VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Advertisements

Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Krisztus uralma alatt élni 5.
Az Eukarisztia titkáról elmélkedve az első kérdés, amelyet szemlélünk, hogy mi is az
Valóban a majmok bolygója?
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
Thrombosis a gyermekkorban
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Jézus te vagy minden álmom
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
JÓ REGGELT !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!"
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Koinónia a gyakorlatban
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
EGYHÁZI IMATALÁLKOZÓ AZ EURÓPAI ROMÁKÉRT április 12. csütörtök KDOBVI baracskai objektum.
Asztal- és életközösség Jézussal
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
Készítette: Jon A. Palmer
Készítette: Jon A. Palmer
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
ISTEN hozott köztünk!.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
Folyamodjatok az Úrhoz,
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Új hálaének áldja Istent
E= egyszerű választás T= többszörös választás
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Mt 19,16-30.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Évközi 2. vasárnap Január 15. – „A” év.
Urunk megkeresztelkedése
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
JÓ REGGELT ! 4.
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Isten hozott, hogy megáldjon!
Az Ószövetségben és az Újszövetségben
Előadás másolata:

VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka- TEREMTÉSPÁRTI ALTERNATÍVA AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN I. VÉRALVADÁS -a tervezettség bizonyítéka- DeKK - DEBRECENI KREACIONISTA KÖR Dr. Nitkovszki Eduárd

Előadásvázlat Kaszkádrendszerek az emberi szervezetben A test élete a vérben van A véralvadási kaszkád „Rendszerhibák” – Véralvadási zavarok Érdekességek Véralvadás evolúciója? Következtetések Irodalom

1. Kaszkádrendszerek az emberi szervezetben Véralvadási rendszer Komplementrendszer Retina biokémiai kaszkádja Rube Goldberg-féle gépezetek (M. Behe)

2. A test élete a vérben van Vér funkciói Általános transzportfunkciók O2, CO2 Tápanyagok (glükóz, lipidek, aminosavak) Anyagcseretermékek Humorális hírvivők (hormonok, citokinek) Szervezet homeostasisának fenntartása Ozmotikus nyomás, elektrolitok Sav-bázis, pH Hőmérséklet Védekezés Immunrendszer Haemostasis/véralvadás (thrombocyták, véralvadási faktorok)

Vér/élet értéke Isten szerint Gen 4:10 Monda pedig az Úr: Mit cselekedtél? A te atyádfiának vére kiált én hozzám a földrõl. Gen 9:6 A ki ember-vért ont, annak vére ember által ontassék ki; mert Isten a maga képére teremté az embert. Gen 9:5 De a ti véreteket, a melyben van a ti éltetek, számon kérem; számon kérem minden állattól, azonképen az embertõl, kinek-kinek atyjafiától számon kérem az ember életét.

Vér/élet/lélek/engesztelés Lev 17:11 Mert a testnek élete a vérben van, én pedig az oltárra adtam azt néktek, hogy engesztelésül legyen a ti életetekért, mert a vér a benne levõ élet által szerez engesztelést. Gen 9:4 Csak a húst az õt elevenítõ vérrel meg ne egyétek Lev 17:14 Mert minden testnek élete az õ vére a benne levõ élettel. Azért mondom Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét meg ne egyétek, mert minden testnek élete az õ vére; valaki megeszi azt, irtassék ki. Deu 12:23 Csakhogy abban állhatatos légy, hogy a vért meg ne egyed; mert a vér, az a lélek: azért a lelket a hússal együtt meg ne egyed!

