Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

7. A színek szerepe a térképeken

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "7. A színek szerepe a térképeken"— Előadás másolata:

1 7. A színek szerepe a térképeken
Térképészet 7. A színek szerepe a térképeken Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

2 A színek szerepe a térképen
A szín a térképi megjelenítés egyik legfontosabb eszköze. A színnek a térképészetben kétféle szerepe van: esztétikai, használati (szín, mint térképelem, jelkulcsi kategória). A szín fogalmának meghatározása nem egyszerű feladat. Sokféleképpen megközelíthető ez a kérdés. Fizikai szempontból közelítve a problémát a szín az elektromágneses sugárzás hullámhosszának a látás által észlelt leképezése. A színlátás alapján az észlelő a sugárzó energia eloszlásából adódó érzetkülönbséget állapít meg. Fény nélkül nem létezik színérzékelés, az emberi agyban a színérzékelést a szemünkbe érkező fény váltja ki. A színérzékelést a szemben a csapok és pálcikák különböző mértékű izgalmi állapota okozza, de maga a színhatás személyenként erősen eltérő is lehet. (Ismert tény például, hogy minden hatodik férfi színtévesztő.) Az emberi szem a látható fény tartományába eső elektromágneses sugárzást különböző színűnek érzékeli, azaz a szín a fénysugarak esetében a hullámhosszhoz kötött tulajdonság. Más a helyzet, ha színes anyagok, felületek színtani tulajdonságait kell fizikailag jellemezni. Egy test színét az határozza meg, hogy a test a beeső fény spektrumából milyen színnek megfelelő sugárzást ver vissza.

3 A szín, mint esztétikai elem 1
A színes térkép kifejezési lehetőségei nagyságrendekkel kifinomultabbak, mint a fekete-fehér térképeké:

4 A szín, mint esztétikai elem 2
A térkép színei illeszkedjenek az ábrázolt témához: Téli középhőmérséklet: hideg színek Nyári középhőmérséklet: meleg színek Sok szín használata nem teszi jobbá a térképet!

5 A szín, mint jelkulcsi elem 1
Bizonyos színek egyértelműen utalnak egy adott térképi objektumra, szerepeltetésük a jelkulcsban nem lényeges: Kék – vízfolyás, állóvíz Zöld – erdő Barna – szintvonal Természetesen el lehet térni ezektől a hagyományoktól, de a felhasználók ezeket a színeket már megszokták.

6 A szín, mint jelkulcsi elem 2
Főleg a tematikus térképek színárnyalatainak alkalmazásakor célszerű tudni, hogy egy adott színből hány árnyalatot célszerű használni, hogy megkülönböztethetők legyenek.

7 Színek, minták


Letölteni ppt "7. A színek szerepe a térképeken"

Hasonló előadás


Google Hirdetések