Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kimeneti és bemeneti eszközök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kimeneti és bemeneti eszközök"— Előadás másolata:

1 Kimeneti és bemeneti eszközök

2 Kimeneti eszközök: modem, hálókártya projektor, rajzgép (plotter),
hangfal, fejhallgató Nyomtatók A leggyakrabban használt kimeneti egység a monitor. Ket fı kategoriat kulonboztetunk meg. Az egyik a hagyomanyosnak tekinthetı katodsugarcsoves (CRT) monitor. A masik, az egyre inkabb terjedı ujabb technologiat hasznalo folyadekkristalyos (LCD) monitor. Az LCD monitorok alacsony energiaigenyőek, kepuk sok esetben stabilabb es elesebb katodsugarcsoves tarsaiknal A hangkartya leggyakrabban hasznalt csatlakozasi lehetısege a hangszoro.

3 Nyomtatók: Sornyomtató Mátrixnyomtató (9 és 24 tős)
Tintasugaras:- Jó minıség -Olcsó ár -Drága üzemeltetés Lézernyomtató: - Legjobb minőség - Drága ár - Olcsó üzemeltetés Hőnyomtató Rajzgép A lezernyomtatok a hagyomanyos fenymasolokhoz hasonlo elven mőkodnek. Egy elektromosan feltoltott hengerre lezer segitsegevel „rajzoljak" a kepet Otthoni hasznalatra nem jellemzı a hőnyomtató . Itt a kepet specialis hıerzekeny lapra „egetik" ra. Nınyomtatokkal penztargepekben faxokban talalkozhatunk, mivel gyors es csondes nyomtatast tesz lehetıve. A plotter mas neven rajzgep nagymerető mőszaki rajzok keszitesere alkalmas. Ebben a rajzolast cserelhetı tollakkal vegzik. Sok esetben a nagymerető mőszaki dokumentaciok keszitesere alkalmas tintasugaras nyomtatot is plotternek nevezik.

4 Bemeneti eszközök: scanner, mikrofon, digitális fényképező,
digitális (és web) kamera Egér Billentyűzet Az egér a grafikus felhasználói felületek elterjedésével vált szinte nélkülözhetetlen beviteli eszközzé. Az egyik csoportja a mechanikus egerek csoportja. Ezeknek az aljan egy golyo talalhato. Az eger mozgatasara a golyo is elfordul amit az eger belsejeben elhelyezett erzekelık alakitanak elektromos jelle A masik csoportot az optikai egerek alkotjak. Scanner Kepek digitalizalasara megalkotott eszkoz. Ket elterjedt valtozattal talalkozunk: Sikagyas: ami A3 vagy A4 merető kepek bevitelere alkalmas. Ez ugy nez ki mint egy fenymasolo felsı fele A masik valtozat a kezi scanner, ezzel kisebb kepek digitalizalasa oldhato meg. Digitalis fenykepezıgep es kamera Lehetıseg van mar kepek digitalis letrehozasara is. Ehhez ket elterjedt keszuleket hasznalunk. A digitalis fenykepezıgep a Flash memoriak egyiket hasznalja a kepek tarolasara. A kamera es a szamitogep osszekotesere leggyakrabban FireWire csatolot ritkabban USB portot hasznalnak.

5 Síkágyas szkenner: Leggyakrabban használt szkenner a síkágyas szkenner :Működése: Az olvasófejet a léptetőmotor bordásszíj segítségével mozgatja fémsíneken az üveglap alatt. A fejegység fénycsöve alulról megvilágítja a beolvasandó anyagot, majd a visszavert fényt a tükör (vagy tükrök) segítségével egy lencsén keresztül (amely a kép kicsinyítését végzi) a szkenner belsejében található, fix pontra rögzített CCD érzékelőre fókuszálja; majd az érzékelő digitális képpé alakítja a beérkező fényt. Az olvasófejet a léptetőmotor bordásszíj segítségével mozgatja fémsíneken az üveglap alatt. A fejegység fénycsöve alulról megvilágítja a beolvasandó anyagot, majd a visszavert fényt a tükör (vagy tükrök) segítségével egy lencsén keresztül (amely a kép kicsinyítését végzi) a szkenner belsejében található, fix pontra rögzített CCD érzékelőre fókuszálja; majd az érzékelő digitális képpé alakítja a beérkező fényt.

6 Scanner fajtái: Rollszkenner: A képet a szkenner húzza keresztül az olvasó egység felett, tehát a kép mozog. Kézi szkenner: A szkennert kézzel kell a képen végighúzni Síkágyas szkenner: A képet a tárgytartó üvegre kell rakni, és az olvasó egység halad alatta végig Diaszkenner: Csak dia és fotónegatív beolvasására használható


Letölteni ppt "Kimeneti és bemeneti eszközök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések