Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Advertisements

A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.
A jogi személyek személyiségi jogai, szervezete és ellenőrzése
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
Az üzleti jog alanyai, az üzleti élet szervezetei és szerződései
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
6. tétel Társas vállalkozások.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Társasági jog Alapvetések.
Egyéni vállalkozás I. 1. Definíció: évi: CXV: . tv.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
Jogi és menedzsment ismeretek
Cégnyilvántartás.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Szerződéskötés közvetítők útján
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Jogi és menedzsment ismeretek Vállalkozások alapítása.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Jogi és menedzsment ismeretek
TÁRSULÁSOK EGYESÜLÉS EGE SZÖVETKEZET SCE Gt-k
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Egyes társasági formák
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
A munkavállalói FB tagság
Az egyes gazdasági társaságok szabályozása az 1997-es Gt.-ben
Személyek joga Jogi személyek.
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
„Tiszán innen Dunán túl….” avagy a közhasznú társaságok átalakulásának törvényi kötelezettsége nonprofit közhasznú társaságokká.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
A klaszterek jogi szabályozottsága
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
A munkaviszony megszüntetése
Gazdasági jog 1. Dr. Kovács László Dr. Kovács László.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
1 Az egyes társasági formák az új Ptk.- ban - A konszernjog alapjai Oktatási segédlet Sárközy Tamás: Szervezetek státusjoga az új Ptk.-ban c. könyvéhez.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A gazdasági vállalkozások
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Előadás másolata:

Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság

Egyes társasági formák A közkeresleti társaság A közkereseti társaság létesítésére irányuló társasági szerződéssel a társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy korlátlan és egyetemleges felelősségük mellett üzletszerű közös gazdasági tevékenységet folytatnak és az ehhez szükséges vagyoni hozzájárulást a társaság rendelkezésére bocsátják. A közkereseti társaság elnevezést - vagy annak „kkt.” rövidítését - a társaság cégnevében fel kell tüntetni.

Egyes társasági formák A közkeresleti társaság Ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik, a nyereség és a veszteség a tagok között a vagyoni hozzájárulásuk arányában oszlik meg. Semmis az a megállapodás, amely valamely tagot a nyereségből vagy a veszteség viseléséből kizár. A számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyásáról a tagok gyűlése határoz. A társaság bármely tagja a társasági szerződés rendelkezése vagy a többi taggal való külön megállapodás alapján személyesen közreműködhet a társaság tevékenységében

Egyes társasági formák A közkeresleti társaság Legfőbb szerv: a tagok gyűlése A tagok gyűlése határoz a társaság mindazon ügyében, amelyet törvény vagy a társasági szerződés a társaság legfőbb szervének a hatáskörébe utal. A tagok gyűlése hatáskörébe tartozó kérdésekben a tagok ülés tartása nélkül írásbeli vagy más bizonyítható módon történő szavazás útján is határozhatnak, kivéve, ha bármely tag az ülés megtartását igényli. A határozathozatal során valamennyi tagnak azonos mértékű szavazata van. A társasági szerződés ettől eltérően rendelkezhet, de legalább egy szavazat minden tagot megillet. A tagok gyűlése a leadható összes szavazatszámhoz viszonyított szótöbbséggel hozza meg határozatát. A társasági szerződés ettől eltérő rendelkezése semmis.

Egyes társasági formák A közkeresleti társaság A társaság ügyvezetése A társaság üzletvezetésére mindegyik tag időbeli korlátozás nélkül jogosult. A társasági szerződésben a tagok az üzletvezetéssel egy vagy több tagot is megbízhatnak; ebben az esetben a többi tag üzletvezetésre nem jogosult

Egyes társasági formák A közkeresleti társaság Felelősség Tagok vagyoni felelőssége A társaság kötelezettségeiért elsősorban a társaság felel vagyonával. Ha a társasági vagyon a követelést nem fedezi, a társaság kötelezettségeiért a tagok saját vagyonukkal korlátlanul és egyetemlegesen felelnek. Belépő tag felelőssége A társaságba belépő tag felelőssége - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - a belépése előtt keletkezett társasági kötelezettségekért a többi tagéval azonos.

Egyes társasági formák A közkeresleti társaság A tagsági jogviszony felmondása A társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja. Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.

Egyes társasági formák A közkeresleti társaság A társaság megszűnésének speciális esete Ha tagsági jogviszony megszűnése folytán a társaság tagjainak száma egy főre csökken, a társaság csak akkor szűnik meg, ha hat hónapos jogvesztő határidőn belül nem jelentenek be a cégbíróságnál új tagot. Az új tag belépéséig, illetve a végelszámoló cégbíróság által történő kirendeléséig az egyedüli tagot akkor is a társaság üzletvezetésére és képviseletére jogosultnak kell tekinteni, ha korábban nem minősült annak.

Egyes társasági formák A betéti társaság A betéti társaság létesítésére irányuló társasági szerződéssel a társaság tagjai üzletszerű, közös gazdasági tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget oly módon, hogy legalább egy tag (beltag) felelőssége a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségekért korlátlan és a többi beltaggal egyetemleges, míg legalább egy másik tag (kültag) csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétje szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért azonban - a törvényben meghatározott kivétellel - nem felel. A betéti társaság elnevezést - vagy annak „bt.” rövidítését - a társaság cégnevében fel kell tüntetni. A betéti társaságra a közkeresleti társaságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, az ismertetett eltérésekkel

Egyes társasági formák A betéti társaság A betéti társaság üzletvezetése A kültag a társaság üzletvezetésére nem jogosult. A tagok gyűlése tevékenységében a kültag is részt vesz. A kültag a társaság törvényes képviseletére (cégjegyzésre) nem jogosult. A társaság képviseletének ellátására meghatalmazást a szervezeti képviselő, illetve a tagok gyűlése a kültag részére is adhat. A betéti társaság elnevezést - vagy annak „bt.” rövidítését - a társaság cégnevében fel kell tüntetni.

Egyes társasági formák A betéti társaság A betéti társaság megszűnése Általános szabályok szerint Valamennyi beltag kiválik kivéve ha 6 hónapon belül új beltag belépését a cégbíróságnak bejelentik Közkeresleti társaságként folytatják tovább – társasági-szerződés módosítás ha valamennyi kültag kiválik kivéve ha 6 hónapon belül új kültagot jelentenek be Egyes társasági formák A betéti társaság

Köszönöm a figyelmet... © Dr. Szuchy Róbert PhD – 2012