Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csontritkulás A néma járvány

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csontritkulás A néma járvány"— Előadás másolata:

1 Csontritkulás A néma járvány
Toldi Ildikó

2 A „néma járvány” – így is emlegetjük ezt a betegséget, a csontritkulást. Ez a betegség világszerte több százmillió embert, és hazánkban is a lakosság 7-10 százalékát érinti. A csontritkulás (vagy latin nevén osteoporosis) az utóbbi évtizedekben kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémává vált.

3 Elrettentő számok Egy európai felmérés szerint Magyarországon 600 ezer nő és 300 ezer férfi szenved csontritkulásban, akik nagy részénél a betegség még nincs felismerve, így kezelve sem. Hazánkban jelenleg 150 ezer beteget gyógyítanak csontritkulás miatt.

4 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek után a harmadik legjelentősebb népegészségügyi probléma. .

5 Csontszövet A csontszövet élő, folyamatosan megújuló szervünk. A csontépítés és -bontás egyidejűleg folyik, összhangban van. Egy adott időpillanatban csontvázunk 10%-a épül éppen át. Mindaddig nincs is baj, ameddig az elbontott csontszövet helyébe ugyanannyi épül vissza, hiszen ekkor a csonttömeg nem változik.

6 Hozzávetőlegesen 25 éves korunkra elérjük a maximális (csúcs-) csonttömegünket, melyből azután csak veszthetünk: korosodásunk, életvitelünk, környezeti ártalmak, megbetegedéseink és génjeink miatt. A kialakuló csúcscsont tömeget 70 százalékban génjeink határozzák meg, amit a maradék 30 százalékban egyéb tényezőkkel (pl. életmóddal: az étkezéssel, mozgással) befolyásolhatunk, akár ronthatunk.

7 A csontvesztésünket is részben genetikai tényezők, részben környezeti hatások befolyásolják. Génjeinken nem tudunk változtatni, de a 30 százalék tőlünk függ!

8 Csontritkulás A csontritkulás során ez az egyensúly bomlik meg. Ekkor a csontszövet szervetlen és szerves állománya is csökken, romlik a szerkezeti egysége, azaz szilárdsága és ez fokozott csonttöréshez vezet. A csontritkulásnak két típusát különböztetjük meg: az öregedéshez társulót és az egyéb megbetegedések részjelenségeként jelentkezőt.

9 egészséges csont csontritkulás

10 Fontos tehát, hogy a csontritkulás nemcsak az idősebb korosztály betegsége,
a csontképzés-csontbontás egyensúlya korábban, már éves kor körül elkezdődik – tennünk kell ellene! Az elveszett csonttömeg nem építhető vissza (néhány kivételes esetet leszámítva), tehát oda kell figyelni a csúcs csonttömeg kialakítására és az elért csonttömeg megtartására.

11 Alacsony csonttömegre hajlamosító tényezők
• Időskor - a hormonális változások, a korral járó megbetegedések (cukorbetegég, keringési zavarok), szövődmények (pl. több elesés) miatt teszi veszélyeztetettebbé az embert. • Női nem – a nők hajlamosabbak a betegségre, mint a férfiak. Ennek oka pl. az ösztrogén szint csökkenése, korán bekövetkező menstruáció-elmaradás.

12 Fehér bőr Az egyén vérrokonai között előforduló csonttörés - a csontanyagcsere megbetegedése döntően öröklődő faktorokon alapul. Vékony testalkat – azt jelezheti, hogy fiatalkorban csekély maximális csonttömeget épített fel, amelyből a természetesen bekövetkező csontvesztés esetén is könnyen lehet csonttörés.

13 Gyors fogyás, fogyókúra (akár akaratlagosan, akár akaratlanul) – minden egyoldalú táplálkozás kedvezőtlen a csontok egészsége szempontjából, a csontépítéshez nélkülözhetetlen hatóanyagok hiányát eredményezhetik. Csökkent csont ásványianyag-tartalom Pajzsmirigy túlműködés, – mely a csontbontó sejtek működését fokozza. Depresszió

14 Az ún. szteroid tartalmú gyógyszerek alkalmazása - ezen gyógyszerek fokozzák a csontbontó sejtek működését és ezzel egy időben lassítják a csontépítőket.

15 Mozgásszegény életmód, tartós ágyhoz kötöttség – a mozgás, a csontozat terhelése a csontképzés fontos ingere.

16 Alacsony kalcium bevitel – a táplálkozás az élettani működések számára nélkülözhetetlen hatóanyagok legfőbb beviteli forrása, így a csontképzést biztosító kalciumé is. Kevés szabadban, napfényben töltött idő– a nap ultraibolya sugarainak köszönhetően képződik a bőrben a D-vitamin, amely nélkülözhetetlen a kalcium hasznosulásához.

17 Erős dohányzás - a dohányzás csökkenti a kalcium felszívódását, emeli a csontot bontó parathormon szintjét és csökkenti a csontépítő hatású D-vitamin szintjét.

18 Túlzott kávé- és alkoholfogyasztás – ezek az élvezeti szerek jellemzően serkentik a kalcium gyors kiürülését a szervezetből, vagy akadályozzák annak megkötését a csontokban.

