Table of Contents Egy folyamatosan áramló, nem szegmentált fluidumba (vivőanyag, carrier) injektáljuk a mintát, amely egy zónát alkotva halad a detektor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Fluoreszcens mérőkészülék a fluoreszcencia-dinamika kiszajú mérésére kis festék (bead) koncentrációk esetére November 4. Zelles Tivadar, Offenmüller.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Kromatográfiás módszerek
Kromatográfiás módszerek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Boranalitika.
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Volumetrikus szivattyúk
Vízminőségi jellemzők
A reakciókinetika időbeli felbontásának fejlődése.
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Elválasztástechnika2012Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Analitikai Kémia.
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldolgozás tudománya)
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
Kapilláris elektroforézis
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Beavatkozószerv Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ülepítés A folyadéktól eltérő sűrűségű szilárd, vagy folyadékcseppek a gravitáció hatására leülepednek, vagy a felszínre úsznak. Az ülepedési sebesség:
Radioaktivitás Bomlási kinetika
Fényszórás (sztatikus és dinamikus) Ülepítés gravitációs erőtérben
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Automatizálás elve Automatizálás: Analitikai automatizálás:
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Table of Contents A FIA módszer második generációjának tekinthető. Lényege, hogy a mintát és a reagenseket egymás után (sorrendben) injektáljuk be az alapoldatba.
Gélelektroforézis Molina Csaba.
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
A moláris kémiai koncentráció
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpont Izotópkutató Intézet Sugárbiztonsági Osztály ICP-SFMS alkalmazása radionuklidok meghatározására környezeti.
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
ELVÁLASZTÁSTECHNIKA 1.
KROMATOGRÁFIÁS FOGALMAK DEFINICIÓJA
Vizsgaidőpontok – Elválasztástechnika (kv1c1lv1)
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
Szén, szilícium, bór Széndioxid előállítása Szárazjég vízben
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
Gázkromatográfia Gázkromatográfiásan a bomlás nélkül elpárologtatható anyagok mindegyike vizsgálható. A forráspontjuk alatt bomló anyagokat származékképzéssel.
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfia
A sűrűség.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Elválasztástechnika előadás Dr. Kremmer Tibor, Dr. Torkos Kornél Vizsgaidőpontok – Elválasztástechnika (kv1c1lv1) DátumKezdési.
Csővezetékek.
Fizikai alapmennyiségek mérése
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
A reakciókinetika időbeli felbontásának fejlődése
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Elválasztás-technika alkalmazása nélkül nincs modern kémiai analízis!
Készítette: Szenyéri veronika
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Előadás másolata:

Table of Contents Egy folyamatosan áramló, nem szegmentált fluidumba (vivőanyag, carrier) injektáljuk a mintát, amely egy zónát alkotva halad a detektor felé miközben diszpergálódik a vivőanyagban (egycsatornás rendszer) ill. kémiai reakcióba lép a többi csatornában haladó reagensekkel és a keletkező termék valamilyen fizikai-kémiai tulajdonságát mérve következtetünk a minta koncentrációjára. A minta keveredését az áramló rendszerben a diffúzió (fizikai folyamat) ill. (ha van) a kémiai reakció (kémiai folyamat) okozza. A FIA rendszer leginkább egy kromatográfiás rendszerhez (LC) hasonlítható, de itt nincs kolonna, s emiatt kicsi a nyomás.

Table of Contents perisztaltikus pumpa kézi működtetésű két állású mintaadagoló szelep csővezeték, reaktorcellák, csatlakozók átfolyó detektorcella Egy egyszerű, kézi működtetésű berendezés felépítése

Table of Contents Santos J.L.M, Clausse, A.,Lima J.L.F.C., Saraiava M.L.M.F.S.,Rangel A.O.S., Analyt. Sci. 21, 461 (2005)

Table of Contents Töltés Hurok

Table of Contents SAMPLE CARRIER REAGENTS MIXING COIL #1 MIXING COIL #2 OPTICAL FIBER FLOW CELL INJECTION VALVE WASTE SAMPLE LOOP

Table of Contents Reakcióegyenletek: Hg(SCN) Cl - = HgCl SCN - 3 SCN - + Fe 3+ = [Fe(SCN) 3 ] A keletkező vas-rodanid komplex 490 nm-en mért színintenzitása arányos a minta kloridion-koncentrációjával. Injektálási térfogat: 30 μl Teljesítmény: 120 minta/ óra

Table of Contents Térfogatáram: ml/min Csőátmérő:0.5 – 0.8 mm Csőhossz: cm Mintatérfogat:  l Tartózkodási idő:5 – 30 sec

Table of Contents A módszer előnyei: 1.Rendkívül jó reprodukálhatóság (áll. szerkezeti felépítés, reprodukálható mintabevitel, jól definiált áramlási viszonyok, ua. az analíziscsatorna) 2. Nagy hatékonyság ( analízis/óra ) 3. Kis vegyszerigény, kevés hulladék 4. Jól automatizálható, kis munkaerőigény 5. Egyszerű berendezés, könnyű üzemeltetés Alkalmazási területek: 1.Ipari folyamatok nyomonkövetése 2. Környezetvédelem (ivóvíz-, szennyvízelemzés, monitoring) 3. Klinikai kémia (vér-, vizelet vizsgálata) 4. Alkalmazás analitikai mérőrendszerek részeként (pl. AS méréseknél)

Table of Contents Az alapoldatként ( hordozó) szolgáló vízbe injektáljuk be a foszfortartalmú mintát, amely az 1. sz. reaktorban (COIL 1) találkozik a molibdát reagenssel és azzal un. hetero-polisavat (foszfomolibdát) képez. A 2. sz, reaktorban (COIL 2) a hetero- polisavat aszkorbinsavval redukálva molibdénkék festéket kapunk, melynek színintenzitása 620 nm-en mérve arányos a minta foszfor-koncentrációjával.

