Színhasználat Készítette: Bene Attila 2017.04.04..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

MI A PREZENTÁCIÓ CÉLJA A FIGYELEM FELKELTÉSE A FIGYELEM MEGTARTÁSA
A hatásos prezentáció jellemzői
A SZIVÁRVÁNY.
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum
Számok összehasonlítása mentális számegyenes nélkül
Ismerje meg bőrtípusát!
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
Színformátumok és színmodellek
Ergonómia előadás 2006.május 4. Színek Salamon Péter Szathmáry András.
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Színkezelés különböző életkorokban Sajó Borbála MOME,2008
A bőr színe…..
Sztereogram.
SZÍNEKRŐL.
SZÍNEKRŐL.
Paul Testud Kft. Imázs-elemzés.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
Miként jut el a fogyasztó a reklám hatására a vásárlásig? AIDA modell
Színes világban élünk.
Szín management szín(észlelet)helyes leképezés különböző mediumokban.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek
Schanda János Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Készítette: Horváth László
Kontrasztok.
SZÍNHARMÓNIA.
2. tétel.
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Színek.
1 Kedves Kolléga, kérlek, hogy PowerPoint előadásaidhoz ezt a file-t használd fel alapként! a bemutatóban már van néhány, általunk összeállított dia, melyeket.
(A rovarok tájékozódása)
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
Monitorok.
A fény hullámjelenségei
7. A színek szerepe a térképeken
Fogszín meghatározás 2008.
A prezentációkészítés alapjai
Prezentációkészítés összefoglaló
Készítette: Németh Katalin …
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette : Zelnik Paloma
Színt viszünk az ifi életébe
Dürer kísérletbemutató
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
A csillagok élete 1907-ben Ejnar Hertzsprung dán csillagász vizsgálatai megmutatták, hogy az azonos spektrálosztályba tartozó (lásd Állapothatározók -
A színek szerepe a térképészetben
Szélességi bejárás. Véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben Egy csúcsot egyszer járunk be Egyenlő.
Monitorok.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Stílustanfolyam nőknek
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Prezentációk 5. Bemutatók tervezése.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna.
Egy kis SZÍNtan elsősorban a vizuális megismerés tantárgyhoz Sándor Zsuzsa A tanuláshoz szükséges animációkat tartalmaz, töltse le a PPt fájlt is!
Nyomógombok szerkesztése
2012 November Katalógus.
Brelil Kollekció 2017 Tavasz / Nyár.
Hivatkozások beillesztése, animációk szerkesztése
04 – Színek, színelmélet, színmodellek, színcsatornák
3. Az emberi szem felépítése és a látás alapfolyamatai
Képek jelentés-elemei
Gráfok szélességi bejárása
Készítette Tácsik Attila
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

Színhasználat Készítette: Bene Attila 2017.04.04.

Első fontos kérdés... mennyit? -általában 5-öt, -plussz-mínusz 2-őt Egy tapasztalatlan szemlélõ számára négy különbözõ szín megfelelõ. Ez felel meg a rövidtávú (20 másodpercen belüli) emlékezetünk kapacitásának. A három fő szín: sárga,piros,kék. Ezek az elsődleges színek!

Szélén használjunk fekete, fehér, Látómező közepén piros és zöld feliratot A kék és zöld színnek bizonyos árnyalatai éppen azért nyugtatják a szemet és az idegrendszert, mert ezek érzékelésekor kevesebb inger keletkezik a retinán. Szomszédos színek különbözzenek színárnyalatukban és színértékükben. Ne használjunk egymás mellett olyan színeket, melyek csak a kéktartamukban térnek el egymástól. E szabályért ismét a kékre érzékeny receptorok hiánya felelős. Sárga és kék színt

A színek kölcsönhatásban vannak a környezetükkel Használjunk világos (fehér, sárga vagy piros) szöveget, közepesen sötét vagy sötét (kék, zöld, piros vagy sötét szürke) háttér elõtt. A színek kölcsönhatásban vannak a környezetükkel, ami további következményekkel jár. Hasonló színek különbözõnek tûnhetnek, vagy fordítva. Fontos, hogy ügyeljünk a színek harmóniájára!

Használjunk sötét (kék vagy fekete) szöveget világos (sárga, világoszöld, világoskék vagy fehér) háttér előtt, és NE hibázzunk úgy, mint itt! A lehető legnagyobb kontrasztot tartsuk fenn az előtér és a háttér között, illetve a betűk és a háttér között!

Ne használjunk egyszerre magas telítettségű, spektrálisan távoli színeket! A háttér és az előtér között a piros-zöld, kék-sárga, zöld-kék és piros-kék színek erős kontrasztja vibrálást eredményezhet, árnyék vagy szellemkép látszatát keltheti.

A színhasználatban vegyük figyelembe a tradíciókat! Különös gondossággal használjuk a színek közötti kapcsolatokat. A színek helyes megválasztásához feltétlenül szükséges a szemlélők ismereteinek gondos elemzése. Az egyes színek tradicionális jelentése a nyugati kultúrában: vörös: állj!, veszély, forró, tűz; sárga: figyelem!, lassú, próba; zöld: mehet, rendben, tiszta, biztonság, növényzet; kék: hideg, víz, nyugalom, ég; meleg színek: cselekvés, válasz szükséges, közelség; hideg színek: állapot, háttér-információ, távolság; fehér és kék: semlegesség;

Használjunk azonos színeket az összefüggő elemek csoportosítására! Nagyon fontos a következetesség a színek csoportosításában. A szemlélő kapcsolatot érzékel a színek által. Olyan színeket használjunk, amelyek minden médián megjeleníthetők! Ha egyszer egy színkódolás létrejön egy adott területen, akkor kívánatos, hogy az végigkísérje egész „életét".Szükséges a színek megválasztásának végiggondolása, hogy az következetesen megjeleníthető legyen különböző technikákkal, különböző médiákon.

Használjunk magas színértékű és telítettségű színeket a figyelem felkeltésére! A figyelem felkeltésére a fényes színek a legalkalmasabbak. A telített piros szín gyorsabb reakciót vált ki, mint a sárga vagy a narancs. Használjunk fényesebb színeket idősebb közönség számára. Ha túlságosan sok ábra vagy háttérelem "versenyez" a szemlélő figyelméért, akkor zavar támadhat. A kiemelt, általános és másodlagos szerepű tartalmak hierarchiája a vizuális megjelenítés minden területén gondos tervezést igényel, melynek során egyszerűségre és átláthatóságra kell törekednünk.

Használjuk a színeket és a formákat együtt. Ez a megoldás segíti a szemlélőt színhiányos megjelenítés esetén, ellenállóvá teszi a dokumentumot a megvilágítási körülmények változásával szemben

Használjunk színeket a fekete-fehér információk hangsúlyozására! A felfogás és megtanulás tekintetében – az érzelmi asszociációk révén – a színes dokumentumok előnyösebbek a fekete-fehéreknél, ami a feldolgozás időigényében is kimutatható. Egy színes dokumentum tanulmányozása élvezetesebb. A visszaemlékezés tekintetében ismét megjelenik a színes dokumentumok fekete-fehérekkel szembeni előnye. A felhasználók dolgát a jó színhasználat jelentősen megkönnyítheti.

Előtér színe Háttér színe Sárga Fekete Fehér Kék Narancs Vörös Zöld

Gondolati térkép színek hangsúlyozás mennyiség figyelem felkeltés ideális helyek telítettség kölcsönhatás tradíciók korcsoport környezettel egymással

Köszönöm a figyelmet!