzetes kikérése (írásos nyilatkozat) Az interjú elkészítéséhez A felhasználáshoz (pulikáláshoz) A személyiségi jogok tiszteletben tartása az interjú készítése alatt a publikálás során A rögzített interjú, illetve a publikálandó szöveg jóváhagyatása az interjúalannyal

Az interjúkészítés rögzítendő adatai Készítésének helye Időpontja Készítője (név, foglalkozás, lakcím) Az interjúalany Neve Lakhelye Születési éve Társadalmi státusa események idején, azokban játszott szerepe Társadalmi státusa az interjú készítése idején Hivatkozás Az interjú fenti adatainak feltüntetése a bibliográfiában (kiegészítve a rögzített változat őrzési helyével) Lábjegyzetben: „X.Y. közlése”

Irodalom Glatz Ferenc: A szóbeli források és kritikájuk. In Glatz F.: Történetírás korszakváltásban. Gondolat, Budapest, 1990. 134–146. Tóth Eszter Zsófia: Klio és az oral history. Múltunk, 2003. 3. sz. 165–177. Tóth Eszter Zsófia: Munkásság és oral history. Múltunk, 2005. 4. sz. 78–99. Gyarmati Gyöngyi: Az oral history kézikönyve (The Oral History Manual, 2002) Múltunk, 2005. 4. sz. 196–200.