Table of Contents Illékony hidrideket képző elemek ( As, Bi, Ge, Hg, Pb, Se, Sn,Te ) atomabszorpciós (FAAS) ill. atomemissziós (ICP-OES, ICP-MS) meghatározása rutinmódszernek számít a nyomeleanalitikában. A hidridek előállítására és a mintamátrixtól való elválasztására gyakran és eredményesen alkalmazott megoldás a folyamatos áramlásos technika. Példa: As -hidrid előállítása NaBH 4 + HCl+ H 2 O = 8 H + H 3 BO 3 + NaCl H 3 AsO H + = AsH H 2 O

Table of Contents Minta beinjektálása Kontrollált diszperzió Reprodukálható tartózkodási idő Aminta beinjektálásakor egy négyszögjelet kapunk C o koncentrációval. CoCo ToTo C max T max Ahogy a beinjektált minta zónája végighalad a rendszeren, megtörténik a minta diszperziója: a laminárisan áramló mintazóna és szintén laminárisan áramló hordozó anyag (alapoldat) zónája a diffúzió hatására összekeveredik. Ez a folyamat az állandó áramlási sebességek és fix rendszergeometria miatt jól kontrollált, melynek eredményeképpen a tartózkodási idő (T max - T o ) is jól reprodukálható. Az eredeti négyszögprofil egy csúcs típusú jellé alakul, az alapvonalon kiszélesedik, a csúcsmaximumhoz tartozó koncentráció (C max ) pedig kisebb lesz, mint az eredeti C o volt. A minta hígulását a diszperziós tényezővel fejezzük ki, amely a kiindulási koncentráció és a detektorban mérhető maximális koncentráció hányadosa: D= C o / C max Minta DISPERSED SAMPLE ZONE

Table of Contents

Ha a fizikai folyamat (diffúzió) mellett kémiai reakció is lejátszódik a minta diszperzióját e két folyamat együtt befolyásolja. A reagens zóna és a minta zóna határfelületén folyamatosan képződik a termék, amely a detektorba érve a jelet szolgáltatja. Ha a mintát nem a reagens oldatba, hanem a hordozóba injektáljuk, vagy több reagensünk van a minta hígulása nagyobb mértékű lesz. (D nő).

Table of Contents A diszperziós tényező értéke alapján az áramlásos injektálásos rendszereket három csoportba sorolják: D = C 0 / C max.

Table of Contents A limitált rendszer egyáramú, kémiai reakció nincs, a csőszakasz hossza rövid, a beadagolt mintatérfogat viszonylag nagy, így a minta csak kicsit hígul. Ezért a négyszögjel alig torzul, C max értéke közelít C 0 -hoz. A jel felső vízszintes (stacioner) szakaszának hossza annál nagyobb, minél nagyobb a a beadagolt mintatérfogat. Ilyen rendszereket -pH, vagy vezetőképesség mérésekor, -nagy érzékenységű csatolt analitikai módszereknél (HG-AAS, HG-ICP-MS) alkalmaznak. or time

Table of Contents Egyáramú rendszereknél kisebb mintatérfogat és hosszabb áramlási csatorna esetén érhető el, míg a kémiai reakciókon alapuló módszerek esetén mindig ebben a tartományban dolgozunk. A detektorban mérhető tranziens jel aszimmetrikus : meredekebben emelkedik, mint ahogyan csökken.

Table of Contents Ha tovább csökkentjük a beinjektált minta térfogatát, ugyanakkor növeljük az analíziscsatorna hosszát, vagy nagy térfogatú keverőkamrát építünk be a rendszerbe, a minta hígulása egyre nagyobb mértékű lesz és elérjük a nagy diszperzió tartományát. A detektorjel torzulása (aszimmetriája nő, ui. a lecsengő szakasza egy hosszan elnyúló lefutású lesz. Ezt a tartományt akkor használjuk, ha mérendő koncentráció túlságosan nagy, így a mintát hígítani kell mielőtt a detektorba jutna.

Table of Contents Folyamatos áramlás, a minta beadagolásától a detektorjel maximumáig eltelt idő (közepes tart. idő) elegendő a kémiai reakció lefolyásához, így a detektorjel megfelelő nagyságú, a meghatározás érzékenysége megfelelő. Az áramlás megállítása (stop flow): amikor a minta zónája a detektorba ér megállítjuk az áramlást, megnövelve ezzel a tartózkodási időt anélkül, hogy a csúcs diszperzióját is növelnénk. Így lassúbb kémiai reakciók is megfelelő érzékenységgel detektálhatók. INJECTOR DETECTOR A kémiai reakció lefolyásához megfelelő tartózkodási időre van szükség. Az áramlásos analitikai módszernél nem cél a teljes konverzió, vagy az egyensúly elérése, azonban a megfelelő érzékenységű detektáláshoz megfelelő tartózkodási idő szükséges STOP

Table of Contents DETECTOR