Az újmagány A társas magány virtuális színterei MSZT konferencia 2010. november 5-7. Csókay Ákos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
AHOL A CSEND MÉG HALLHATÓ KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ NYÉSTÁN
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A Barátság.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Rab Árpád Űrhódító videojáték konferencia 2010 október 15., Budapest Tetszőleges kép A virtuális világok kutatásának megközelítési lehetőségei.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Tűnödtem… wondered: " Kik az én számítógépes barátaim ? "
Készítette: a Dalai Láma
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A képzőművészet-terápia
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Albert Schweitzer Tucy
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Ferenczi Sándor.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
A tanácsadó és a mentor szerepe
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
MMORPG ONLINE SZEREPJÁTÉK JELENTŐSÉGE AZ EMBERI KAPCSOLATOK TÜKRÉBEN
Az emberi tanulás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Mi is az a társadalmi integráció?
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Mindennapi veszteségeink
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
Készítette: Baráth Péterné, 2013.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
PR public relations „Nyilvános kapcsolatok” A szervezetről felismerhető és hiteles arculatot alakítson ki a szervezet különböző célcsoportjaiban. Külső.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Megosztok, tehát vagyok
Megosztok, tehát vagyok
A támogatott lakhatás kihívásai
Személyközpontú gondozás
Tanár a hálózati tanulásban – változó tanárszerepek Fodorné Tóth Krisztina PTE
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
Digitális ifjúság Andok Mónika (PPKE) Új utak – a protestáns etika
Az érzelmi zsarolás.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

Az újmagány A társas magány virtuális színterei MSZT konferencia november 5-7. Csókay Ákos

Felépítés A probléma exponálása A klasszikus magány fogalma Az újmagány jelensége Módszertani dilemmák

Klisék között lavírozva Szavak, amelyek régen jelentettek valamit, de mára már túl sokszor mondtunk el… Fogalmak, amelyeket a bulvársajtó, az életmód és társasági magazinok agyonhasználtak… Bezzeg régen, amikor én még fiatal voltam, akkor még más volt…. internet- függőség, pornó, pedofília, bombagyártás társas elmagányosodás, sivár kapcsolatok individualizáció, atomizáció, önzőség, egoizmus

A probléma RACIONALIZÁCIÓ A kommunikáció technikai korlátainak erőteljes lebomlása, testreszabott eszközök A mediális rendszerek protézisként (McLuhan) funkcionálva ostromolják a Dunbar-i nagycsoport méretet Hatékonyan menedzselt virtuális kapcsolatok: pszeudo-interakciók INDIVIDUALIZÁCIÓ Az egyén szembeállítása a közösséggel A szabadság növekedésével sokszor a magány érzése is növekszik (Fromm) Az atomizáció kiszakít az a társadalmi szövetből és ez okozza leginkább a szubjektív boldogtalanságot (Utasi) A „varázstalanított világ”

A magány univerzalizmusa (‘solitude’ kifejezésre 14,8 millió találat)

A magány univerzalizmusa (‘soledad’ kifejezésre 27,5 millió találat)

A magány univerzalizmusa (‘magány’ kifejezésre 175 ezer találat)

A magány fogalmáról Szilágyi Vilmos alapján Intenció szerint Körülmények oka - mesterséges elszigetelődés - társas kapcsolatok teljes hiánya Pl.: magánzárka, Robinson Belső elszigetelődés - a személyiség belső szerkezetéből adódik - aszociális viselkedés Pl.: introverzió, személyiségzavarok Önkéntes vállalás - adott időszakra, tudatosan vállalt döntés alapján Pl.: szerzetesek, gondolkodók, szinglik

A magány fogalmi lehatárolása ‘Egyedüllét’ rövidebb időszakra, ideiglenes nem jelentenek komoly veszélyt a személyiségre nincs feltétlen magány érzés ‘Magány’ tartós, permanens állapot befelé fordít, a személyiség integritását torzítja intenzív magány érzés

A magány szükségszerűségéről Erich Fromm nyomán Az ember a modernitással kiszakadt természetes környezetéből és elszakadt embertársaitól így szükségképpen magányosnak, elszigeteltnek érzi magát (vö. Gemeinschaft - Gesellschaft) A történelem során az ember szabadsága egyre növekedett, de ezzel együtt egyre magányosabbá is vált. A magánytól két úton próbálhat menekülni az ember: 1) a szeretet és a munkamegosztás segítségével egyesül embertársaival vagy 2) valami tekintélynek alárendelődik, feladja a szabadságát.

