Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Szilágyi László (Nyíregyház Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Szilágyi László (Nyíregyház Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)"— Előadás másolata:

1 Dr. Szilágyi László (Nyíregyház Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)
KUTATÁSMÓDSZERTAN Dr. Szilágyi László (Nyíregyház Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)

2 „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi
„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.” (Albert Einstein)

3 Keresni, kutatni, kíváncsinak lenni és szenvedélyesnek lenni…

4 Az emberismeret és etika érettségi témája (2017)
Mindenki celeb?  Válasszon ki a médiában (nyomtatott, elektronikus stb.) megjelent néhány olyan konkrét esetet, amikor a média a szereplők magánéletével foglalkozik! Mutassa be, hogyan jelenik meg a magánélet a nyilvánosság előtt! Mi a média szerepe ebben?  Mérje fel, hogyan vélekednek osztály- vagy iskolatársai a bulvármédiáról!

5 Társadalomismeret érettségi (2017)
Segíthetsz te is!  Ismertesse a szegénység okait, fajtáit, társadalmi hatásait! Mutassa be az egyén és a közösség cselekvési lehetőségeit a szegénység elleni küzdelemben!  Az önkormányzat vagy más szakirányú intézmény segítségével tárja fel, hogy lakókörnyezetében milyen támogatásra szorulók élnek! Szervezzen számukra adománygyűjtő akciót!

6 Kutatás módszertani részei
1. Előkészületek: ismerni kell a téma előzményeit, tudnunk kell a legújabb eredményekről, meg kell ismernünk a szaknyelvet. 2. Gondolkodás: a feldolgozás, kétkedés szakasza. Merj ellentmondani! 3. A kutatási kérdés megfogalmazása, a hipotézis megfogalmazása, a kutatási terv elkészítése (Kísérlet? Korrelációs módszer? Megfigyelés? Kérdőívek?) 4. Megvalósítás: pl. a kérdőív összeállítása, felvétele, kiértékelése. 5. Kommunikálás: output szakasz, írás: eredmények közlése, bemutatása.

7 1. Előkészületek - a kutatás anyagai, forrásai
szakirodalom: korábbi eredmények és amire következtethetünk a szakirodalomból. Nézd meg a végét! (Bibliográfia, felhasznált irodalom.) Pl.: A magyar bulvármédia kialakulása és ízlésformáló hatása a tinédzserekre és a fiatalokra. Farkas Eszter (2010) MA/MSc, Szegedi Tudományegyetem. Cigány csillagok – Roma sztárok médiareprezentációja. Munk Veronika, Morvay Judit, Szabó Kitti. adat: primer adatokból valamilyen tény (ilyen a tesztfelvétel eredménye). gondolat: saját rögzített gondolataink, kreativitásunk termékei. 1. Előkészületek - a kutatás anyagai, forrásai

8 3. Hipotézis Etika – bulvármédia:
A celebek ismerete, a bulvármédia nézettsége általános a korosztályban. A szülők médiahasználata valójában jobban befolyásolja a tinédzserek médiaszokásait mint a kortársi hatások. Minél többet nézi valaki a bulvármédiát, celebekről szóló filmet, sorozatot (pl Éjjel-nappal Budapest), annál felszínesebb a műveltsége és annál rosszabbak a tanulmányi eredményei.

9 Út a válaszhoz - a kutatás lehetséges formája, eszköze Megfigyelés: pl
Út a válaszhoz - a kutatás lehetséges formája, eszköze Megfigyelés: pl. Közvetlen megfigyelés vagy kérdőíves eljárások Nézed-e a ………sorozatot/ olvasod e a(z)…………magazint? Milyen gyakran? (A kérdőív rákérdezhet a médiaszokásokra és hatásaira.) Mi a véleményed az…..sorozatról/ bulvármédiáról? A szüleid nézik-e, olvassák-e a …….sorozatot/ magazint? Mit gondolsz, hogyan befolyásolja a……..sorozat/ a lap az emberek értékrendjét, gondolkodását? (Rákérdezhet az adott szokás és az általános értékrend összefüggéseire.) Szerinted akik többet néznek …..sorozatból, olvasnak bulvársajtót ők kevésbé műveltek? (Kitérhet a jelenség és a felételezett következmények összefüggéseire.)

10 3. Hipotézis - egyszerűen
Társadalomismeret – a szegénység okai és adománygyűjtés: „A szegénységről maguk az érintettek tehetnek!” A kérdést alapvetően jól kezelik az önkormányzati szervek. A fiatalokat alapvetően nem érdekli a téma. A hajléktalanok, szegények megközelíthetetlenek, maguk sem kérnek segítséget és nem is szívesen beszélnek magukról.

11 Út a válaszhoz - a kutatás lehetséges formája, eszköze
Interjú szakemberekkel. Interjú a rászorultakkal. Iskolában: a kortársi vélemények megismerése. Milyen segítségi formák a leghatékonyabbak?

12 A lakosság kezdeményezésére Nyíregyháza is csatlakozott az országos szabad fogas akcióhoz

13 Tudományosság feltételei
1. Objektivitás: a hipotézis igazolása legyen a tárgya a kutatásnak, nem szabad adatokat elhallgatni! A mérés eredménye független a mérést végző személyektől (rendelkezésre állnak az egyértelmű útmutatók, a pontos javítókulcs és az egyértelmű értékelési utasítás) 2. Érvényesség (validitás): valóban azt vizsgálja, ami a tárgya. 3. Megbízhatóság (reliabilitás): egy vizsgálat akkor megbízható, ha megismételhető és ellenőrizhető (többszöri tesztfelvétel ugyanazt az eredményt adja.)

14 A KUTATÁS ETIKÁJA Minimális kockázat elve: az elvárható kockázat nem lehet nagyobb, mint a mindennapi életben. Informált hozzájárulás elve: a vizsgálatban, tesztfelvételben, kísérletben önként kell részt vennie a személyeknek (a hozzájárulást vissza lehet vonni) Személyiségi jogok elve: a személyekről gyűjtött információt bizalmasan kell kezelni, ahhoz más nem férhet. Jogtisztaság, pontos idézetek és hivatkozás! Más szellemi értékét eltulajdonítani nem szabad! (Plágium). Forrás: Rita L., Richard C. Atkinson: Pszichológia. Bp., Osiris tankönyvek,

15


Letölteni ppt "Dr. Szilágyi László (Nyíregyház Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések