Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna."— Előadás másolata:

1 A szem színe készítette: Szekeres Kinga

2 Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna közti színárnyalat attól függően alakul ki, hogy mennyi melamin halmozódik itt fel. Szőke emberek csak igen kevés melaminpigmentet termelnek, ezért alig színezett szivárványhártyájuk a fény visszaverődése következtében kéknek látszik. A melamin mennyiségének növekedésével zöldes- vagy világoskéktől sötétbarnáig terjedő szemszínek alakulnak ki.

3

4 Egy ember szemének a színe olyan jellegzetesség, amelyet több gén határoz meg. Működésük részletei azonban jelenleg még nem teljesen ismertek. A barna és a zöld színű szemért felelős gének, úgy tűnik, erőteljesebbek, következésképpen gyakoribbak, mint a kék színű szemért felelősek. Az emberek döntő többségének barna a szeme, s a legtöbb kékszemű ember Észak-Európában él. Egymillió ember közül kb. 4 ember jobb szemének más a színe, mint a balnak. Ez a rendellenesség genetikai okokra, más esetekben betegségre vagy gyógyszermellékhatásra vezethető vissza.

5 Genetika A szem színe kisgyermekkorban majdnem minden gyermeknél egységesen szürkéskék, amolyan bébi-acélkék. Sok anya ilyenkor álmodozik - hátha kék marad! Ám a barna szemű szülőktől származóknál genetikai okból többnyire besötétedik. Általában már 6 hónapos korban látható a végleges szemszín.

6 A szemszín változása Megint másoknak tinédzserkorban, sőt akár húszas éveikben is változhat szemük árnyalata. Az európai emberekre a legjellemzőbb a (kevert árnyalatú) kék szemszín – legnagyobb százalékban az izlandiakra. Mint azt egy kísérlet tudósai nem régiben felfedezték, ezek a kék szemű egyedek szívesen választanak maguknak szintén kék szemű párt, különösen a férfiak, hiszen az apa kiléte így biztosabban megállapítható.

7 A szemek színe A legritkább szemszín A legérdekesebb észrevétel a kutatók részéről azonban az, hogy a valódi tiszta zöld szemszín a legritkább a Földön, mindössze 2% büszkélkedhet ezzel. Gyakran zöld színű szemünk ugyanis nem tiszta, hanem barnás, ún. savószínű. És amelyik nem is létezik… Ma már azt is tudjuk, hogy az embernek miért nem lehet lila szivárványhártyájuk színe; egyszerűen nincs ilyen színű pigment testünkben. A szemben található melanin ugyanis egy barna festékanyag. Ha szemünk sok pigmentet tartalmaz, akkor szemünk kékes, áttetszőbb lesz, ha sokat egészen sötétbarnának fog ez hatni. Aki lila szemmel megy a buliba, annak tehát vagy bemostak egyet, vagy kontaktlencsét hord - abból ugyanis egész őrült színek kaphatók ma már - vagy egy UFO.

8 Az Európán kívüli népességeknél leggyakoribb a barna szem, annak azonban rengeteg különböző finom árnyalata megtalálható az egyes népeknél.

9 A szem színét a gének határozzák meg. Ilyen szemszínek vannak: kék, barna, zöld, szürke, arany, albínó. A heterokrómia egy szemmutáció, amikor is az egyik szem színe eltér a másiktól. Embernél, állatnál is van heterokrómia.szemgénekszemszínekEmbernélállatnál

10

11

12 Miért különböző az emberek szemszíne? A melanin nevű barna festékanyag (pigment) a felelős a bőrünk, a hajunk és a szemünk színéért. Minél több melanint tartalmaznak a sejtjeink, annál sötétebb tónusú az adott szín. Kék szemmel jövünk a világra, a végleges színt a génjeink határozzák meg. Ennek az az oka, hogy a pigment az első évben képződik a testben. Ez azt jelenti, hogy életünk során még változhat a szemünk színárnyalata, a színe azonban ugyanaz marad, például a kékből nem lehet barna. Megosztás Megosztás

13


Letölteni ppt "A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések