Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina
×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja nem alakul át aktív formává.
×Helyes táplálkozás Az állati eredet ű táplálékok, különösen a máj fogyasztása melegen ajánlott, ha el akarod kerülni a D-vitamin-hiányt.
Az olajos halak, mint a hering, a lazac és a tonhal mind-mind további gazdag D-vitamin-forrást jelentenek. Fogyassz olyan táplálékokat, amelyekből szervezeted könnyedén előállítja a D-vitamint!
A D-vitamin egyik legjobb forrása egyértelm ű en a tojássárgája.
Ma már léteznek D-vitaminnal dúsított gabonapelyhek is!
A margarin, valamint a vaj is biztos forrása a létfontosságú vitaminnak.
Napi egy pohár tej is segít, hogy ne alakuljon ki a szervezetedben D-vitamin hiány.
×A kalcium és a foszfor felszívódása ×A csontképz ő dés folyamata
×A kalcium és a foszfor beépülése ×A csontok egészséges fejl ő déséhez
×A csontok gyógyulása, például törés után ×A csontritkulás megel ő zése Normál csontCsontritkulás
D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizelet kiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. B ő rviszketés is jelezheti, a vesék m ű ködése károsodhat, vesek ő képz ő dhet, a lágy szövetek elmeszesednek.
B ő cs-Kovács Renáta és Dénes Dorina