Áfa csalások módszerei és az adóhatóság ellenintézkedései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Áfa  A legtöbbször ellenőrzött adónem, a legnagyobb adóbevételt adja – Közvetett, többfázisú  SZÁMLAELLENŐRZÉS  Adószám érvényessége,
Advertisements

Áfa változások
Az adózási szabályok felszámolókat érintő fontosabb kérdései
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Kiemelt Ügyek Igazgatósága
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
Szabályozók, feltételek, működés
Szolgáltatások.
1.4. Modern fizetési formák
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete Szakmai nap SOTE szeptember 22. Előadó: Vadász Iván.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
1 Az Áfa évi változásai CÉL: a fogyasztás helyén adóztatni („célország szerinti adózás elve”)
A Kiemelt Adózók Igazgatóságának tevékenységéről
HOGYAN FOKOZHATÓ AZ ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA? PUSZTA JÁNOS ALEZREDES VÁMIGAZGATÓ-HELYETTES.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL ÉS MIRE FIGYELJÜNK AZ ADÓHATÓSÁGI VIZSGÁLAT ALATT Mazars – Piac és profit Titre de la présentation 1.
Nemzetközi Adózás a Gyakorlatban
A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban
Felsőfokú szakképzés Csorba László
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Szarvasné Vadászi Csilla
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
Az előadás témái Körhinta csalás, láncszámlázás Fordított adózás
Adóamnesztia ig.
Áfa-törvény jövő évi változásai
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Határon átnyúló szolgáltatásnyújtás Ausztriában
Budapesti Ügyvédi Kamara
Általános forgalmi adó 2009.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
1001/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS AZ ÁFA ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS RENDJÉRŐL VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA 1095 Budapest, Mester u. 7.; Tel.:
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Az adóeljárás és a büntetőeljárás kapcsolata június 5.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Keresztury János kamarai tag könyvvizsgáló november 24.
a költségvetési tervek teljesítésében
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

Áfa csalások módszerei és az adóhatóság ellenintézkedései Előadó: Dr. Cserteg Rita

Előadásom témái Áfa csalási módszerek Klasszikus csalás: fiktív számlázás Egyéb csalási módszerek Láncértékesítések Körbeszámlázás az Európai Unióban Az áfa csalás felderítésének adóhatósági eszközei Együttműködés a Vám és Pénzügyőrséggel Együttműködés a Nemzeti Nyomozóirodával

Klasszikus csalás: fiktív számlázás 1. A számlakibocsátó nem adóalany: cégbírósághoz cégbejegyzési kérelmet nem nyújtott be, a cégbíróság a kérelmet jogerősen elutasítja, a cégeljárást jogerősen megszüntették, a cégbejegyzésre hamis, vagy lopott iratok alapján került sor természetes személy az adóhatósághoz nem jelentkezett be (kontár) Cégbírósági bejegyzés

Klasszikus csalás: fiktív számlázás 2. A számlában feltüntetett gazdasági esemény fiktív: a számlában feltüntetett felek között nem jött létre gazdasági esemény, ( pl. tanácsadás számlázása) a valós gazdasági esemény nem azonos a számlán fel- tüntetett eseménnyel, a létrejött szerződés semmis, (szinlelt szerződés, jogszabályba ütköző szerződés) Art. 1. § (7)

Klasszikus csalás: fiktív számlázás 3. A gazdasági esemény nem a számlában feltüntetett felek között jött létre: bizonyítható, hogy ismeretlen személy más nevében jogtalanul kötött szerződést, nincs üzleti kapcsolat a számla címzettjével

Fiktív számlázás Jellemzően a mezőgazdaságban és az építőiparban találkozunk fiktív számla kiállítókkal. A legtöbb ilyen “vállalkozás” könyvviteli nyilvántartást nem vezet, bevallást nem ad be, adót nem fizet. A rendszeres bevallást adó vállalkozások is ÁFA minimalizálók és előfordul, hogy a bevallott minimális adót sem fizetik meg. A feketén foglalkoztatott munkaerő bérét fedezik ezzel, illetve nyereségüket is jelentősen csökkentik.

A bevétel eltitkolása Elsősorban a kereskedelemben, vendéglátásban előforduló gyakori csalási módszer, melynek lényege, hogy az adózó az értékesítés utáni általános forgalmi adót nem teljeskörűen vallja be, és fizeti meg. Az adóhatóság az operatív ellenőrzésekkel, az adatgyűjtésekkel, a RAPID csoport munkájával fokozza a jelenlétét, az ellenőrzés hatékonysága növekedik. Ezzel együtt szemléletváltásra lenne szükség (üzletbezárások alkalmával) a lakosság körében a csalók megítélésével kapcsolatban.

Közösségen belüli beszerzést nem szerepeltetik az adóbevallásban Az áfa-csalás egyik esetének tekinthető, amikor a magyar adózó terméket hoz be másik tagállamból, de a közösségen belüli beszerzést bevallásában egyáltalán nem szerepelteti (eltitkolja). Ilyen esetekben a behozott áru nem szerepel a könyvekben, annak belföldi értékesítése feketén történik meg, az áfa felszámítása és áthárítása elmarad. Control információ!

Nem történik meg az áru Közösségen belüli értékesítése A vállalkozó adómentes értékesítésként szerepeltet a bevallásában olyan áru mozgást, amely a valóságban belföldi értékesítés volt. Találkoztunk olyan esettel, amikor igazolható volt, hogy az áru fuvarozása nem történt meg, az áru az ország határát nem lépte át. Control információ! CMR fuvarlevél!