19 Csontritkulás diagnózisa
Az osteoporosis centrumokban orvosi beutaló ellenében elvégzik a csontsűrűség mérést. A készülékek röntgen sugarat, vagy az ultrahang energiáját felhasználva mérnek. Az ásványi anyag csökkenés mértékét számokban adják meg, így az orvos rögtön tudja, hogy mérsékelten (veszélyeztetett), vagy határozottan csökkent-e (már kezelést igényel) az Ön csonttömege.

20 A korszerű műszerek azonban csak a csonttömeg csökkenés nagyságát tudják megadni, így az ok kivizsgálása miatt mindig szükség van egyéb vizsgálatokra is.

21 Tünetek A csontritkulásnak kezdetben nincs tünete, „néma járványnak” is nevezik. Ezért fájdalmat a beteg már csak akkor panaszol, mikor a legsúlyosabb szövődmény, a csonttörés bekövetkezik.

22 A csontritkulás másik jele lehet a magasságcsökkenés, ami azért következik be, mert a csigolyák a csökkenő szilárdság miatt lapulni, beroppanni kezdenek.

23 Megelőzés Megfelelő táplálkozás (kalcium és d-vitamin)
Fizikai aktivitás

24 Kalcium A kalcium a csontok alapvető építőeleme.
Amennyiben nincs elegendő kalcium a vérben, a szervezet a csontokból, mint kalcium raktárból, vonja el azt. Ez pedig a csontok meggyengüléséhez, szilárdságuk elvesztéséhez vezethet. A kalcium azonban más életfunkciókhoz is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk.

25 Kalcium szükséglet Felnőtt menstruáló nő: 1000 mg
Felnőtt terhes nő: 1500 mg Felnőtt, már nem menstruáló nő: 1500 mg Felnőtt férfi: 1000/1200 mg Gyermekkorban: 1500 mg

26 Legfontosabb kalcium források
Pannónia és eidami sajt 800 mg/100g Mák 968 mg/100g Parmezán sajt 850 mg/100g Mogyoró 290 mg/100g

27 Anikó, óvári és trappista sajt 600mg/100g
Mandula 238 mg/100g Hagyományos ömlesztett sajtok 478mg/100g Dió 202 mg/100g

28 Juhtúró, gomolyatúró 400 mg/100g
Napraforgómag 118 mg/100g Banán 110 mg/100g Mazsola 110 mg/100g Gesztenye 95 mg/100g Földimogyoró 88 mg/100g Tehéntej, joghurt, aludttej, kefir 120mg/100g Kávétejszín 105 mg/100g

29 Sóska 113 mg/100g Félzsíros étkezési tehéntúró 80 mg/100g Paraj 133 mg/100g Vaj 25 mg/100g Olajos halak 270 mg/100g Fogas 210 mg/100g Bab 106 mg/100g Busa 130 mg/100g

30 D-vitamin A kalcium felszívódásához, csontokba való beépüléséhez elengedhetetlenül szükséges a D-vitamin. Hiába van elegendő mennyiség az egyikből, ha a másik hiányzik. Ideális esetben, a kellő napi D-vitamin mennyiség nagyrészt a bőrünkben lévő elő alakokból alakul ki, a nap ultraibolya sugárzásának (UVB) hatására,kisebb részben táplálékkal kerül a szervezetünkbe.

31 A megfelelő napi D-vitamin mennyiség tehát vagy megfelelő táplálkozással, vagy napi 15 perc tiszta napsütésben való tartózkodással, illetőleg ha mindezek nem megfelelőek vagy megoldhatóak, akkor kiegészítő D-vitamin készítmény bevitelével biztosítható.

32 D-vitamin forrás halak(szardínia, makréla, lazac)
halmáj-olaj, a tojássárgája máj vaj

33 Ajánlott D-vitamin bevitel
Egészséges embereknél nyáron: NE Egészséges embereknél télen: NE Osteoporosis kezelésére: NE NE = Nemzetközi Egység

34 Rendszeres testmozgás
A mozgás során az izmaink, a csontokat mintegy meghúzva, a csontépítés ingerét hozzák meg.

35 Ezért csökken ágyhoz kötöttség esetén a csonttömeg
Ezért csökken ágyhoz kötöttség esetén a csonttömeg. A leghasznosabbak a „vibráló” jellegű mozgások, mint a kocogás, futás, tánc, torna.

36 Tanácsok az elesés, csonttörések megelőzéséhez
Legyen a talaj csúszásmentes: fürdőszobában a nedvesség miatt eshet el,a szobákban a szőnyegek elmozdulása ellen rögzítse azokat! Használjon kapaszkodókat a fürdőszobában! Ne fussanak a földön vezetékek, zsinórok, amiben eleshet!

37 Ne emeljen hirtelen nagyot, ha cipel, akkor legyen kiegyensúlyozva a két karján a súly!
Egyenes háttal és ne hajlásból emeljen. Lépcsőn járáskor használja a korlátot, nem szégyen, ugyanakkor, minél inkább – ha bírja – használja a lépcsőt lift helyett. Ha bizonytalan a járása, ne szégyelljen segédeszközt (botot) használni,felíratni.

38 Ne szedjen feleslegesen, megszokásból altatót!
Ha felálláskor megszédül, akkor forduljon orvoshoz. Ha nincs megoldás bajára, akkor az ágyból való kikelés előtt üljön percekig az ágy szélén, és csak utána induljon el. Jó cipőt vegyen, melynek a talpa nem csúszik és rögzíti a bokáját is.

39 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Csontritkulás A néma járvány"

Hasonló előadás


Google Hirdetések