Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás."— Előadás másolata:

1 Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás

2 Főhősök Romantikus hős alakok.
Az élet értelmét keresik és a boldogságot. Idealisták Próbatételeket kell kiállniuk, hogy eljussanak céljukhoz, közben kialakítják életfelfogásukat, ami a beteljesült szerelemben nyilvánul meg, amely összeköt két világot.

3 Segítők A főhőst segítő és ellensúlyozó komikus és pórias alakok.
A mű során jellemfejlődésen mennek át. Ők is megtalálják a szerelmüket mint a főhősök. Az idealista főhőst kiegészítik egy sokkal földhöz ragadtabb életfelfogással.

4 Föld és ég Mindkét műben párhuzamba kerül a földi és a transzcendens világ. A szereplők szimbolizálják azt a fajta romantikus elvágyódást, ami a boldogságot a földön túli világban keresi. Az „égi szép”után vágyakoznak.

5 Utak Csongor és Tünde Kalmár→ pénz Tudós →tudás Fejedelem → hatalom Tünde → szerelem Csongor és Tamino útkeresésük során allegorikus alakokkal találkoznak, és választás elé kerülnek. A mű végére kiderül, hogy az egyetlen igazi út a boldogsághoz a szerelem, ami még a földön túli világnál is fontosabb. Varázsfuvola Sarastro → bölcsesség Éjkirálynő →hatalom Pamina → szerelem

6 A 3-as szám szimbolikája
Csongor és Tünde: A 3-as szám a varázslat, a harmónia, a bölcsesség, Varázsfuvola: 3-as út 3 udvarhölgy az idő(múlt, jelen, jövő), 3 ördögfióka 3 fiú az élet(születés, élet halál) szimbóluma. 3 Vándor 3 próbatétel 3 Világ(alvilág-földi-tündér) varázs eszköz ( fuvola, csengettyű+3 fiú) 3 varázs tárgy Mesékben is gyakori a 3-as szám. 3 pap ( köpeny, csizma, ostor)

7 A Kert Mindkét műben megjelenik a kert motívum és a benne alvó hősnő. A paradicsomi ártatlan állapotot szimbolizálva. Az ármány belép ebbe a kertbe. Tünde haját ellopja Ledér Mirígy tanácsára. Az Éj királynője ráveszi Paminát, hogy ölje meg Sarastrót, Monostatos pedig meglesi őt.

8 Köszönjük a figyelmet! Blézer Georgina Brogyányi Eszter Gergely Gerda
A kiskacsák: Blézer Georgina Brogyányi Eszter Gergely Gerda Kecskés Krisztián Nuszer Dominic


Letölteni ppt "Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések