DIKTATÚRÁK, DIKTÁTOROK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dafen - Kína A "hamisítók" városa.
Advertisements

Automataváltás - hanggal!!!
Juhász Gyula Trianon 1.
A HÁROM FA.
1848 Március 15.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Siófok, ahol a FESTŐ műterme áll. Első tájképe is itt készült,
Imádság Szentlélekért
Amilyen érték az arany és édes a méz,
I M Á D S Á G (SZÉP ERNŐ ).
Az én Nyugatos költőim Tóth Árpád József Attila Ady Endre Juhász Gyula
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
ITT A KARÁCSONY!.
Szabó Lőrinc.
Előadó: Csabai János színművész-rendező Zene: Jelenik Vendel
Szüntelen imádkozzatok. 1.Thessalonika 5: 17
MI AZ IMÁDSÁG ? (Pecznyik Pál verse ).
Amit az élettől akarok By Zsolti. Remélni jót és alkotni szépet.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Készítette: Nagy Zsanett
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Napra Valentin.
Nem feledjük,nem feledjük azt az esztend ő t, Amikor szép Magyarország darabokra tört,
Dante Alighieri: Isteni színjáték
Istenünk, sok-sok feszültség,
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Jó reggelt!.
Jó reggelt!.
Jó reggelt!.
Jó reggelt!.
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
BETLEHEM.
Politikai tevékenységének bemutatása
Minden, mi él, csak Téged hirdet, minden dicsér, mert mind a műved, azzal, hogy él, ezt zengi Néked: ”Dicsérlek én, dicsérlek Téged!”
A szeplőtelen fogantatás sok FESTŐT megihletett már. A közelgő karácsonyt várjuk Máriával. Így kívánunk most, FESTMÉNYEKKEL békés, boldog karácsonyt !
1. Légy Jézus Krisztus harcosa, és bátran állj elő
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
1956-os forradalom.
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk Illendő ruhában, méltóképpen várjunk Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget S ama jobb hazában megláthassunk.
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
Júlia Alpok Azok a csúcsok, azok az árnyak, azok a völgyek, azok a tájak, a patakok, habos vízesések, valaha-volt múltamból idéznek. A bársonyos rétek,
02: sec Ismeretlen szerző verse Lee Galloway - Canon Automatikus NEKED NEKÜNK.
JÓ REGGELT !.
Vándorúton Pecznyík Pál verse.
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
Jó reggelt! .
Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
A HÁROM FA.
Jó reggelt! ADVENT 3..
Amit az élettől akarok By Pearl.
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
1. Boldogok a lelki szegények:
Jó reggelt!.
Jó reggelt! ADVENT 2..
Juhász Gyula Trianon 1.
Juhász Gyula Trianon 1.
Vojtina ars poeticája:
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
a hét verse Babits Mihály: Mint különös hírmondó... éltető éva 
Előadás másolata:

DIKTATÚRÁK, DIKTÁTOROK III. FORDULÓ Sztálini kultúrpolitika, történelem hamisítás, szocialista realizmus a művészetekben

Nevezzétek meg a retusált képről (2.) hiányzó alakokat! 1. I. A politikai ellenfeleit könyörtelenül likvidáló Sztálin még az emlékezetből is el akarta tüntetni egykori társai alakját. Nevezzétek meg a retusált képről (2.) hiányzó alakokat! 2. A fénykép nyomán kézült propagandisztikus festmény

Szocialista realizmus II. Kitől származik az idézet? „Egy igazán jó könyv, színdarab, film vagy vers éppúgy növeli pártunk erejét, mint egy új gyár, egy új bánya” III. Az alábbi, orosz festők által készített művek közül válasszátok ki azokat, amelyek a szocialista realizmus (propagandisztikus művészet) jegyében keletkeztek. 

1. 2. 3. 4. 5. Леон Николаевич Бакст В. Чка́лов Любовь Сергеевна Попова 4. Н. Баскаков Казимир Северинович Малевич 5.

8. 7. 6. 10. 9. Орешников Gilinsky Бори́с Миха́йлович Кусто́диев Игорь Эммануилович Грабарь Наталья Сергеевна Гончарова 8. 7. 6. 10. 9.

IV. Határozzátok meg a vers keletkezési dátumát! Juhász Ferenc Téged köszönt most Téged köszönt most, hetvenéves, téged köszönt e dal – S e dalban 800 millió, öreg és fiatal. Téged köszönt, kit boldog béke nevetni tanít S ki még börtönökben rágja öklét, ordítja kínjait. Téged a kínai, a román, a grúz, a cseh, magyar, tatár, - Harsogva a tenger s a szelíd dunántúli táj. Anyád sikongva szült, a drága, hol grúz hegyek, Mint foszló csipkét fércelik a szálló felleget. Milliók nyomora küldött, vezérnek, hogy poklából fölkelt a nép! Elég volt! – kiáltott s a csillagokig emelte szép fejét. S hogy utólszor húnyta le nagy Iljicsünk oly emberi szemét, Mint fekete kalászok sokasága zúgott, zokogott a nép – A hallhatatlan ravatalnál, Sztálin, esküd szava szállt: „magasba tartjuk, Lenin elvtárs, a Pártunk zászlaját.” Micsoda csodás városok, erdők, uj tájak, emberek Épültek intésed nyomán: hatalmas fegyverek! S hiába jött a germán csőcselék, taposni földeket, a földön szivek tört kelyhe nyílt, pipacsok helyett, Recsegve égtek, füstben kavarogtak a falvak, városok, . Fölmagasodván a győzelemre vitted sok hősöd, harcosod! Hazánk szabad! Vérüket adták, hogy szabad legyen, a Szovjetek. Köszönjük néked Sztálinunk. Pártunk, köszönjük neked. Nálunk a béke őrzi most a teremtő lelkeket. Traktorok szántják a földeket s lassan már arat a gép, a paraszt mosolyog, míg pöttyke gyermeke őrzi kis foltos tehenét, göndör nyáját a pásztor is a bársony dombokon. Békéjük őrzi Sztálinunk, a Párt, a munkáshatalom. Miénk a gyár, az iskola, a föld méhe, az édes, a vad vizek. Békén alszik az este is, egy csillagra hajtva fejét, s a reggelek! Ki tudná elmondani a munka örömét? S ha lenne, ki taposni vágyná, mi nékünk drága, jó, Fegyvert fogunk és harcolunk, mi, 800 millió. Most béke van és száll a szél, füstölnek gyáraink. - Friss havat hozott a tél. Jövőnk? Nézzétek, hogy vakít! Ötéves terveink során a nép a végtelenbe lát. Előre vasöntők, földművesek, tanítók, katonák! IV. Határozzátok meg a vers keletkezési dátumát!

a. b. c. d. V. Melyik Sztálin-szobor állt Budapesten? Ki volt a készítője? ………………… ………………………………………………………..

Hol és mikor került megfogalmazásra a következő mondat? „Követeljük, hogy a sztálini zsarnokság és politikai elnyomás jelképét, a Sztálin-szobrot a leggyorsabban bontsák le, és helyébe az 1848–49-es szabadságharc hőseinek és mártírjainak méltó emlékművet emeljenek.” Mikor került sor a szobor ledöntésére?

AJÁNLOTT IRODALOM David King: Retusált történelem (fordította: Szatmáry Nóra), Budapest, 1999 www.tankonyvtar.hu: Festett valóság? Sztálinizmus a festészetben Munkás, paraszt, értelmiség munkaverseny lázában ég! Agitatív antológiaköltészet Magyarországon 1945-1956. Korona Kiadó, Budapest, 2002.