Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Angolkór ( rachitis ).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Angolkór ( rachitis )."— Előadás másolata:

1 Angolkór ( rachitis )

2 Az angolkór vagy rachitis a fiatal, gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének összetett zavara, melyet elsősorban a D-vitamin hiánya okoz. Ritkább formája a kalcium- vagy foszforhiány okozta rachitis. Jobbára már fiatalkorban jelentkezik: a jellegzetes csontrendszeri elváltozásokat (dongaláb, a gerinc és a mellkas torzulásai) különféle melléktünetek kísérhetik, mint pl. ekcéma, gyomor-, bélhurut, a pajzsmirigy duzzadása. A betegség felnőttkorban jelentkező formáját oszteomaláciának (csontlágyulásnak) nevezzük.

3 Előfordulása 18-19. sz. napfényben szegény,füstködös Angliájából ered
Nagyvárosokban nagy a szennyeződés –ezek megszűrik a sugarakat, megakadályozva ezzel a bőrben végbemenő folyamatokat, amelyek a saját D-vitamin előállításáért felelősek Olykor a Közel-Kelet napos területein is előfordul a betegség, mivel a gyermekeket távoltartják a napfénytől Ugyanezt a hatást elérhetjük, ha az UV sugárzás ellen kisgyermekeinket faktoros fényvédő krémmel kenjük

4 Okok D-vitaminhiány okozza
Ka+ és foszfor elengedhetetlen alkótóelemei a csontképzésnek Alkotóelemek felszívódása és beépülése a csontokba csakis D-vitamin segítségével lehetséges Kolekalciferol (D 3 vitamin) keletkezik a bőrünkben napfény hatására Kolekalciferol a szervezetben kalcitriol hormonná alakul Ez a hormon serkenti a kalcium és foszfor felszívódását a bélrendszerből, a foszfor visszaszívását a vizeletből valamint kalcium beépülését a csontokba

5 D-vitamin előfordulása ételekben:
halak májában (főként tőkehalfélékében): „csukamájolaj” tejben tojássárgájában D 3 vitamin zsíroldékony, életelemmel felvett zsírokkal együtt szívódik fel Ha vkinek emésztési zavarai vannak, annak nagyobb hajlama van a betegségre

6 Tünetek Az angolkór jellemző tünetei a csontok különböző elgörbülései, az ízületi végek megvastagodása, a hátgerinc, bordák és medence különféle elferdülései. A legszembeszökőbb tünetek a csontok puhaságának következményei, a hiányállapot azonban egyéb eltérésekben is megnyilvánul, ilyen pl. az izomzat lazasága és egyidejűleg fokozott ingerlékenysége, a légúti betegségekre való hajlam. Korai, már gyermekkorban észlelhető tünet a tarkó táján a koponyacsontok puhasága. Ugyanezen a területen fokozott izzadást is lehet észlelni, de ez magában véve még nem jelent angolkórt. Ha a koponyacsont hosszabb időn át puha, a tartósan hanyatt fekvő fiatal csecsemő feje hátul ellapul.

7 A D-vitaminhiány következtében a csecsemő fogzása rendetlenné válhat, izomzata petyhüdté válik, a csecsemő étvágytalan és rosszkedvű lesz, nem szívesen mozog. A következményes kalciumhiány súlyos eseteiben görcsök is felléphetnek. A kezeletlen betegség később törpenövéshez, a mellkas alakváltozásaihoz, pókhashoz, görbe lábakhoz, a medence deformálódásához vezet - ez utóbbi régebben olyan mértéket is elérhetett, hogy lehetetlenné tette a természetes módon lefolytatott szülést.

8 Néhány kép a betegségről

9

10

11 Angolkórra utaló jelek
Korai jelek lehetnek az izmok petyhüdt állapota, későbbiekben a koponya megvastagodása, különösen a homlok-régióban. Előrehaladott esetben a csontok fizikális (érzékszervi) vizsgálata veti fel a gyanút; a mellkason ú.n. rózsafüzér-szerű kidomborodások tapinthatók a bordák felett, a mellkas ú.n. "tyúkmell" formát ölt. Két évesnél idősebb gyermekeknél a gerinc görbülete, a hosszú csontok végeinek dobverő-szerű megvastagodása is kialakulhat. A meggörbült hosszúcsontok hajlamosak az úgynevezett "zöldgally-törésre". A vérvétel során észlelt (általában alacsony) kalcium- és foszforszintek, magas csontbontó-enzim (alkalikus foszfatáz) szintek, előrehaladott esetben a röntgenfelvételek (elsődlegesen a térden) szintén megerősítik a kórismét.

12 Kezelés Megfelelő mennyiségű napfény (UV sugárzás), illetve 10 mcg (400 NE) D vitamin-készítmény és megfelelő mennyiségű, táplálékkal bejuttatott kalcium és foszfát megelőzi a betegséget. A fenti okok miatt előnytelen a gyermekek számára a csekély kalciumot és D-vitamint tartalmazó, ún. makrobiotikus étrend. A betegség kezelése voltaképpen megegyezik a megelőzés lépéseivel, ami a D-vitamin ellenőrzött körülmények között, szájon át történő adagolását jelenti. A D-vitamin bevitele történhet fokozatosan, több hónapon át, vagy úgynevezett "lökésterápiaként" is, ez utóbbi azonban -egyes vivőanyagok nagy koncentrációja miatt- kockázatokat rejthet magában.

13 Megelőzés Noha az angolkór kezeletlenül súlyos következményeket okozhat, a betegség megelőzése igen könnyű. A megelőzést a csecsemő-tanácsadó rendszerben a védőnő és gyermekorvos irányítja. 1. Helyes táplálás 2.Megfelelő, szűrt fényben való napoztatás 3. Mesterséges úton bevitt D-vitamin

14 Az anya szempontjából a megelőzés egy fontos tényezője a terhesség utolsó 12 hetében és a szoptatás alatt folytatott a D-vitamin szedés. Az első életévben a csecsemő vitamin-igényét is fedezhetjük (akár az évszaktól függetlenül) mesterséges bevitellel. A D-vitamin adagolásának ma már leginkább elterjedt módja a szájon át, folyadék (olaj) formában történő bevitel, melyet a gyermekek is előnyben részesítenek más módokkal szemben. A második és harmadik életév során a napfényben szegény hónapokban, egyes veszélyeztetett csoportban, illetve bizonyos betegségek előfordulásakor (lásd még a "hasznos tudnivalók"-at) pedig az orvos által megadott időpontban kell a szájon keresztül történő D-vitamin pótlást biztosítani.

15 Mi segít a gyógyulásban?
Táplálkozási eredetű rachitis esetén a foszfátszintek már 96 órán belül rendeződnek, a gyógyulás első röntgen-jelei már egy hét után láthatók. Ha a tüneteket időben felismerik (pl. rendszeres csecsemőgondozáson), az idejekorán megkezdett kezelés eredményeként a kór maradványtünetek nélkül gyógyul. Hazánkban a súlyos angolkór ma már igen ritka az eredményes megelőzésnek és idejekorán elkezdett kezelésnek köszönhetően. Évtizedekkel korábban még gyakori volt a D-vitami hiány következtében megnyomorodott emberek látványa, ma már csak az idősebb korosztály képviselői között találkozhat a szakember egy-egy maradványtünettel (mellkas deformáció, dongaláb, röntgen-jelek).

16 Nagyon fontos a D-vitamin a szervezet számára, de ne essünk túlzásokba, a túl sok D-vitamin bevitel a vesék tartós károsodásához is vezethet!

17 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Angolkór ( rachitis )."

Hasonló előadás


Google Hirdetések