A Memória.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Memória.
Számítógép összetevői
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
Informatikai eszközök
A számítógép felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
A számítógép felépítése (funkcionális)
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
A számítógép elindítása
A számítógép felépítése
Processzor, alaplap, memória
Számítógép memória jellemzői
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Memóriák képekben Takács Béla
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Előadás másolata:

A Memória

A Memória Típusai:

CMOS Teljes nevén Complementary Metal Oxide Semiconductor. Valójában az alaplapon található, de mivel a memóriák egy specializált változata, ezért helyet kapott ebben a kollekcióban. Speciális feladatkört tudhat magáénak, ugyanis a számítógép beállítási adatait, valamint az aktuális dátum- és idő adatokat tartalmazza. (BIOS)

Regiszter. Szintén a memóriák egyik megjelenési formája, adattárolási mivolta miatt láttuk értelmét tárgyalni. A processzoron belül helyezkedik el, és feladatát tekintve 2-4-8 byte-nyi információ tárolására szolgál. A regiszterek olyan speciális céllal jöttek létre, hogy az adatforgalmat csökkentsék a memória és a processzor között.

Rom típusok: ROM. PROM. EPROM. EEPROM.

A gyorsítótár vagy cache Az átmeneti információtároló elemeket jelenti, melyek célja az információ-hozzáférés gyorsítása. A gyorsítás egyszerűen azon alapul, hogy a gyorsítótár gyorsabb tárolóelem, mint a hozzá kapcsolt, gyorsítandó működésű elemek, így ha ezen területek tartalma korábban már bekerült a gyorsítótárba (mert már valaki/valami hivatkozott rá korábban), az ilyen adatokat nem a lassú működésű területről, hanem a gyors cache tárolóból lehet előhívni.

Virtuális memória Mint a neve is takarja, logikai memóriaterület, amelyet elsősorban a Microsoft Windows™ operációs rendszer alkalmaz előszeretettel. A fizikai memória kímélése céljából a winchesteren (később még szó lesz róla) hozhatjuk létre bizonyos terület lefoglalása fejében. Nagyon hasznos, ugyanis nagyméretű háttértároló esetén hihetetlen mennyiségű memóriára tehetünk szert.

RAM Teljes nevén Random Access Memory. Véletlen elérésű tár, azaz tetszőlegesen a tartalmát írni és olvasni. Az előbb tárgyalt memóriafajták mindegyike ebbe a csoportba tartozik. Altípusai: DRAM. Teljes nevén Dynamic Random Access Memory. Alacsony teljesítményigényű memóriafajta, amelyet számítástechnikai berkekben ritkán használnak. Tartalmát rövid idő alatt elveszti, ezért azt állandóan, ciklikusan frissíteni kell SRAM. Teljes nevén Static Random Access Memory. Tartalmát sokáig képes biztonságosan megtartani, ezért előszeretettel használják menedzserkalkulátoroknál, illetve olyan területeken ahol nincs lehetőség a rendszeres adatfrissítésre.

Memória hierarchia