Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkaszervezési ismeretek
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Életkor és diszkrimináció

Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A munkajogi jogforrások rendszere és sajátosságai
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Egyes emberi jogok Törökországban
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Civil szervezetek a munka világában
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Munkajogi alapismeretek
Közösségi portálok használata
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
Közösségi oldalak használata
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A Médiatanács klasszifikációs ajánlásának alkalmazásával kapcsolatos eredmények és tapasztalatok dr. Futó Gábor Médiafelügyeleti munkatárs NMHH Médiafelügyeleti.
Az új klasszifikációs ajánlás Szilády Szilvia Tudományos munkatárs Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és elemző főosztály szeptember.
A kiskorúak védelme a hatósági gyakorlatban dr. Futó Gábor Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafelügyeleti főosztály szeptember 28.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Munkajogi alapismeretek
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Amit a diákmunkáról tudni kell
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület Holma Szilvia 2012. Június 15.

TARTALOM MENEDÉK – MIGRÁNSOKAT SEGÍTŐ EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE ÉS CÉLJA A HÁZTARTÁSI ALKALMAZOTTAKRÓL SZÓLÓ, AJÁNLÁSSAL KIEGÉSZÍTETT ILO – EGYEZMÉNY NÉHÁNY PONTJÁVAL KAPCSOLATOS PROBLÉMAFELVETÉS SAJÁT TEREPMUNKA TAPASZTALATINAK BEMUTATÁSA

MENEDÉK – MIGRÁNSOKAT SEGÍTŐ EGYESÜLET Egy független társadalmi szervezet, amely a migránsok érdekeinek megjelentetését, beilleszkedését segíti, a hatóságok, közszolgáltatók előtt folyó eljárásban képviseletüket, a nemzetközi vándorlásra vonatkozó adatok, szabályok dokumentálását, továbbá a vándorokra és egyes csoportjaikra (különösen a nemzetközi védelmet kérőkre, a védelemben részesültekre, a munkát vállalókra és a tanulókra, valamint családtagjaikra) vonatkozó politikák befolyásolását végzi. E felismerésekből, a szakszerű támogatás, tájékoztatás és a párbeszéd fenntartására született meg az Egyesület létrehozásának a gondolata 1995 januárjában.

A háztartási alkalmazottakról szóló, ajánlással kiegészített ILO-egyezmény Az ILO célja egy olyan egyezmény elfogadása volt, amely biztosítja a házimunkások alapvető munkajogait, a tisztességes munkára vonatkozó szabályokat. A háztartási munkát vállaló személyek gyakran nem kapnak sem szociális, sem munkaügyi védelmet. 2011 júniusában az ILO 100. ülésszakán a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia elfogadta a háztartási alkalmazottakról szóló ajánlással kiegészített ILO – egyezményt

Az egyezményben tiszteletben tartják többek között: az egyesülés szabadságát és a kollektív tárgyalásokhoz való jogot; a rendes munkaidőt; a kényszer- és a kötelező munka minden egyes formájának megszüntetését; a heti pihenőidőt és a fizetett rendes szabadság szabályait; illetve a gyermekmunka hatékony felszámolását.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb házimunkás nő, a megfogalmazott új normák a munka világában, azon belül a nemek közötti esélyegyenlőség területén fontos előrelépést jelentenek, biztosítja és védelmezi a nők egyenlő jogait a tisztességes munkához. Továbbá lehetővé kell tenni, hogy szakszervezetekhez csatlakozhassanak a háztartási alkalmazottak, munkavédelemben részesüljenek, s a nőkre vonatkozzon az anyaság védelméről szóló 92/85-ös irányelv.

Saját, egyéni terepmunka Mini kutatás Telefonos interjú néhány szakemberrel és jogásszal az ILO – egyezménnyel kapcsolatosan

Problémák és „kiskapuk” A háztartási alkalmazottakról szóló, ajánlással kiegészített ILO-egyezmény Problémák és „kiskapuk” Ki számít háztartási alkalmazottnak? „Ha lehet írásban legyen szerződés a munkáltató és a munkavállaló között” Szabadsághoz való jog, valamint a kapcsolattartás joga Érdekvédelmi szervezetek a migráns munkavállalóknak a saját anyanyelvén is tudjanak információkat, tanácsokat nyújtani

Saját, egyéni terepmunka Ismerősökön keresztül Közösségi oldalak (facebook, iwiw) Apróhirdetések

Saját, egyéni terepmunka Az 1. interjúalanyom Teri néni volt, aki egy erdélyi, kis lélekszámú magyar faluból – Székről –, jár át Budapestre betegápolóként dolgozni. A 2. interjúalanyom Kriszti, egy váci diáklány, aki egyetemi tanulmányai mellett bébiszitteri munkát vállal Veszprémben egy családnál, ahol az édesanya német és az édesapa magyar. Végül a 3. interjúalanyom Zsuzsi néni, aki egy Nógrád megyei faluban született, de házassága után Szlovákiába költözött. Egy ideig Szlovákiából járt át Budapestre takarítani, majd visszaköltözött Magyarországra gyermekeihez, miután férje elhunyt.

Servants of Globalization – ajánlott irodalom

Köszönöm szépen a figyelmet!