Egészségfejlesztés gyakorlat I. 2007/2008. II. félév

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A Drog és a Kábítószer fogalma
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
az általános iskolákban
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
testi-lelki feltöltődést eredményező szabad felhasználású idő. Fajtái: aktív és passzív.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
Közegészség.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Egészségtan tizenéveseknek
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Egészségtudatos magatartás kialakítása
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Napocska Napköziotthon
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Egészségnevelés.
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Egészséges életmód, a betegségek megelőzése, korai felismerése Szűrővizsgálatok fajtái, jelentősége Ridegné Cseke Irén.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
Szegénység és egészségi állapot
Nevelés és érték Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A mozgás élettani hatásai
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Egészség Betegség.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
A lelki egészség védelme az iskolában
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A NEVELÉS TERÜLETEI.
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Egészségkultúra 9. évfolyam
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
Az iskolai egészségfejlesztés védőnői szemmel – kihívások és megoldások SZABÓ KATALIN – JÁRÁSI VEZETŐ VÉDŐNŐ HMKH EGRI JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA.
„H ATÁR –H ELYZETBEN ” A Z ISKOLAI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KIHÍVÁSAI ÉS LEHETŐSÉGEI A KÖZNEVELÉSI RENDSZER ÁTALAKULÁSA SORÁN dr. Koós Tamás Országos Egészségfejlesztési.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Az egészséges életvitel, életmód
Barcsák Marianna - KPSZTI
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Káros szenvedélyek.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Egészségfejlesztés gyakorlat I. 2007/2008. II. félév EGÉSZSÉGKULTÚRA Egészségfejlesztés gyakorlat I. 2007/2008. II. félév

Egészségkultúra alapfogalmai Egészségi ismeret, egészégi készség Növelni kell a tanulók egészséggel    kapcsolatos tájékozottsági szintjét. Az ismeretek elsajátítása kisgyermekkortól kezdve fokozatos és folyamatos.

Egészségkultúra alapfogalmai Egészségi szokás E szokások az ismeret és készség következtében alakulnak ki. A szokás, mint begyakorolt cselekvéssor automatikusan, a figyelem ráirányítása nélkül működik. (A jó szokásrendszer megszilárdítása, továbbfejlesztése, kibővítése a családi nevelés hiányosságainak pótlása az iskolai nevelés során folytatódjon.)

Egészségkultúra alapfogalmai Egészséget elősegítő szokások Szükség van olyan módszerek kifejlesztésére, amelyek a kapcsolatteremtést, a stresszhelyzeteket és a napi problémákat segítenek megoldani.

Egészségkultúra alapfogalmai A káros szokások megelőzésére E szokások megelőzésében a családi nevelés alapvető fontossága. Ha a családban káros szokások dominálnak a serdülők korán kipróbálják az alkoholfogyasztást és a dohányzást, mely könnyen vezethet rászokáshoz.

Egészségkultúra alapfogalmai Egészségi szükséglet A teljes értékű élethez az embernek szüksége van a szépre, a tiszta, rendezett, esztétikus környezetre és az önmegvalósításra. Ha az egyén szükséglete nincsenek tartósan kielégítve, akkor megbetegszik. Egyenlő lehetőségeket kell teremteni az egészségvédelemben, a gyógyításban, a testi, a szellemi erők fejlesztésében.

Az egészségfogalom WHO 1946: „ Az egészség a tökéletes fizikai, szellemi és szociális állapota és nemcsak a betegség, vagy fogyatékosság hiánya” MARKS és mtarsai, 2000: „Az egészség nem pusztán betegség hiánya, hanem olyan állapot, melynek fizikai, kulturális, pszichoszociális, gazdasági és lelki vonatkozásai vannak.”

Egészséget befolyásoló tényezők

Egészséges életmód Az egészségnevelés az emberek számára elérhetővé teszi az egészséges életmódhoz szükséges tudást, és technikát ad ahhoz, hogy az egészséges életmód igényszintre emelkedjen.

Egészségnevelés (WHO) Változatos kommunikációs formákat használó, tudatosan létrehozott tanulási lehetőségek összessége, amely az egészséggel kapcsolatos ismereteket, tudást és életkészségeket bővíti az egyén és a környezetében élők egészségének előmozdítása érdekében. A korszerű egészségnevelés egészség és cselekvésorientált tevékenység.

