Speciális tanulási nehézségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VILLÁMOLVASÁS TITKAI
Advertisements

„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Az olvasástanítás módszere:
Ügyességfejlesztés az alsótagozatban
Matematika kompetencia
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A TANULÁS BELSŐ FELTÉTELEI
EMLÉKEZÉS.
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
A jelenre korlátozott lét életképtelenné tenné az embert.
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az iskolaérettség kérdése
ALAPFOGALMAK MEGHATÁROZÁSA
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
Bevezetés a pszichológiába
A megismerés fejlődése
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
A ZENEI ISMERETSZERZÉS ÚTJA
“A jó tanító nem saját tudásának gyümölcseit osztja meg a tanítványaival, hanem megmutatja nekik, hogyan arassák le saját gondolataik gyümölcseit.” (Kahlil.
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
Az emberi tanulás.
A kommunikáció Az emlékezet
Emlékezés, tanulás, felejtés, butulás
Az olvasástanítás módszertana előkészítés, betű és hangtanítás
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Emlékezeti tárak, feldolgozási szintek, munkamemória
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
2. óra Kognitív folyamatok
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A differenciált fejlesztés pszichológiája
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
Játékház Képes olvasókönyv I.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Rövidtávú memória Munkamemória.
Hosszútávú memória HTM.
Készítette: Ábelné Pintér Éva
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Programozás Imagine Logo.
A „diszes” problémák korai jelei
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
Meixner Ildikó: Játékház Képes olvasókönyv I.
A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint.
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
1. Rész: óvodai matematikai nevelés
A KOGNITIVIZMUS HATÁSA A SZEMÉLYISÉG TANULMÁNYOZÁSÁRA.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
Az emlékezet szerkezete
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Chapter 2 Human Information Processing
A következő dián még van pár információ.
Hogyan tanulok? 5/8.
Tanulási nehézségek 5/3.
Jó játék a mozgás !.
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
A LISTENING SPAN TESZT A RÖVID TÁVÚ VERBÁLIS SZERIÁLIS MEMÓRIA VIZSGÁLATA.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Örömteli és eredményes matematikatanulás
Kognitív Profil Teszt.
Köteles játékfüzér Készítette: Kunné Darók Anikó.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
KÖZÉPISKOLAI TANULÓK TÉRSZEMLÉLETÉNEK FEJLETTSÉGE Tóth Péter Óbudai Egyetem TMPK.
Előadás másolata:

Speciális tanulási nehézségek

Az emlékezet zavarai

A rövid és hosszútávú emlékezetről Emlékezeti rendszerek és nem csupán emlékezet RTM esetén azonnali felidézést várunk el, míg a HTM-nél az információ adása és visszakérdezése között eltelik bizonyos idő. A rövid távú emlékezetet munkamemóriának is nevezhetjük. Általánosan elvárható, hogy azonnali felidézéskor legalább 4-5 elemet fel tudjon sorolni az illető a látott, hallott, tapintott, egyéb csatornán érkezett információkból. Ha valaki ennél kevesebbet tud felidézni, az nagymértékben megnehezíti a tananyag elsajátítását. Ez a képesség gyakorlással javítható. Jó tudni a gyermek kapacitását, és mindig csak egy elemmel szabad emelni az információ mennyiségét.

Legalább két emlékezeti tár az introspekció, szubjektív élményünk, mely azt sugallja, hogy vannak dolgok amire rövid ideig emlékszünk, s vannak amire hosszú ideig fiziológiai érvek: a károsult RTM funkciók nem befolyásolják a HTM funkciókat pszichológiai érvek: bizonyos információk előhívása inkább RTM funkcióra jellemző, másoké inkább HTM-re (pl. az elsődlegesség és a recencia hatás)

A bevésés hatékonyságát biztosító tényezők pozíció-effektus: interferenciák von-Restorff hatás túltanulás szervezés, tömbösítés konszolidációs időszak

A gyermeki emlékezetről A gyerekek nem relációkat, műveleteket, információtömböket tárolnak, hanem a konkrét vizuális vagy akusztikus ingerek megjegyzésére törekszenek, minőségben a tárolás felszínes Az előhívási stratégiák sem hatékonyak, ami kódolási zavarokra (a gyerek nem tudja a betűhöz a megfelelő hangot társítani) és a sorrendiség zavaraira vezethető vissza (pl.: képsorok kirakása, mozgássorok leutánzása, dalok versek felidézése, formák másolása, öltözésnél a helyes sorrend betartása, betűkből szavak hangoztatása).

A gyermeki emlékzetről Gondot jelent az ingerek tárgyak, tárgyképek, szavak, mondatok utasítások tárolása, azonnali, késleltetett vagy hosszú távú felidézése (vizuális, auditív, ritmus emlékezet) Nem elégséges a tárolási kapacitásuk. A bevésés hosszú időt vesz igénybe. A megőrzés rövid idejű, hullámzó, ingadozó intenzitású. A felidézés pontatlan. Nem adhatunk egyszerre több feladatot, mert nem is tudja elkezdeni a tevékenységet, nem tud eligazodni a sorrendiségben. Hasznos a feladatok tagolása, egységekre bontása. Mindig csak egy feladatot adjunk, annak elkészültével a következőt! Pl.: Told a széket a helyére! Tedd a poharat a tálcára! Menj kezet mosni!

Az emlékezet fejlesztéséről Az emlékezetfejlesztő gyakorlatok a tanulás tartósságát, az idői tájékozódás fejlesztését, a gondolkodási funkciók erősítését, illetve a beszédteljesítmény fokozását célozzák. – A vizuális emlékezet fejlesztése • Mi változott meg? (ruházaton változtatunk) • Mi hiányzik? (megfgyeli melyik játékot tettük el) • Memóriajátékok • Mit láttál? (emlékezetből felsorolja)

Az emlékezet fejlesztéséről – Az auditív emlékezet fejlesztése – Szövegemlékezet fejlesztése • Szóláncépítő játékok • Egyre bővülő szósorok, illetve mondatok visszaidézése • Papagájjáték (öt állat, gyümölcs virág visszamondása sorrendben) • Névkígyó (Mindenki sorban az elhangzottakhoz hozzátesz még egyet.) • Hangutánzás – Formaemlékezet • Építsd fel utánam! (5-6 elemből álló építményt megfgyelni, majd felépíteni) • Forma kirakása (pálcikákból, szívószálakból, először minta alapján, később emlékezetből) • Rajzolás emlékezetből