Beviteli Perifériák A szkennerek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A számítógép felépítése
Az érintőképernyők.
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Pár szó a digitalizálásról
Informatikai alapismeretek Hardver
Adattárolási technológiák
Hasilló László.  1960-ban jelentek meg az első scannerek vagy lapolvasók. Többnyire térképek digitalizálására használták fel.  1970-ben már nagy teljesítményű.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Robotszkenner Egy új korszak kezdete
A számítógép felépítése
Szkennerek 2005 utáni újdonságai.
Fontos fogalmak az informatikában.
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Mai Számítógép perifériák
Mai Számítógép Perifériák
A számítógép alapegységei
Készítette: Kecskés Imre
Informatikai eszközök
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Készítette: Zsiga Mónika 9.a
Perifériák.
Szkennerek.
KÉPFELDOLGOZÁS.
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Kimeneti és bemeneti eszközök
A billentyűzet és a szkenner
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
Hardver eszközök III. rész
1 Takács Béla MI A SCANNER? MIRE HASZNÁLJÁK? Szkenner, lapolvasó beviteli periféria Képek, szövegek bevitelére szolgál Szövegbevitelnél valamilyen.
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
Nyomtatók.
Monitorok.
Tótfalusi Kis Miklós Amszterdami Bibliájának digitális újrafeldolgozási lehetőségei. Jacsó István
ELEKTRONIKAI TECHNOLÓGIA 5. Fotonikai elemek és technológiák 5/5 1.CCD vagy CMOS 2.Kivetitők 3.Érzékelők.
Egerek, nyomtatók.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Bemeneti egység Billentyűzet Egér Joy-stick - game pad
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály, Toldi Miklós 2010.
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Digitális fotózás Alapok.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A számítógép perifériái
A számítógép alapfelépítése
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Beviteli Perifériák A szkennerek.
Bemeneti perifériák.
A számítógép felépítése
Adat- tárolás.
Az információ.
A szkenner (Lapolvasó)
A digitális kép bevezetés.
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Beviteli Perifériák A szkennerek

Információtartalom vázlata A síkágyas rá- és átnézeti szkennerek felépítése A szkenner minőségét befolyásoló mechanikai elemek A szkenner minőségét befolyásoló optikai elemek A szkenner minőségét befolyásoló elektronikai elemek A szkennervezérlő szoftverek állítási lehetőségei

A Szkenner fogalma: A lapolvasó ( szkenner) a számítógép olyan külső berendezése, mely szöveg képként való beolvasására, képek digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál.

Alapelemei: Az olvasófej, amely egy fénycsövet és egy tükröt tartalmaz, az üvegfelület, amelyre a beolvasandó anyagot tesszük, az érzékelő, a fejmozgató motor és az elektronika.

A szkenner működési elve: papíron lévő kép megvilágítása részekre, „pontokra” osztás, lehetőleg minél sűrűbben (minél finomabb a felbontás, annál pontosabb az érzékelés) képpontok színének beolvasása fényérzékeny dióda segítségével érzékelő-hármasok: piros-zöld-kék diódák felváltva egy pálcán a soronkénti beolvasáshoz képpontok bináris kódolása (szín, fényerősség) kezelőprogram segítségével fájlként való tárolás

Szkennerek mechanika működése: Az olvasófejet a léptetőmotor bordásszíj segítségével mozgatja fémsíneken az üveglap alatt. A fejegység fénycsöve alulról megvilágítja a beolvasandó anyagot, majd a visszavert fényt a tükör (vagy tükrök) segítségével egy lencsén keresztül (amely a kép kicsinyítését végzi) a szkenner belsejében található, fix pontra rögzített CCD érzékelőre fókuszálja; majd az érzékelő képpé alakítja a beérkező fényt.

CCD (Charge-coupled Device, azaz töltés-csatolt eszköz) A szkenner CCD elemeket használ a képek kezelésére, ugyanúgy, mint a kamerák. A CCD egy optoelektronikai eszköz, mely a fényt kondenzátortöltéssé alakítja, amit aztán ki kell olvasni és fel kell dolgozni egy céláramköröket tartalmazó chip-nek. Minél nagyobb felbontást akarunk elérni, annál több CCD egységet kell egy sorba beszerelni.

A szkennerek CCD csöve additív színábrázolással működnek A szkennerek CCD csöve additív színábrázolással működnek. Ez azt jelenti, hogy külön olvassa le és tárolja minden pontnak a vörös, a zöld és a kék színértékét. A CCD esetleges érzékenységét az izzó színével korrigáljuk. Hibás megoldások esetén (különböző gyártó állította elő az izzót és a CCD-t) tipikus hiba például a „zöld” szkennelés.

A CCD egy fotométer, ami a ráeső fény mennyiségétől függő analóg feszültséget szolgáltat a kimenetén. A számítógépek általában digitális működésűek, tehát a jelet is ilyen formára kell hoznunk tehát digitalizálni kell! Ezért a szkennerhez tartozik még egy ADC (analóg-digital converter) egység mely az átalakítást elvégzi.

A CCD érzékelői egy pont fényének érzékelésére alkalmasak egy időben A CCD érzékelői egy pont fényének érzékelésére alkalmasak egy időben. Ennek a pontnak a neve pixel. A szkennereknél megadják azt a jellemzőt, hogy hány darab érzékelő pont található a CCD-ben. Ez az érték nem más, mint a horizontális felbontás, ami jellemzően 600 dpi (Dot per Inch), vagy más néven 600 ppi (Pixel per Inch). A szkennelés

A szkennerek fizikai felbontását nem lehet egyszerűen bővíteni a technológia korlátjai miatt, és ez igen megdrágítja az eszközt. Egyes esetekben lehetőségünk nyílik a felbontás látszólagos növelésére az interpoláció felhasználásával. Ezt a folyamatot interpolálásnak hívjuk és történhet mind hardveres, mind szoftveres úton. Az interpolálás során valamilyen matematikai módszerekkel megpróbálják a szkenne­rek kitalálni, hogy a digitalizált pontok között milyen képpontok he­lyezkedhetnek el és ezeket beillesztik a tényleges képpontok közé. Ha a fizikai felbontás 600 x 300 dpi, az interpolált pedig 2400 dpi, akkor minden képpont közé három pontot szúr be az eszköz.

