A finnek ősi eposza 2/B.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

Automataváltás - hanggal!!!
Erdélyország.
Készítette: Kulcsár Anikó
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
A képkészítő nemcsak rögzíti, de mindig ábrázolja is, amit felvesz…
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
Panasz utca Elköltöztünk
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
A házasság van válságban vagy az ember?
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
A víz-háborúk kora jöhet
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
Te vagy az, akiből élet árad,
Mikor még semmi nem létezett..
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
Isten ajándéka embertől emberig
A víz felhasználása.
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Cseh nyelvre fordította:
Érdekességek Kattintásra.
„Benned bíznak, akik ismerik nevedet, nem hagyod el, Uram, azokat, akik hozzád folyamodnak.” Zsolt. 9: 10 „Akik az Úrban bíznak, olyanok, mint a Sion.
Oidipusz király 15/C.
Cervantes: Don Quijote 21/C. 1. Miguel de Cervantes Spanyol regény és drámaíró ( )‏ Kisnemesi családban született Tanulmányai Madridban, majd.
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
Ha egy nap….
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
Az Úr irgalma végtelen, Ezt folyton érzem én; Habár nincs semmi érdemem, Ő mégis hord kezén. Nincs arra szó, sem gondolat, Mi jóval áld az Úr; Ha lankadok,
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
Afrikai teremtéstörténet
„Mi dolgunk a világban?”
Mikor olyan összetört a szíved,
Te vagy az, akibõl élet árad,
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
B e t t i n e k Szülinapodra! I s t e n é l t e s s e n s o k á i g !
Most: :19:23 Baráti ölelés !!!.
 A világ 20 legnagyobb légikikötője közül 14 itt található (Chicago,New York, Dallas, Los Angeles, Atlanta, STB....).
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
A nyomtatott sajtó történetéről
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
Gyuri Úgy várom jössz e már.... Elmegyek, elmegyek.... "Egy ember akinek a zene jelentette az élet összes örömét" Budapest 1947 február szeptember.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
A történet egy gimnazista lányról szól, akinek nem olyan átlagosak a napjai, mint a korabeli lányoké. Daiana nem a Földön született, hanem egy másik világban.
Bölcsességek, aforizmák
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov ( ) orosz tudós május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja.
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Készítette: Kovács Evelyn, Volford Lívia.   A harmadik nap megmásztuk a Székelykői hegyet.  A hegy 1850 méter magas volt.  Gazdag növényvilág, tiszta.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Te vagy az akiből élet árad, Te vagy csak igaz szó a számban, szívem kincse, lélegzetem, mindenem. Te vagy az, akire mindig vártam, hajnalcsillag vagy.
Finnországi emlékeim.
A matematika drámája – A két Bolyai
A mese.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
I-110. Te vagy az, akiből élet árad, Te vagy csak igaz szó a számban, szívem kincse, lélegzetem, mindenem! Te vagy az, akire mindig vártam, hajnalcsillag.
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás.
Te vagy az, akiből élet árad, Te vagy csak igaz szó a számban.
A két világ Feladat: Magyarázza el a két gondolkodási módot!
Jegyezd meg jól, nem te döntöttél, hogy megszüless vagy sem
Előadás másolata:

A finnek ősi eposza 2/B

1. A Kalevala jellege A cím jelentése: Kaleva otthona (la=lak), vagyis Finnország A finnek nemzeti eposza, bár nem igazi eposz (cselekménye csapongó) 1000 éven át szájhagyomány őrizte, az 1800-as években gyűjtötte össze foszlányait Elias Lönnrot Verselése megfelel a magyar felező nyolcasnak Gyakori benne az alliteráció: vaka vanha= vénséges vén

2. Összeállítása, részei Lönnrot három fázisban gyűjtötte, bővítette: Ős-Kalevala, Régi-Kalevala, Új-Kalevala (16, 32, 50 rúnó, azaz ének) Középpontjában az északiakkal (lappokkal) folytatott harcok állnak Cselekménye egészen a kereszténység megjelenéséig tart Az új eszme elterjedésekor főhőse, Vejnemöjnen el kell, hogy hagyja a földjét Csónakon a tenger és az ég találkozásához indul

3. A főhős: Vejnemöjnen 700 évig volt magzat, szakállas öregemberként jött a világra Éneke egyben csodatétel és hatalom is Hangszere a kantele, a halcsontból készített lant Párbajait sokszor dalversennyel vívja, nem harccal Nagy hős, de aggsága miatt a nőkkel suta Senki sem akar hozzámenni, az egyik lány inkább öngyilkos lesz Harcait leginkább a szampó megszerzéséért vívja

4. A küzdelem tárgya: a szampó A szampó csodamalom: nemcsak gabonát, hanem pénzt is őröl (vagyis szaporít) Gyökerei a vízhez és a hegyekhez kötik Mikor Vejnemöjnen az északiak fogságába esett, kovácsbarátja készítette a malmot váltságdíjként Utóbb vissza akarják szerezni, de a küzdelemben a malom a tengerbe esik (ezért olyan gazdag kincsekben a tenger) Partra sodródott darabjai tették gazdaggá a finneket – a lappoknak csak egy kis darabja jutott

Kovácsolják a szampót. Mit jelent a szó?

Harc a szampó visszaszerzéséért. Kikhez került, és hogyan?

Szampó-emlékmű egy amerikai gabonaipari vállalat irodaházánál Szampó-emlékmű egy amerikai gabonaipari vállalat irodaházánál. Mitől volt különleges?

A főhős énekel. Ki ő? Milyen hangszere van?

Hogy viszonyulnak a nők Vejnemöjnenhez?

A Kalevala teremtéstörténete. Mit látunk az ősanyán kívül?

Vejnemöjnen örökre távozik. Miért?