Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta 2012. május 14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.

A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity”
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Egy nem-konvencionális forma
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Segélyezési rendszer átalakítása
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
A Flexicurity modell Dán, német, osztrák modellek bemutatása Dr. Kiss György Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája november 11.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Alapfogalmak.
A munkaviszony megszüntetése
Üzemi Tanács Általános ismertető
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Mindennapok munkajoga – 9. Dr. Csőke Rita
Esélyegyenlőségi képzés
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.

Örökség a szocializmusból A nők (erőltetett és közel teljes) részvétele a munkaerő piacon Nemi szerepek erősek → Ma is relatíve magas a nők részvétele a munkaerőpiacon → Az atipikus munkaviszonyoknak nincsen speciálisan női jellege → Jelentős munkahelyi szegregáció → Bérkülönbségek → Anyasági ellátások, munkajogi védelem

Örökség a szocialista munkajogból Egységes munkavállaló fogalom – Hatálya alá tartozik minden munkavállaló, tipikus és atipikus egyaránt (bizonyítás után a feketemunkás is) → A munkajogi szabályozásbeli különbségek nem terelnek az atipikus foglalkoztatás felé („jog megkerülése”) → Szükségtelen volt a munkajogi védelem erőteljes csökkentése évi I. törvénnyel

A foglalkoztatás minősége és tipikus - atipikus kategorizálás A tipikus és atipikus foglalkoztatás nem szükségszerűen értékkategória („jó” és „rossz”) Kinek elégíti ki a rugalmasság iránti igényét? – Részmunkaidő: ált. munkavállalóét (munkavállaló választja) – Határozott idő, kölcsönzés, behívásos munkaviszony: ált. munkáltatóét (munkavállaló az atipikus foglalkoztatásba szorul)

Atipikus foglalkoztatás és fekete munka? Mindig „rossz”: feketemunka A fekete munkások kívül esnek a jogi védelmen, a munkavégzés helye és módja miatt Súlyos bizonyítási teher a jogi védelem alá kerüléshez

Atipikus foglalkoztatás sajátos (gazdasági – jogi – kulturális) feltételei Részmunkaidő (Hollandia) – Bérezés – Erős, munkahely teremtésre képes gazdaság – Gyermek ellátás rendszerének gyöngesége Határozott idejű foglalkoztatás (Spanyolo.) – Gyenge, stabil állásokat nem teremtő gazdaság – Szabályozási különbségek Önfoglalkoztatás (Görögo.) – Gyenge, stabil állásokat nem teremtő gazdaság – Magas munkanélküliség – Turizmus

Szolgáltatási munkaerőpiac és atipikus foglalkoztatás A szolgáltatások körében kezdetektől fogva az atipikus foglalkoztatás volt a szokásos (tipikus) – Kis munkáltatók dominanciája – Kevésbé formális kapcsolatok – Jelentős részük a családbeli női feladatok társadalmi szinten való ellátása (gondozás, ápolás, főzés) – Munka-intenzív, rosszul fizetett foglalkozásokban sok a nő – Interaktivitás a megrendelőkkel, vásárlókkal – Sokrétűbb mint a termelés (megrendelői igények) → Kérdéses, hogy a évi I. tv. mennyire reflektál a szolgáltatásokkal összefüggő kérdésekre

Atipikus foglalkoztatás és a munkáltató rugalmassága iránti igénye évi I. tv. Belső és külső rugalmasság számos eszköze szerepelt a törvényben Belső rugalmasság (2012): munkavégzés helye nem kötelező tartalmi elem, stb. Külső rugalmasság (2012): a foglalkoztatás időtartamát meg kell a szerződésben határozni → határozott idejű munkaviszonyok száma nőni fog Kötelezettség a részmunkaidős módosításra a gyermek három éves koráig, ha a munkavállaló kéri – És utána?

Kollektív tárgyalások és atipikus foglalkoztatás Beleszólást engedhet a munkavállalói oldalnak a munkáltató atipikus munkaerő alkalmazását érintő döntéseibe – Jellemzően csökkenti a bérkülönbségeket – Előmozdíthatja a férfiak és nők közötti egyenlő bánásmódot a munkafeltételekben (gender semleges szabályok megalkotásával) – Túl erős feltételekkel a munkajog megkerülésre ösztönözhet → A 2012.évi I. tv. számos eszközzel visszaszorítja a kollektív alkut (feltételek, üt konkuráló szerepe, munkajogi védelem, stb.)

Konklúziók 1. Neo-liberális szabályozási megközelítés felülvizsgálata (munkajogi dereguláció: évi I. tv., ellátások csökkentése, egyéni felelősség hangsúlyozás) – munkavállalók / atipikus munkavállalók rugalmasság iránti igényének kielégítése (nemcsak a munkáltatóé) – reagálás a szolgáltatási szektor sajátos foglalkoztatási helyzeteire A munkavállalók megrendelőktől való függése

Konklúziók 2. Munkajog védelmi funkciójának kiterjesztése védelemre szoruló más foglalkoztatottakra – függő helyzetben lévő önfoglalkoztatókra (A munkajog védelmi funkciójának helyreállítása általában – Minimumsztenderdek szabályozásának fenntartása – Szakszervezetek működési feltételeinek visszaállítása – A jogellenes munkaviszony szankcióinak helyreállítása)

Konklúziók 3. Integrált politikák kidolgozása a munka világára és a szociális ellátásokra – Pl. nem csökkenthető egyszerre a munkajogi védelem és a munkanélküli ellátás – Foglalkoztathatóság javítása a közmunka zsákutcája helyett – Adók és járulékok ne tereljenek el a megfelelő foglalkoztatástól – A munkák közötti átmeneti időszakra megélhetést kell biztosítani (pl. Supiot: social drawing rights) – „working poor” (közmunka, minimálbér) – Párbeszéd útján (érdekeltek, szakértők) – Gyermekek és idősek gondozása (!)

Köszönöm a figyelmet! ajk.elte.hu