Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AKTUALITÁSOK A RENDÉSZETI VEZETŐKÉPZÉSBEN ÉS KIVÁLASZTÁSBAN
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Szűrővizsgálatok Dr. Bodrogi Tibor c. egyetemi docens
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Humánkineziológia szak
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
ORSZI vizsgálatok foglalkozás-egészségügyi kérdései
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Munkahelyi stressz és kiégés a rendőrség személyi állománya körében.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
Az onkológiai szűrő és betegellátási gyakorlatunk
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Munkahelyi egészség és biztonság
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
ADATVÉDELMI OKTATÁS
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Kálmán László mk. alezredes MH HKNYP Pk. h. (hadkiegészítés)
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
A rendészet szervei.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Halottvizsgálat jogi szabályozása
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Családtámogató ellátások
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Változás a képzési rendszerben Jogszabályi előírások Szakképzési rendszerünk Jelenlegi képzéseink Képzési rendszer jövője Legfontosabb feladataink.
A Csapatpszichológiai Szolgálat rendszere a Magyar Honvédségben A hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók V. tudományos-szakmai konferenciája Budapest,
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Pécs, március 6. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László A RENDVÉDELMI SZERVEKNÉL VÉGZETT ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK SZEREPE A PREVENCIÓBAN XVI. PEST MEGYEI ORVOSNAPOK 2003.október 9-11. Százhalombatta Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatóság, Egészségügyi és Pszichológiai Egyesített Központ, Gépre szerkesztette: Major Tibor r.alezredes, informatikai főreferens

Bevezetés A Magyar Köztársaság Rendőrsége saját költségvetéséből önálló egészségügyi szolgálatot működtet a személyi állomány egészségügyi ellátása érdekében. A Rendőrség egészségügyi szakszolgálatának (a továbbiakban: RESZ) szakmai irányítását és felügyeletét a Rendőrség vezető főorvosa látja el, aki egyben az Országos Rendőr-főkapitányság egészségügyi alapellátó egységének vezetője is. A RESZ kiemelt feladata a rendőri szervek és a belügyminiszter irányítása alá tartozó egyéb szervek személyi állománya, valamint az egyéb igényjogosultak (nyugdíjasok, családtagok) gyógyító-megelőző (háziorvosi), foglalkozás-egészségügyi, mentálhigiénés és fogászati alapellátásának biztosítása.

Törvényi szabályozás 1996. évi XLIII. törvény 75.§. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 75.§. értelmében a hivatásos állomány tagjainak meg kell felelni – a beosztás és életkor figyelembe vételével – meghatározott egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági követelményeknek. Az alkalmasságot rendszeresen ellenőrizni kell, melyen a megjelenés kötelező. A RESZ alapellátó orvosai és pszichológusai a foglalkozás-egészségügyi tevékenység keretében végzik a különböző alkalmassági vizsgálatokat, ezek közül kiemelt figyelemmel a személyi állomány időszakos egészségi és pszichikai munkaközti alkalmassági vizsgálatát.

21/2000. (VIII. 23.) BM-IM-TNM együttes rendelet A fegyveres szervek hivatásos, közalkalmazotti és köztisztviselői állományának alkalmassági vizsgálatai jogilag szabályozva vannak a 21/2000. (VIII.23.) BM-IM-TNM együttes rendeletben (a továbbiakban Együttes rendelet) Az alkalmassági vizsgálatok céljai pontosan meg vannak határozva. Fő szempontként szerepel a prevenció elvének érvényre juttatása a gyógyító-megelőző ellátásban, azaz a betegségek korai stádiumban való felismerése, a gyógykezelés mielőbbi megkezdése és az általános gondozás módszerének követése.

Az együttes rendelet az alábbiakat szabályozza az egészségi alkalmassági vizsgálatokat évente el kell végezni a hivatásos állomány tagjainak pszichikai alkalmassági vizsgálatát korcsoportonként meghatározott időközönként kell elvégezni a hivatásos állomány 50 év alatti tagjainak fizikai alkalmasságát évente kell ellenőrizni az alkalmassági vizsgálat keretében a betegségek korai stádiumában történő felismerését és gyógykezelését célzó szűrővizsgálatokat is el kell végezni az alkalmassági vizsgálat végrehajtását megfelelő nyomtatványon kell dokumentálni az állomány illetékes parancsnokát, ill. vezetőt a vizsgált személy munkaköri alkalmasságára vonatkozó minősítéséről írásban értesítendő

A vizsgálatra rendelkezni kell A vizsgálandó személynek az egészségi alkalmassági vizsgálatra történő jelentkezésekor az alábbiakkal kell rendelkezni: névre szólóan erre a célra előírt nyomtatvány TAJ- számot tartalmazó okirat 2 évnél nem régebbi, dohányzó esetében 1 évnél nem régebbi tüdőszűrő vizsgálati lelet 1 éven belüli fogászati szűrővizsgálati igazoló lap nő dolgozók esetében 55 éves korig 1 évnél nem régebbi nőgyógyászati rákszűrés, 45 éves kor felett 2 évnél nem régebbi emlő-lágyrész röntgenvizsgálaton alapuló emlőszűrés 40 év feletti férfiak esetében 2 évnél nem régebbi prosztataszűrés EKG-vizsgálat, labor (minimum vizelet), szemészeti-vizsgálat kötelezően a számítógépes munkakört ellátó dolgozóknál, korábbi betegségekkel kapcsolatos kórházi zárójelentés(ek), szakorvosi leletek, egyéb vizsgálati leletek.

Leletek ellenőrzése, további vizsgálatok Az alapellátó rendelőben végzett egészségi alkalmassági vizsgálat: a leletek pontos ellenőrzése és rögzítése vérnyomásmérés, testsúly és testmagasság, has- és csípő körfogat (BMI index) mérése fizikális vizsgálat A pszichikai alkalmassági vizsgálat szakemberek, pszichológusok, valamint sz.e. pszichiáter bevonásával történik. A fizikai alkalmassági vizsgálat, kijelölt helyen és időben történik, távolmaradás csak a területileg illetékes alapellátó orvos által kiadott – eseti jellegű – igazolás alapján van lehetőség.

Ambuláns ellátottak száma

Ambuláns ellátottak megoszlása

Ellátásban részesültek száma 2001 – 2002.

1 főre jutó felmentett napok száma 2001 – 2002.

A Rendőrség személyi állománya körében előforduló egyes betegségcsoportok 2002. I.félév – 2003. I.félév

A Rendőrség egészségügyi osztályai személyi állományának vizsgálata Összesen 192 fő, ebből megjelent 171 fő

Statisztikai eredményeink tükrözik a feladatok komoly felvállalásait, mellyel részesei óhajtunk lenni munkánk eredményeivel a jelenlegi népegészségügyi program megvalósításának. THE END