Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségtan tizenéveseknek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségtan tizenéveseknek"— Előadás másolata:

1 Egészségtan tizenéveseknek

2 Az emberi test és változásai
A test fő részei A test változásai Miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól az emberek? Melyek az emberi test fő részei? Mitől függ az ember növekedésének és fejlődésének üteme? Keress külső vagy belső tényezőket saját fejlődésed magyarázatára? Mi jellemzi az egyes életszakaszokban az emberi test fejlődését? Melyek a kamasz érzelemvilágának jellemzői?

3 Az élő határ, a bőr A bőr mérete és felépítése A bőr működése
A bőr változása a kamaszkorban Miért nevezzük élő határnak? Sorold fel a bőr rétegeit és alkotóit! Milyen feladatokat lát el a bőr? Hogyan változik meg a bőr kamaszkorban? Melyek a kamaszkori változások következményei? Mitől függ a bőr egészséges működése?

4 A kiskamasz és a bőrápolás
Amit mindenkinek tudnia kell Mit kell tennie a kamasznak? Az öltözködésről Melyek a helyes tisztálkodás napi tennivalói? Sorold fel a fürdés mosakodás szigorúan személyes használathoz kötött eszközeit! Miért fontos az alapos törölközés? Melyek a leggyakoribb kamaszkori bőrpanaszok? Hogyan kell kezelni a zsíros, pattanásos bőrt? Miként csökkenthetők az izzadás kellemetlenségei? Mit kell tudni a felső és alsóruházatunkról, illetve a lábbeliről?

5 A mozgás és az egészség A mozgás szervei A mozgásszervi változások
Mire kell figyelni? Mely szervek együttes munkája eredményezi az ember mozgását? Hogyan függ össze a mozgás és a szervezet egészsége? Melyek a kamaszkori mozgásszervek jellemzői? Mire kell figyelni ebben az életkorban? Mi a helyes napirend? Miért ajánlott a rendszeres sportolás?

6 A táplálkozás mint életszükséglet
Mi történik a tápcsatornában? Mi jellemzi a tápcsatornát ebben az életkorban? Miért van szükségünk táplálékra? Melyek a táplálkozás részfolyamatai? Milyen úton halad az étel a tápcsatornában? Hogyan változik meg a felvett táplálék szerkezete? Miként csökkenthetők a tápcsatorna működési zavarai?

7 Az egészséges táplálkozásról
A táplálék minősége A táplálék mennyisége Az étkezések száma, aránya és ideje A táplálkozás módja Sorold fel a magyar konyha kedvezőtlen sajátosságait! Hogyan lehet változtatni? Mitől függ az ember táplálék igénye? Miért fontos a rendszeresség a táplálkozásban? Mit értünk kulturált étkezésen?

8 Kisfiúból nagyfiú A szaporító szervrendszer Kamaszkori változások
Mit kell tenni a fiúnak? A fiúk személyisége Mikor kezdődik a kamaszkori átalakulás? Melyek a fiúk külső és belső nemi szervei? Melyek a férfias testalak jellemzői? Miért fontos a nemi szervek tisztán tartása? Sorolj fel kamaszkori személyiségjegyeket!

9 Kislányból nagylány A szaporító szervrendszer Kamaszkori változások
A szaporító szervek egészsége A lányok lelki élete Mikor kezdődik a lányoknál a nemi átalakulás? Sorold fel a külső és belső nemi szerveket! Mit nevezünk menstruációnak? Milyen a nőies testalkat? Sorolj fel kamaszkori tulajdonságokat, személyiségjegyeket!

10 A kamaszkor és a konfliktusok
A kamaszkori konfliktusok oka A konfliktusok fajtái Miért növekszik meg a konfliktusok száma kamaszkorban? Hasonlítsd össze a lappangó és a kirobbanó konfliktust! Miért szükséges a konfliktusok mielőbbi feloldása? Mit tehetsz a konfliktusok csökkentése érdekében?

11 Milyen vagyok én? Külső és belső tulajdonságok Önismeret, önnevelés
Mivel magyarázható, hogy a kamasz érdeklődése egyre inkább önmaga felé fordul? Miért fontos a reális önismeret? Mit kell tenni a sikeres önnevelés érdekében? Miért jelent nagy értéket hátrányos belső tulajdonságaink önerőből történő megváltoztatása?

12 Milyennek látjuk egymást?
Mások megismerése Társaink megítélése A megismerés iskolája Mi az alapja mások megismerésének? Fontos-e az őszinteség? Magyarázd meg az alábbi mondatokat: Fogadd el a másságot! Ne akard környezetedet, barátodat saját képedre formálni! Tanulj meg saját szemeddel látni!

13 A családi közösség A család régen és ma A gyermek helye a családban
A jól működő családok Miben különbözik a rokonság a társaságtól? Mitől függ a gyermekek helyzete a családban? Miért kedvezőbb a többgyermekes család mint az „egykeség”?

14 Veszélyhelyzetek, viselkedési módok
A leggyakoribb veszélyforrások Az elsősegélynyújtás tennivalói Sorold fel a különböző élethelyzetek veszélyforrásait! Miként lehet balesetet megelőzni? Hogyan kell értesíteni és tájékoztatni a mentőszolgálatot? Mi az elsősegélynyújtó feladata?

15 Érzékszerveink védelme
Ingerek és érzékszervek A szem és a látás A fül védelme Egyéb érzékszervek Mi az érzékszervek feladata? Sorold fel az érzékszerveket az ingereket! Mit kell tudni és tenni a szem védelmében? Hogyan biztosítható a fül egészséges működése?

16 Nikotin, alkohol, kábítószer és a szervezet
A dohányzás Az alkoholfüggőség A kábítószer-élvezet – narkománia Mely anyagok és miként károsítják a dohányzó ember szervezetét? Hogyan változik az alkoholt fogyasztó ember viselkedése? Mely szerveket károsítja az alkohol és hogyan? Hogyan változik meg a kábítószerek hatására az emberi szervezet? Miért jelent komoly veszélyt már a kábítószerek kipróbálása is?

17 Szenvedélyek, szenvedélybetegségek
A szenvedély fajtái Mit tegyünk a szenvedélyeink ellen? Hasonlítsd össze a hasznos és a káros szenvedélyeket! Miből látható hogy az adott szenvedély elérte a betegség szintjét? Hogyan lehet kialakulását megakadályozni?

18 Környezetvédelem A légszennyezés és az egészség
A vizek szennyeződése és védelme A talaj veszélyeztetettsége és védelme Bizonyítsd az ember és környezet elválaszthatatlanságát! Mikor és miért vált veszélyessé a környezetkárosodás? Hogyan függ össze a légszennyezés és az egészség? Miként lehet megállítani a levegő és a víz szennyeződését? Sorold fel a talajvédelem tennivalóit!


Letölteni ppt "Egészségtan tizenéveseknek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések