Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
Advertisements

Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
VisiScanner TM Beltéri látogatóelemző szoftver A vállalatról…  2005-ben alapították magyar szakemberek.
Intellio VisiScanner™
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Adatvédelmi kérdések egy online tartalomszolgáltató mindennapi gyakorlatában Adatvédelem napja 2009.
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
Az információs jogok.
Az adatvédelem és információszabadság szabályainak változásai
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Információszabadság. NYILVÁNOSSÁG és BIZALMASSÁG.
Cégnyilvántartás.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Az információs alapjogok
Adatvédelmi fogalmak.
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
A személyes adatok védelme és a közérdekű adatok nyilvánossága
Adatvédelem és nyilvánosság az egészségügyi adatkezeléseknél Adatvédelmi Biztos Irodája 2005 Dr. Sziklay Júlia.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közérdekű adatok nyilvánossága
Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
KTE UFK KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET „ÚJ SZAKMÁRA ÍTÉLVE” Pályázati program bemutatója.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Az egészségügyi intézmények adatvédelmi és adatbiztonsági szabályozása az információs önrendelkezési jogról és az információ szabadságról szóló törvény.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Internettel kapcsolatos adatvédelmi kérdések Szabó Endre Győző Adatvédelmi Biztos Irodája november 20.
Személyes adatok védelme Információszabadság
Az ombudsmanok. 1. Előzmények 1.1. Külföldi megoldások  svéd király igazságügyi kancellárja → közig. elleni alattvalói panaszok  svéd alk.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Dr. Kelényi Zoltán ügyvéd Urbán Éva klinikai szakpszichológus
Személyes adat Bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból.
Információs hatalom –mindent tud az egyénről, átlát másokat –róla alig tudni valamit, átláthatatlan Az információs szabadságjogok célja az egyént átláthatatlanná,
Alapfogalmak.
Információszabadság. NYILVÁNOSSÁG és BIZALMASSÁG.
Alkotmányos jogi védelem
Adatvédelmi alapelvek
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról 1. § (1) E törvény célja annak biztosítása, hogy - ha e törvényben.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
Personalization and privacy: a survey of privacy risks and remedies in personalization-based systems Eran Toch · Yang Wang · Lorrie Faith Cranor.
Az adathozzáférés jogi, műszaki dilemmái A személyes adatok védelme és a közérdekű adatok nyilvánossága az adatvédelem és információ szabadság tükrében.
Az adatvédelem szabályozása
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Modul bemutatása I. Bevezetés II. Adatvédelem III. Információszabadság IV. Minősített adatvédelem 1.
Felvételivel kapcsolatos információk Hrabacsik Mihály.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Solymos Ferenc osztályvezető Gazdasági-Műszaki Főigazgatóság Kontrolling Igazgatóság Klinikai Informatikai Osztály Egészségügyi informatikai szolgáltatások.
Lojalitásprogramok és az adatvédelem Dr. Soós Andrea Klára szeptember.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Personalization and privacy: a survey of privacy risks and remedies in personalization-based systems Eran Toch · Yang Wang · Lorrie Faith Cranor.
. A Big Data emberi arca.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Információbiztonsági és adatvédelmi alapismeretek
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
A GDPR alkalmazása Dr. Bokros Attila LL.M.
Adatvédelem az egészségügyben
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Polgári társulások 2019 tények, tévhitek és a gyakorlat
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
GDPR szakmai nap május 9..
Előadás másolata:

Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról

Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal

Röviden adataink adataink adatkezelőink adatkezelőink az adatkezelés módja az adatkezelés módja a nyilvánosság a nyilvánosság

Adataink felsőoktatási törvény 2. számú melléklet felsőoktatási törvény 2. számú melléklet az Oktatási Hivatalról szóló 307/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet az Oktatási Hivatalról szóló 307/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet közhasznú szervezetekről szóló évi CLVI. törvény közhasznú szervezetekről szóló évi CLVI. törvény

Adataink - felvételi a felsőoktatási törvény 2. számú mellékletének 1. a) pontja a felsőoktatási törvény 2. számú mellékletének 1. a) pontja „a felvételi kérelem elbírálásához szükséges adatok” „a felvételi kérelem elbírálásához szükséges adatok” az OFIK mint hatóság az OFIK mint hatóság Ket. szerinti eljárás Ket. szerinti eljárás

Adataink - hallgatók a felsőoktatási törvény 2. számú melléklet 1. b) pontja a felsőoktatási törvény 2. számú melléklet 1. b) pontja a FIR kezelője, mint hatóság a FIR kezelője, mint hatóság várható változások várható változások –EGT –szociális helyzet –államilag támogatott / költségtérítéses –adatok –társadalombiztosítás

Adatfajták személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt - közvetlenül vagy közvetve - név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet; személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt - közvetlenül vagy közvetve - név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet; különleges adat: különleges adat: a) a faji eredetre, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, a) a faji eredetre, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, b) az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre vonatkozó adat, valamint a bűnügyi személyes adat; b) az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre vonatkozó adat, valamint a bűnügyi személyes adat; közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől; közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől;

Adatkezelőink felsőoktatási intézmények felsőoktatási intézmények fenntartó fenntartó társadalombiztosítás társadalombiztosítás adóhatóság adóhatóság felsőoktatási információs rendszer felsőoktatási információs rendszer Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság bíróság, rendőrség, ügyészség, bírósági végrehajtó, államigazgatási szerv bíróság, rendőrség, ügyészség, bírósági végrehajtó, államigazgatási szerv nemzetbiztonsági szolgálat nemzetbiztonsági szolgálat Diákhitel Központ Rt. Diákhitel Központ Rt. Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal

Adatkezelés módja a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló évi LXIII. törvény alkalmazott alkalmazott hallgatói adatkezelés hallgatói adatkezelés

Adatkezelés módja Avtv. 3.§ (4) Törvény közérdekből - az adatok körének kifejezett megjelölésével - elrendelheti a személyes adat nyilvánosságra hozatalát. Minden egyéb esetben a nyilvánosságra hozatalhoz az érintett hozzájárulása, különleges adat esetében írásbeli hozzájárulása szükséges. Kétség esetén azt kell vélelmezni, hogy az érintett a hozzájárulását nem adta meg. Avtv. 3.§ (4) Törvény közérdekből - az adatok körének kifejezett megjelölésével - elrendelheti a személyes adat nyilvánosságra hozatalát. Minden egyéb esetben a nyilvánosságra hozatalhoz az érintett hozzájárulása, különleges adat esetében írásbeli hozzájárulása szükséges. Kétség esetén azt kell vélelmezni, hogy az érintett a hozzájárulását nem adta meg.

Nyilvánosság az elektronikus információszabadságról szóló évi XC. törvény az elektronikus információszabadságról szóló évi XC. törvény a felsőoktatási törvény a felsőoktatási törvény az államháztartásról szóló évi XXXVIII. törvény az államháztartásról szóló évi XXXVIII. törvény a közhasznú szervezetekről szóló évi CLVI. törvény a közhasznú szervezetekről szóló évi CLVI. törvény

Köszönöm a figyelmüket!