Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Áramlástani alapok évfolyam

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Áramlástani alapok évfolyam"— Előadás másolata:

1 Áramlástani alapok 1. 9. évfolyam
Áramlástani alapmennyiségek-számítások Áramlástani alapok évfolyam

2 Feladatok-sűrűség,tömeg,térfogat
1. feladat Mekkora az ólom sűrűsége, ha belőle 2 dm3 térfogatú test tömege 22,6 kg? 2. feladat Egy 180 tonnás jéghegy térfogata 200 m3. Mekkora a jég sűrűsége? 3. feladat Mekkora annak az edénynek az űrtartalma, amelyben 435 kg tömegű olaj fér el, ha az olaj sűrűsége 870kg/m3 ? 4. feladat A sárgaréz vörösréz és cink ötvözete. A 39%-nál kevesebb cinket tartalmazó sárgaréz jól önthető, és hidegen is megmunkálható. Legfeljebb mekkora az ilyen sárgaréz sűrűsége, ha a cinké 7,14g/cm3 , a vörösrézé pedig 8930kg/m3 ?

3 Feladatok-tömegáram, térfogatáram
1. feladat: Egy 0,1 m átmérőjű csővezetékben 2 m/s sebességgel víz áramlik. Számítsa ki a csővezetékben áramló folyadék térfogatáramát! 2. feladat: Egy tartályba szivattyúval olajt szállítunk. A csővezetékbe szerelt mennyiségmérő műszer által mutatott érték 0,314 m3/s. A csővezeték belső átmérője 500 mm. Számítsa ki a csőben áramló olaj sebességét! 3. feladat: Egy ülepítő berendezésbe óránként 3,6 m3 szuszpenziót táplálunk be. A szuszpenziót betápláló csővezetékben az áramlás sebessége nem haladhatja meg a 2 m/s sebességet. Határozza meg a csővezeték átmérőjét mm-ben! 4. feladat: Egy csővezetékben etilalkohol áramlik. Sebessége 1,5 m/s, sűrűsége 790 kg/m3. A csővezeték átmérője 35 mm. Mekkora az etilalkohol térfogat- és tömegárama?

4 Feladatok-tömegáram, térfogatáram
5. feladat: A buborékos áramlásmérés kis térfogatáramok mérésére alkalmas. A folyadék egy átlátszó csőszakaszban áramlik. A folyadékba egy jelző buborékot nyomunk és mérjük a buborék sebességét, amely jó közelítéssel azonos a folyadék átlagsebességével. A buborék a 20 mm-es utat háromszor mérve 4,8 s, 5 s és 4,6 s alatt tette meg. A cső átmérője 10 mm. Számítsa ki a térfogatáramot ml/s-ban!

5 Feladatok-nyomás 1. feladat: Egy edényben a túlnyomás h = 300 mmHg oszloppal tart egyensúlyt. A légköri nyomás 740 mmHg. Mekkora az edényben uralkodó abszolút nyomás Pa-ban és bar-ban? 1 mmHg = 133,3 Pa 1bar = 105 Pa 2. feladat: Egy edényben a légköri nyomásnál kisebb nyomás van. A h = 600 mmHg. A légköri nyomás 740 mmHg. Mekkora az edényben uralkodó abszolút nyomás Pa-ban és bar-ban? Hány százalékos a vákuum? 3. feladat: Egy tengeralattjáró 50 méterre merül le. Ajtajának átmérője 1m. Mekkora nyomás és nyomóerő hat az ajtóra? 4. feladat: Egy hasáb alakú tartály alapja 4x4 méter, magassága 4 méter. A tartály 3 méter magasságig vízzel van töltve. A folyadék mekkora erővel nyomja az edény alját és az oldalfalakat méter mélységben? Mekkora tömeg nehezedik az ajtóra?


Letölteni ppt "Áramlástani alapok évfolyam"

Hasonló előadás


Google Hirdetések