A mentorképzés, mentorálás kérdései Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakképzés jelene és jövője
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Egy innováció nyomában
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka értékelése
A munkanélküliség káros hatásának csökkentése foglalkoztatási projektek generálásával egy kistérségben Zentai Gábor Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület.
Az iskolai szociálismunka
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Példa egy ppt prezentációhoz
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
TEHETSÉG MENTORÁLÁS A PEDAGÓGIA MAGASABB SZINTJÉN HUJBER TAMÁSNÉ KOVÁCS GABRIELLA KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
A szakiskola jelene és jövője
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Előadás másolata:

A mentorképzés, mentorálás kérdései Magyarországon Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Budapest, 2008. április 23.

Ki volt valójában Mentor?

Kire és mire terjed(het) ki a mentorlás? Karrier-menedzselés és mentorálás Vöröskeresztes mentor program Civil Mentor Hálózat Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődési Kht. Roma közhasznú munkások mentorálása Támasz – a Mentor magazin oktatási, nevelési melléklete Egyetemi mentor rendszer, külföldi diákok segítése Mentorálás a tehetséggondozásban Pályakezdés, munkatapasztalat szerzés mentorálással Mentorálás a helyi gazdaságfejlesztésben – Cserehát völgye Iskolai mentorálás hátrányos helyzetű tanulóknak Pszichiátriai mentorálás Roma gyerekek felzárkóztatási mentorálása Bátonyterenyén Felsőoktatási Mentor Hálózat Mentori segítség nőknek Roma telepek felszámolásának mentorálása Foglalkoztatási mentorálás Felnőttképzési mentorálás a „Lépj egyet előre”programban

A kínálatról Szinte áttekinthetetlen mennyiségű és minőségű képzési program van jelen (Több tucatra tehető az akkreditált programok száma és megmondhatatlan, hogy hány program folytat ilyen jellegű tevékenységet anélkül,hogy erre címében utalna) A képzők képzése két arcot mutat (Egyrészt erőteljes a törekvés erre, másrészt ellenőriz(het)etlen az önjelölt nem minősített képzők száma) A kínálat jellege a személyes jelenléttől a virtuális támogatásig terjed

Mit jelent ez? Két társadalom van Magyarországon: Aki mentorál és akit mentorálnak Vannak a. Akik úgy gondolják,hogy tudnak (és akarnak) támogatást nyújtani, és b. vannak, akik úgy érzik,hogy támogatásra szorulnak, c. és vannak olyanok, akik nem jutnak el eddig a felismerésig

Szűkítsük le a kérdést az oktatás világára!

Mi az, ami alapvetően változott az elmúlt évtizedben? Az egyéni életút egy része: átmenet a tanuló/gyerek létből dolgozó/felnőtt létbe hosszabb időtartamot vesz igénybe Az ifjúság mint társadalmi csoport átfogó társadalmi problémája támogatást igényel (beilleszkedés, LLL-tanulás stb.) Intézményi vagy rendszer-probléma (az oktatási és gazdasági rendszer közötti intézményi kapcsolatok: kereslet és kínálat összehangolása) Interdiszciplináris, interszektorális jellegű (oktatás, foglalkoztatás, szociális, család, ifjúság-, gazdaság- stb. politika) támogatások kialakítása szükséges Mi jelent ez? Azt, hogy a szereplők (intézmény, pedagógus,tanuló, szülő, fenntartó, civilek) számos esetben komplex támogatásra szorulnak annak érdekében, hogy képesek legyenek tájékozódni az új helyzetben!

Néhány konkrétum, amely támogatást igényel Mi és miért került az érdeklődés középpontjába? Fiatalok tovább maradnak az oktatásban - és mi lesz azokkal, akikkel nem ez történik? Az oktatás diverzifikálódása, sokféle elágazás és választás lehetőség van – és ki segít a tájékozódásban? Gyors változások a munka világában – hogyan történik az egyéni szintű adaptáció? Az életpálya első szakasza: munkakeresés és tanulás elegye – de hogyan kell ezt megoldani? Az átmenet idejének hossza nő - Ki kezeli az adoleszcenciát? Növekvő bizonytalanság, instabilitás - Ki tanít meg alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez? LLL politika és egyéni tanulási felelősség összefüggései – Guide-policy-k és az LLL-mentorok szerepe

Azonnali beavatkozást és támogatást igénylő célcsoportok: Tanulási és beilleszkedési gondokkal küzdők Alacsony iskolázottságú csoportok Pályakezdő munkanélküliek Idős korú (45 év felett!)munkanélküliek vagy veszélyeztetettek Női munkanélküliek (nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelők) Szociális konfliktusokkal rendelkező családok Hátrányos helyzetű térségben élők, vagy településen élők Depressziós ipari övezetben élők Megváltozott munkaképességűek, egészségkárosodottak, fogyatékosok Romák és más, a többségi társadalomtól eltérő normák szerint élő személyek, csoportok Állami gondozottak Börtönből szabadultak Társadalmi beilleszkedési zavarokkal küzdők (drogfüggők, szenvedélybetegek, depresszióstünetekkel rendelkezők, szociopátiás személyek) Hogyan látom én a mentorokat? Mentor = Jolly Jocker Mentor= Leonardo de Vinci Mentor = S.Freud Mentor= Róbert bácsi Mentor= A Nagy Testvér

Egy újabb problémalista AZ OKTATÁSI EGYENLŐTLENSÉGEKBŐL FAKADÓ HÁTRÁNYOK Társadalmi egyenlőtlenségek, szelekció Szegregáció A sajátos nevelési igény megállapítása és ellátási formái Az eltérő tantervű tagozatok kérdése Az iskolai sikertelenség hatása Lemorzsolódás Az iskolai sikertelenség társadalmi-gazdasági hatása

2017.04.04.

Mire irányulhat a mentorok képzése? A mentori személyiség „fejlesztése” Szükséges szakmai ismeretek biztosítása A mentor “esetmenedzser” szerepének specifikálása A pszichés önvédelem a mentori munkában A mentori tevékenység etikai kérdései

Mire irányulhatnak az iskolában tevékenykedő mentorok képzési programjai? Belépéskor jelentkező hátrányok ellensúlyozása. Az oktatáshoz való hozzáférés akadályainak felszámolása. Az iskolai kudarc mérséklése. Igazságtalan szelekciós mechanizmusok igazságossá tétele. Roma tanulókat sújtó hátrányos megkülönböztetés felszámolása. Befogadó pedagógiai gyakorlat és integráló iskolarendszer kialakítása. Az alulteljesítő oktatási intézmények azonosítása és célzott fejlesztése.

Célok és feltételek a támogatás /mentorálás középpontjában szükségszerűen az egyes diákok tanulásának fejlesztése áll; ehhez az osztálytermi folyamatokra szükséges koncentrálni, a fejlesztés kulcsai így a pedagógusok, a legtöbb figyelemnek tehát az ő munkájuk /mentorálásra támogatására szükséges fordítódnia; a fejlesztés nem egyes pedagógusok, hanem az iskolai szervezet teljes egészét kell,hogy érintse; a mentorálás támogató környezetet feltételez, azaz az intézményi szinten túl a fenntartói és a központi támogatás is szükséges.

Köszönöm a figyelmet!