Vér/váltság/bűnbocsánat/békéltetés Ján 19:34 Hanem egy a vitézek közül dárdával döfé meg az õ oldalát, és azonnal vér és víz jöve ki abból. ApCsel 17:26 És az egész emberi nemzetséget egy vérbõl teremtette, hogy lakozzanak a földnek egész színén, meghatározván eleve rendelt idejöket és lakásuknak határait; Ef 1:7 A kiben van a mi váltságunk az Õ vére által, a bûnöknek bocsánata az Õ kegyelmének gazdagsága szerint. Kol 1:14 Kiben van a mi váltságunk az Õ vére által, bûneinknek bocsánata; Kol 1:20 És hogy Õ általa békéltessen meg mindent Magával, békességet szerezvén az Õ keresztjének vére által; Õ általa mindent, a mi csak van, akár a földön, akár a mennyekben.

Örök-életbevágóan fontos!!! Zsid 2:14 Mivel tehát a gyermekek testbõl és vérbõl valók, õ is hasonlatosképen részese lett azoknak, hogy a halál által megsemmisítse azt, a kinek hatalma van a halálon, tudniillik az ördögöt, Zsid 9:12 És nem bakok és tulkok vére által, hanem az õ tulajdon vére által, ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, örök váltságot szerezve Zsid 9:22 És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bûnbocsánat. Zsid 12:24 És az újszövetség közbenjárójához Jézushoz, és a meghintésnek véréhez, mely jobbat beszél, mint az Ábel vére. 1Ján 1:7 Ha pedig a világosságban járunk, a mint õ maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az õ Fiának vére megtisztít minket minden bûntõl. Örök-életbevágóan fontos!!!

3. A véralvadási kaszkád

Véralvadásban résztvevő fehérjék I-es faktor Fibrinogén VII-es faktor Prokonvertin XI-es faktor Hemofilia C faktor PTA (Plasma Thromboplastin Antecedent ) II-es faktor Prothrombin VIII-as faktor Antihemofília faktor Hemofilia A XII-es faktor Hagemann faktor III-as faktor Thromboplasztin IX-es faktor Hemofilia B faktor Christmas faktor XIII-as faktor Fibrinstabilizáló (Laky-Lóránt) faktor (FSF) V-ös faktor Proakcelerin X-es faktor Stuart-Prower faktor

Extrinsic (külső) reakcióút Intrinsic (belső) reakcióút Sérülés Kininogén Kallikrein Extrinsic (külső) reakcióút XII XIIa Trauma XI XIa VIII IX IXa VIIa VII VIIIa Szöveti faktor X Xa X Va Prothrombin (II) Thrombin (IIa) Fibrinogén (I) Fibrin (Ia) XIIIa Térhálós fibrinpolimer

Warfarin (cumarin-vegyületek) hatásmechanizmusa -K-vitamint kompetitív helyettesíti -XIa aktiválásához a Prothrombin meg kell változzon GLU formából GLA formába. -K-Vitamin nélkül a Prothrombin nem tud aktiválódni thrombinná. -Thrombin nélkül a Fibrinogén nem tud Fibrinné alakulni, az állat elvérzik pl. patkányméreg Bizonyíték: a véralvadási kaszkád egyetlen lépése sem elhanyagolható ahhoz, hogy a rendszer müködhessen.

Fibrinmolekula

Fibrinháló kialakulása

4. „Rendszerhibák” – Véralvadási zavarok Egyensúly

Fibrinháló oldása

Véralvadásban résztvevő fehérjék I-es faktor Fibrinogén VII-es faktor Prokonvertin XI-es faktor Hemofilia C faktor PTA (Plasma Thromboplastin Antecedent ) II-es faktor Prothrombin VIII-as faktor Antihemofília faktor Hemofilia A 100000/20 XII-es faktor Hagemann faktor III-as faktor Thromboplasztin IX-es faktor Hemofilia B faktor Christmas faktor 100000/3-4 XIII-as faktor Fibrinstabilizáló (Laky-Lóránt) faktor (FSF) V-ös faktor Proakcelerin X-es faktor Stuart-Prower faktor

5. Érdekességek Körülmetélés időpontja: 8. nap Gen 17:12 Nyolcznapos korában körûlmetéltessék nálatok minden férfigyermek nemzedékeiteknél; Prothrombin és K-vitamin újszülöttnél a 8. napra éri el a biztonságos maximális szintet Felmentés körülmetélés alól – Talmud: ha az anya már előzőleg fiúgyermeket vesztett körülmetéléskor fellépő elvérzés miatt = öröklődés felismerése! Hemofília C már a babiloni fogságban (i.e.587-536) vagy azelőtt – FXI-et kódoló gén mutációja (nem hasznos!)