Napjaink egyre terjedő áfa csalási módjai Körbeszámlázás (karusszel csalás) Európai Unióban Láncszámlázással megvalósított csalás Magyarországon } Hiányzó kereskedő

A körhinta csalás sémája „D” társaság „buffer” 1. sz tagállam „B” társaság „C” társaság „hiányzó kereskedő” „bróker” Megkapja az áfát D-től a „B” által meg nem de nem fizeti meg fizetett áfát levonja, a kincstárnak vagy visszaigényli „A” társaság „csatorna” társaság 2. sz. tagállam

A „körhinta” csalás jellemzői Nemzetközi összefonódás Közösségen belüli szállítás Több résztvevő A szállítók és vevők gyors változása Nincs bevallás/áfa megfizetés Áruáramlás Visszatérő jelleg A fizetés módja: gyakoriak a készpénz fizetések Az adóhatóság munkamódszerének ismerete

Alkalmazott módszerek az áfa csalásos ügyek felderítése, illetőleg megállapítása érdekében A revíziók a vizsgálatok során gyakran alkalmazzák a hagyományos bizonyítási eszközöket: pl. kapcsolódó vizsgálat, az ügyletben résztvevők nyilatkoztatása. Kizárólag nyilatkozatokkal nem lehet igazolni a gazdasá- gi események megtörténtét, ahhoz egyéb számviteli dokumentumok és iratok, személyi és tárgyi feltételek megléte is szükségesek. Feltűnő, ha az “alvállalkozói számlákban”, és az értékesí- tésről kiállított számlákban a gazdasági események nincsenek összhangban.

Az áfa törvény 44. § (5) bekezdésének alkalmazása Európai Bíróság döntése: A körültekintő adózót nem szabad megbüntetni. (Magyarországon így járunk el) A Legfelsőbb Bíróság Kfv. I. 35. 017/2005/9. számú ítélete azonban kimondja: „Az Áfa tv. 44. § (5) bekezdésében meghatározott kellő körültekintést is csak akkor lehet vizsgálni, ha a számla mögött valós gazdasági esemény áll, csak az adóköteles tényállás vonatkozásában, illetve a számlával kapcsolatban olyan egyéb hiány, vagy hiányosság van, amelyre az adózónak nem volt ráhatása, illetve e körben kellő körülte- kintéssel nem ismerhette fel a számla hiányosságait.” A láncolat felderítésében nagy szerepe van a kapcsolódó vizsgálatok gyorsaságának!

Alkalmazott módszerek az áfa csalásos ügyek felderítése, illetőleg megállapítása érdekében Előfordul, hogy az adóalany által megvásárolt számla nem szerepel az adóhivatali szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartásában. Ez a tény kiinduló pontja lehet a vizsgá- latnak. Az APEH részére különböző adatbázisok, control-informá- ciók állnak rendelkezésre (Ingatlan értékesítés adatai,- gépjármű nyilvántartás, stb.) VIES rendszer adatai a Közösségen belüli ügyletekről

A 2006. évi ellenőrzési irányelv kiemelt feladatai Előtérbe helyezzük az újonnan alakuló vállalkozások fokozott ellenőrzését, Ki kell szűrnünk az adóelkerülő céllal alakulókat. Kiemelt figyelmet fordítunk - a székhely változtatókra, - a bevallásukat elmulasztókra - a több éven keresztül 0-ás áfa bevallást adókra Folytatjuk az értékesítési láncolatok feltárását Az adóhatósági jelenlétet érzékeltetnünk kell!

Intézkedések az áfa csalásos ügyekben Lefolytatjuk a vizsgálatot, adóhiányt állapítunk meg. Ha az iratok elvesztek, megsemmisültek becslést alkalmazunk. A fel nem lelhető, vagy fiktív cégeknél törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezünk a cégbíróságnál, annak lefolytatása után a céget törlik. A CSALÓK ELLEN BÜNTETŐ FELJELENTÉST TESZÜNK!

Együttműködés a Vám- és Pénzügyőrséggel A pénzügyőrök is végezhetnek állami hatáskörbe tartozó ellenőrzéseket. Közös ellenőrzéseket végzünk: közvetett vámképviselőknél, (szabályozás alkalmazása) adómentes termékimportot vallóknál, [ Áfa tv. 31.§ (7)] áfa raktárak esetében (a kitároláskor a számla szerinti érték megváltozik a betároláshoz képest) Létrejöttek a „Rapid” csoportok a fiktív számlázás, a fekete gazdaság felderítésére (1 fő vámos + 3 fő adóellenőr)

A Vám- és Pénzügyőrségtől érkező információk Havi rendszerességű az adatszolgáltatás: - az import adatokról, - a magyar határon történő export kiléptetésről Információt küld azon adózókról, akiknél a regisztrációs adóeljárást lefolytatta, a regisztrációs adóhoz kapcsolódó áfa fizetési kötelezettség teljesítése érdekében. A szlovák vámigazgatással megkötött együttműködés keretében a két vámhatóság információt cserél. Ennek eredményeként az adóhatóság megismeri a magyar adózók Szlovákiában végzett vámeljárásainak adatait.

Együttműködés a Nemzeti Nyomozó Irodával Együttműködés formái: - az adóhatóság ellenőrzéseihez biztosítást ad, - adó- pénzügyi nyomozati tevékenységet folytat. Információ áramlás: APEH Nemzeti Nyomozó Iroda 2005. évben az APEH 780 ügyet adott át az NNI-nek.

Fordított adózás bevezetése a hulladékkereskedelemben Lényege, hogy a hulladék belföldi értékesítése után nem az eladónak, hanem a hulladékot beszerzőnek keletkezik adófizetési kötelezettsége. Áfa törvény 40. § (12) A különbözet szerinti adózás a hulladékok értékesítésére nem alkalmazható. A hulladékok tételes felsorolását az Áfa törvény 10. szá- mú melléklete tartalmazza.

Köszönöm a figyelmet!