DE GF MUNKABIZTONSÁGI ÖNÁLLÓ OSZTÁLY

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK
Információbiztonság a Magyar Köztársaság közigazgatásában dr
A környezetvédelem intézményrendszere
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
10. Tétel.
ADR szabályok a kártevő-mentesítésben
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
VESZÉLYES HULLADÉKOK GYŰJTÉSE ÉS SZÁLLÍTÁSRA VALÓ ELŐKÉSZÍTÉSE
DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Derzsényi Attila mk. alezredes. Feladat végrehajtáshoz szükséges eszközök, anyagok (elhelyezési szakellátás), készletek, szolgáltatások nyilvántartás,
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
17. tétel.
Munkahelyi egészség és biztonság
Civil Kezdeményezések Programja
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
A controlling alrendszer helye a szervezetben 1.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
NAK, Szakképzési Igazgatóság

Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
kockázat risk Risiko Риск
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
Nevelőszülői értekezlet első félév
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
A kereskedelmi egység nyitásával kapcsolatos feladatok
a logger-használat kérdései
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

DE GF MUNKABIZTONSÁGI ÖNÁLLÓ OSZTÁLY KÖRNYEZETVÉDELEM Nagyhaju Norbert főelőadó e-mail: nagyhaju.norbert@gf.unideb.hu 56510 DE GF MUNKABIZTONSÁGI ÖNÁLLÓ OSZTÁLY

VESZÉLYES HULLADÉKOK GYŰJTÉSE Általános szabályok a veszélyes hulladékok mennyisége, illetve veszélyessége a lehető legkisebb legyen, esetleges hasznosítását minél nagyobb mértékben segítse elő, keletkezésének ellenőrzése és mennyisége meghatározható legyen, a munkaegészségügyi és munkabiztonsági előírások betarthatók legyenek, a környezetre, és élővilágra veszélyt ne jelentsen, teljesülhessenek az ADR jogszabály előírásai.

OEC Veszélyes hulladék kezelése A 180103 EWC különleges kezelést igénylő (fertőző) hulladékok kezelése Sterilizálás: 92 % Égetés: 8 %)

Veszélyes hulladék mennyiségi mutatói OEC 2009. év - Emberek egészségügyi ellátásából és/vagy azzal kapcsolatos kutatásból származó hulladékok (fertőző hulladékok) 484234 kg Veszélyes anyagokat tartalmazó vagy abból álló vegyszerek 435 kg Egyéb halogénezett oldószerek és oldószer – keverékek (halogénezett ) 475 kg

Veszélyes hulladék mennyiségi mutatói OEC 2009. év Vizes alapú előhívó – és aktiváló oldatok 471 kg veszélyes anyagokat maradékként tartalmazó vagy azokkal szennyezett csomagolási hulladékok, (infúz. palackok) 687 kg

Megköszönjük a hulladékfelelősöknek a közreműködést az ismertetett hulladékok gyűjtésében, hogy azokat a veszélyes hulladékok gyűjtési szabályzatában foglaltak szerint, eltekintve a kisebb hiányosságoktól sikerült kezelniük. Az elmúlt évben, és mostanáig szakhatósági ellenőrzés, bírságolás, nem történt. A szakhatóságok felé az éves jelentések határidőre elkészültek, azok felől ez idáig semminemű visszajelzés nem érkezett.

Új tűgyűjtő (többfunkciós) edények kerültek bevezetésre és használatba Új tűgyűjtő (többfunkciós) edények kerültek bevezetésre és használatba. Az edényzet beszerzésekor az intézetek igényét vettük figyelembe a mennyiségek, és űrtartalmak vonatkozásában. Hulladéktároló, gyűjtő edények, göngyölegek fajtájának felhasznált mennyiségének, bekerülési költségének táblázatos ismeetetése felsorolásszerűen.

Veszélyes hulladékok gyűjtési szabályzata átdolgozásra került Veszélyes hulladékok gyűjtési szabályzata átdolgozásra került. Hatályba lép 2010. július 1- től.

hulladékfelelősök feladat, jogkör része kiegészült, amely a korábbiakhoz képest részletesebb. Továbbá beszédesebb, és képekkel van kiegészített a gyakorlatiasság végett. Részletesebben Dávid a biztonsági tanácsadó beszél róla.

Veszélyes hulladék felelős feladat- és jogköre Irányítja és ellenőrzi a szervezeti egység veszélyes hulladékainak gyűjtésével kapcsolatos tevékenységét, különös tekintettel jelen Szabályzat előírásaira. Részt vesz, és aktívan közreműködik a belső, és szakhatóságok által kezdeményezett környezetvédelmi ellenőrzéseken.

Veszélyes hulladék felelős feladat- és jogköre Havonta legalább két alkalommal ellenőrzést tart a szervezeti egységben, az ellenőrzésbe bevonja az ellenőrzött terület, osztály stb. felelős vezetőjét is. Az ellenőrzés keretén belül meggyőződik arról, hogy e szabályzatban előírtak szerint kezelik (gyűjtik) e a hulladékokat. Ennek során kiemelt figyelemmel ellenőrzi a kijelölt munkahelyi gyűjtőt, annak zárva tartását, az elszállításra váró gyűjtő edényzet (badella) épségét, szakszerű lezárását, az előírt időközönkénti elszállítását.

Veszélyes hulladék felelős feladat- és jogköre Folyamatosan figyelemmel kíséri az e szabályzatban beállt változásokat, azoknak megfelelően a szükséges intézkedéseket megteszi! Munkakapcsolatot tart az OEC környezetvédelmi főelőadójával. A főelőadó javaslatára felveszi a kapcsolatot az OEC veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadójával

Veszélyes hulladék felelős feladat- és jogköre Ellenőrzi, és figyelemmel kíséri a veszélyes hulladékok gyűjtésére szolgáló badellák készletezését, felhasználását, és az egyéb veszélyes hulladékok központi üzemi gyűjtőhelyre való rendszeres beszállítását, különös figyelemmel azok előírásszerű csomagolására.

Veszélyes hulladék felelős feladat- és jogköre Szervezi és végzi a veszélyes hulladékok gyűjtésével kapcsolatos ismétlődő oktatást a veszélyes hulladékok gyűjtésében érintettek részére a munkavédelmi oktatás keretén belül. A tartós távollétből visszajött dolgozók, valamint az újonnan belépő dolgozók részére a munkába álláskor elméleti, és gyakorlati oktatást tart. Az oktatás tényét megfelelően dokumentálja. Részt vesz a számára előírt továbbképzéseken, oktatásokon.

Veszélyes hulladék felelős feladat- és jogköre Ha környezetvédelmi hiányosság vagy, környezetszennyezés tudomására jut intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni köteles. A veszélyes hulladék felelősök kinevezése a 4. sz. mellékletben lévő Megbízás által történik.

Az ellenőrzési napló vezetésének követelményei Havonta minimum két alkalommal kell elévégezni, bevonni az ellenőrzésbe az osztály vezetőjét, vagy helyettesét, a naplót mindketten aláírják.

Új belépők, szóbeli és gyakorlati oktatása a hulladékok gyűjtése vonatkozásában rendkívül fontos! Gyűtőedényzet zárása, feliratok elhelyezése (etikett címkék)

Tapasztalatok, problémák

Tapasztalatok, problémák

Tapasztalatok, problémák

Tapasztalatok, problémák

Ellenőrzések tapasztalatai

Tapasztalatok, problémák

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!