6.Véralvadás evolúciója? Russell Doolittle biokémia professzor a Center for Molecular Genetics University of California Thrombosis and Homeostasis –ban megjelent cikkben próbál választ adni arra a kérdésre, „Hogyan fejlődött ki ez a komplex és finoman kiegyensúlyozott folyamat? ” Szakembereknek írt cikkben Dr. Doolittle a következő kifejezésekkel magyaráz: „a Szöveti faktor megjelent…", "Prothrombin megjelenik...", "Fibrinogén születik...", "Antithrombin megjelenik...", "Plasminogén generálódik...", "Antiplasmin felbukkan...", "TPA előugrik...". "Proconvertin duplikálódik a Stuart Faktorból." Ha duplikálod ezt a mondatot kapsz-e valami mást?!

Véralvadás evolúciója? „A gazdaszervezet védekező rendszere amely évmilliók alatt fejlődött ki. Ahogy a legkorábbi élő organizmusok az egysejtűből komplexebb formákká fejlődtek, kifejlesztették keringési rendszerüket, hogy ellássa őket oxigénnel és egyéb –a többsejtű élethez szükséges- tápanyagokkal. A sérülésre adott véralvadási válasz nélkül ezek a keringési rendszerek nem lettek volna képesek megelőzni a fatális elvérzést: az evolúció mint tudjuk lehetetlen lett volna, és csak az egyszerűbb életformák mint az algák és baktériumok léteznének." (D. Noonan, "The Perils of Hemophilia", in Blood-Bearer of Life and Death, 1993)

Esélyek A kontrollált véralvadáshoz minden lépésben 2 fehérje kell: egy proenzim (nem aktivált faktor) és az aktivátora. Dr. Behe számításai szerint az esélye, hogy TPA faktor és aktivátora egyszerre rendelkezésre álljon 1/10 a 36-on! Ha csak az egyik fehérje jelent meg, akkor a mutáció és természetes szelekció kiszűri Rendszeregyüttesek: -véralvadási kaszkád -fibrinolitikus rendszer -szabályozó rendszerek(gyorsító, gátló)

7. Következtetések Nem egyszerűsíthetően bonyolult rendszer Egyetlen komponens hiánya működésképtelenné teszi Véletlenszerű megjelenése nagyon valószínűtlen Lassú, apró lépésenkénti evolúciós kialakulás mechanizmusára nincs elfogadható magyarázat Tervezettség = logikus magyarázat !!!

8. Irodalom Werner Gitt: A csodálatos ember Michael Behe: Darwin fekete doboza ÉRTEM: A tudomány felfedezi Istent – Farkas Ferenc, Hornyánszky Balázs: Vérfagyasztó tökéletesség Sas Géza: Haemostaseologia McMillen: Elkerülhető betegségek Henry M. Morris: The Biblical Basis for Modern Science Robert Harsh: Irreducible Complexity? Blood Clotting! Gergely Mihály: Perioperatív transzfúzió (ppt előadás) Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház Központi Intenzív és Anaesthesiológiai Osztály Dr. Szegedi István- Dr. Kiss Csongor: Thrombosis a gyermekkorban (ppt előadás), DEOEC Gyermekklinika 2005.06.04.

Zsolt 139:14 Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél Zsolt 139:14 Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél. Csodálatosak a te cselekedeteid! és jól tudja ezt az én lelkem. 3D szeműveggel!