Szkennerek típusai kézi szkenner (pl. vonalkódleolvasó, kis mérethez) dia- és fényképszkenner behúzós szkenner síkágyas szkenner (A4,A3) dobszkennerek legújabb termékek a piacon: 3D szkenner

Kézi scanner: a kézi scanner előnye, hogy kis méretű, ezáltal hordozható. Hátránya, hogy használata nehézkes. Alján két optikai görgő található, melyek érzékelik a scanner elmozdulását. Nehéz vele fényképeket scannelni, ugyanis fogni kell a nyersanyagot, miközben a kézi scannert végighúzzuk rajta.

Ma már a kézi szkennereknek csak egy speciális csoportját használják: a vonalkód olvasókat. 2 típus elterjedt: Lézeres infrás

Lapbehúzós szkennerek: A nyomtatókhoz hasonlóan itt is gumigörgők húzzák be a papírt. Lapbehúzós szkenner esetében a CCD cső egyhelyben áll, és ahogy a lap végighalad előtte, úgy scanneli be. Manapság már nem nagyon vannak lapbehúzós szkennerek, hanem a síkágyas szkennerekbe építenek lapbehúzó funkciót is.

Lapbehúzós (ADF) szkenner Automatic document feeder

Síkágyas szkenner: Manapság legelterjedtebb a síkágyas szkenner. A síkágyas szkennerben egy üveglapra kell helyezni a szkennelni kívánt anyagot, majd az alatta mozgó CCD cső végigpásztázza, ezáltal be szkennelve a kért információt. A fedél szerepe kettős, egyrészt kizárja a külső fényhatásokat, másrészt a lapot rászorítja az üveglapra. A fénycső és az érzékelő egy közös fejben van összeintegrálva, és olyan széles, mint a legszélesebb szkennelhető méret .

Síkágyas szkenner

Szkennerek jellemzői felbontás: színmélység: csatlakozás: optikai (fizikai): 1000-1200 dpi logikai (hardveres nagyítás): akár 9600 dpi színmélység: lehetséges színek száma csatlakozás: többnyire már USB régebben printerport, SCSI

A kép és a ram mérete: Képpontok száma x színmélység X bájt 8

TWAIN meghajtó A számítógépen lévő képekkel általában valamilyen képfeldolgozó programmal végzünk el különböző műveleteket. Ezek a szoftverek körülbelül évente újulnak meg annyira, hogy újabb verziót kelljen belőlük kiadni. A digitalizáló eszközök területén a helyzet épp fordított. Mivel a technika folyamatosan fejlődik, ezért mind új és újabb eszközök jelennek meg. A két terület fejlődése erősen eltérő, márpedig fontos, hogy a legújabb eszközöket is képesek legyenek akár a néhány évvel azelőtti programok is kezelni.

A problémát csak úgy lehet áthidalni, ha a képdigitalizálókat egy egységes felületről tudjuk kezelni úgy, hogy a szkenner speciális meghajtó szoftvere és a képfeldolgozó program között helyezkedik el és biztosítja a kapcsolatot.

A TWAIN driver: A TWAIN egy szabványos scanner illesztőnyelv. Lehetővé teszi a grafikai alkalmazások számára, hogy közvetlenül fogadják a scanner által küldött adatokat. Segítségével közvetlenül scannelhetünk például grafikai programokba, mint a PhotoShop.

TWAIN szabvány, TWAIN szabvány, amit lehetőség szerint minden eszköznek támogatnia kell, ha a piacon akar maradni. A TWAIN nem egy betűszó, de nagyon fontos szab­vány a számítógépes képfeldolgozásban. A TWAIN tulajdonképpen egy olyan közös felület, amelyen keresztül ugyanazon a módon képesek a szoftverek adatokat cserélni az eszközöktől függetlenül. A TWAIN meghajt helyét a rendszerben

Utómunkák kép digitalizálása esetén: szöveg digitalizálása esetén: retusálás (kontraszt, világosság, stb…) kép utólagos szerkesztése (pl. PhotoShop segítségével) szöveg digitalizálása esetén: karakterfelismerés program segítségével (pl. Recognita) szöveg szerkesztése, tárolás szövegfájlként

Karakterfelismerés Gyakran előfordul olyan feladat, amelynek során a lapon lévő szöveget nem képként szeretnénk tárolni, hanem a szöveget szeretnénk belőle visszanyerni. Ennek az előnye, hogy a képekben lévő szövegen változtatni gyakorlatilag nem tudunk és az állomány mérete is sokszorosa egy szövegformátumnak.

A probléma megoldását speciális szoftverek, a szövegfelismerő szoft­verek (Optical Caracter Recognition, OCR) teszik lehetővé. A szkennelés során a képek bittérképesen kerülnek át a számítógépbe. Ennek az előnye, hogy a kép pontokból áll. Az OCR program feladata, hogy a szkennelt képet végignézve a karaktereket egyesével összehasonlítsa a tárolt mintáival és így egy szöveget adjon a felhasználó számára. A feladat nem olyan egyszerű, mint azt első olvasásra hinnénk. A karakterek a legritkább esetben néznek ki pontosan úgy, mint a tárolt karakterek.

Szkenner Kézi szkenner Szkenner, diaszkenner Diaszkenner