De akkor most mi is a magány? Magánynak nevezzük azt az állapotot, ha egy adott egyénnek nincs lehetősége, nem képes vagy nem akar más egyénekhez/ csoportokhoz illeszkedni, és ezzel végső soron tartósan kívül rekesztődik mindazon, ami a társadalmon belül van. Tehát: a külvilág számára jól látható, egyértelmű, vagyis explicit.

A magány-vírus Magány terjedésének spirál-elmélete a magányos emberek környezetükre is ráragasztják az érzelmeiket (kedvetlenség, barátságtalanság), aminek következtében megmaradt barátaikat is megfertőzik, akik így szintén elmagányosodnak A magány megbetegíthet Immunrendszer, hormonrendszer és a keringési rendszer megbetegedéseivel hozzák összefüggésbe (Framingham-i esettanulmány a szívbetegségek terjedésének társadalmi meghatározottságáról)

A modernitás magánya Feuerbach, Sartre, Riesman kritizálják elidegenedést és a magányt Fromm szerint a magányra való kárhoztatottságunk egyidős a modernitással és az individualizációval, kiút belőle a szeretet Hamvas Bélánál a mai magányos, a platoni- nietzschei filozófus, a szent koldus, a társadalmon kívüli, annak legfelsőbb rendű tagja

De akkor mi az újmagány? A mediatizált társas kapcsolatok hegemónná válása agresszívan szorítja ki időmérlegünkből a hagyományos interakciókra fordítható időt Az eszközök lekötnek, magukhoz láncolnak, nélkülözhetetlenné teszik magukat: valójában kiszolgáltatottá válunk (eszköz és technológia fétis) A technológia elveszi a magánéletünket és a pozitív egyedüllétre való képességünket (Deresiewicz) Mindezzel….

Az élmények megélésének tere a valóságból a cybertérbe tevődik át: itt vannak az ismerőseink, itt bankolunk, itt kötünk szerelmeket, itt háborúzunk egyszóval itt élünk Egyszerre lehetünk jelen mindenütt, miközben sehol nem vagyunk: az élet már máshol van De akkor mi az újmagány?

Az újmagány egy aspektusa: eszközfétis (always-on) Elszáll/belassul a hálózat: leáll az élet Otthonhagyott mobil: kapaszkodó nélkül egész nap „Smart phone”: ha főzni is tudna, feleségül venném Wii sport: síugró és golfpálya a nappaliban „Low battery” szorongás: lemerülés=halál GPS nélkül már haza sem találok FarmVille: kertészkedés a facebookon Chat a kollégiumi szomszéddal: a távolság nem akadály

Az újmagány lényegileg más… A mediatizált kor újmagánya valójában társas túlmozgásokkal és pszeudo-interakciókkal tarkított létforma, ilyenformán nagyon is társas. Implicit magány, vagyis a benne lévőnek sokszor az az illúziója (ami emprikusan (ön)igazolható), hogy ő nagyon is szociális, tehát nem magányos.

Az újmagányosok már a spájzban vannak…és monitorjaikat lesik Nemzeti Média Analízis, Ipsos-GFK 10 év alatt napi 3 helyett 4,5 óra a monitorok előtt!

A kutatás végső kérdése Azon hatások különbségének a megismerése, amit a digitális bennszülöttekre, illetve a digitális bevándorlókra gyakorol a virtuális tér és a mediatizált kommunikáció. Kérdés, hogy melyik csoportnál, milyen feltételek esetén alakul ki az újmagány jelensége így végső soron a valódi életbe való beágyazottság hiánya.

Kutatás-módszertani dilemmák Kvalitatív feltárás? Digitális bennszülötteken (-20) és digitális bevándorlókon (40+) belül mélyinterjúk segítségével vizsgálni attitűdjeiket, illetve azt, hogy virtuális viselkedésük mennyiben hat ki valós társas viszonyaikra

Kutatás -módszertani dilemmák Kvantitatív felvétel? 1) A digitális bennszülötteket off-line validált fős iwiw panelen, on-line kérdőíves méréssel 2) A digitális bevándorlókat hagyományos, reprezentatív omnibuszos kérdőívvel

Köszönöm a figyelmüket! Csókay Ákos