Egészségfejlesztés 1. Az egészségfejlesztés az összes nem terápiás egészségjavító módszer gyűjtőfogalma, tehát magába foglalja a korszerű egészségnevelés, az elsődleges prevenció, a mentálhigiéné, az egészségfejlesztő szervezetfejlesztés, az önsegítés feladatait, módszereit.

Egészségfejlesztés 2. A WHO meghatározása szerint az egészségfejlesztés az a folyamat, amely képessé teszi az embereket arra, hogy saját egészségüket felügyeljék és javítsák. ♣ ♣ ♣ Az egészségfejlesztés az a folyamat, amely képessé teszi az embereket az egészséget meghatározó tényezők felügyeletére és ezáltal egészségük javítására.

Egészségfejlesztés fő feladata egészségfejlesztő politika kifejlesztése egészségfejlesztő környezet megteremtése az egészségfejlesztő közösségi tevékenység egyéni képességek fejlesztése szemléletváltoztatás az egészségügyi szolgáltatásokban

                Egészségmegőrzés Pozitív egészségfogalom. A gyógyító szemléletet fel kell váltania a megelőzésnek, vagyis erősíteni kell az egészséget pozitívan befolyásoló hatásokat.

A pozitív egészség jegyei -   jó közérzet -   kiegyensúlyozottság -   elégedettség -   munkakedv -   kreativitás -   életöröm -   pozitív társas kapcsolatok -   empátia -   problémaviselés -   alkalmazkodás -   terhelhetőség

Az egészséges életvitel Személyi higiéné: egyénre vonatkoztatott, életkori sajátosságoknak megfelelő egészségügyi szabályok összessége. -     Bőrápolás -     Hajápolás -     Szájápolás                                - a fogak és ápolásuk                                - a szájüreg ápolása - Kéz és lábápolás - Szem-, fül – és orrápolás - A nemi szervek higiéniája - Díszítő kozmetika, bizsuk, ékszerek   - közvetlen környezetünk tisztasága

Az egészséges életvitel Az egészséges táplálkozás - A táplálék alkotórészei - A táplálkozás hibái - A reformétkezés - A kultúrált étkezés

Az egészséges életvitel Az élvezeti szerek - koffein - alkohol - nikotin - drogok - gyógyszerek

Az egészséges életvitel A helyes testtartás és a rendszeres testedzés: -   Szabadidősportok: futás, úszás, kerékpározás, túrázás -   Egyéb testedzési módok -   Szauna -   Testépítés -   Jóga -   Önvédelem -   Tánc, balett, néptánc -   Fitness

Egészséges életvezetés -   Az életmód, életvezetés fogalma -   Az önismeret szerepe az egészséges életvezetésben -   Kommunikációs készség és az egészség kapcsolata -   Napirend -   Hibák az életvezetésben   - A rendszertelen életmód   - Az elhízás   - A gyógyszerfogyasztás   - A ruházkodás

Az egészséget hátrányosan befolyásoló tényezők A betegségek okai lehetnek:  - helytelen táplálkozás -  kevés mozgás -  stressz -  alkoholizmus - dohányzás -  környezeti ártalmak: levegő-, víz-, és talajszennyezés -  szegénység, rossz életkörülmények

A betegségek elkerülését célzó magatartás - Személyi higiéné jelentősége - Védőoltások - Szűrővizsgálatok

Az egészségre káros szenvedélyek legális drogok - a gyógyszerek - a kávé - a dohányzás - az alkohol

Illegális drogok - marihuána - kokain - LSD - Ópium és származékai - Amfetaminok - A belélegzett illékony kábítószerek  

A veszélyhelyzetek elhárítása Veszélyhelyzetek elkerülése (munkahelyi, háztartási balesetek) Elsősegélynyújtás A tevékenységek sorrendje: - segélyhívás - betegvizsgálat - újraélesztés - az életjelenségek vizsgálata - a légzés pótlása   - a keringés pótlása

Egyéb veszélyeztetők Sérülések Vérzések Törések, rándulás, ficam Mérgezések (gáz, étel, drogmérgezések) Hő okozta sérülés (fagyás, égés) Áramütés Tömeges balesetek

Köszönöm a figyelmet!