Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közművek liberalizációja
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Nemzeti cselekvési terv
A vízjog időszerű kérdései
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
A szabályozás és a hatósági felügyelet aktuális kérdései október 7. ERŐMŰ FÓRUM Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia Engedélyezési és.
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
A földgázpiac szabályozása, az átalakulás tapasztalatai Budapest, október 8. Zarándy Tamás főosztályvezető.
Az EU gázpiaci szabályozása
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A villamosenergia piacnyitás szomorú állapotáról Dr. Nagy Márta elnökhelyettes Gazdasági Versenyhivatal 46. Közgazdász-vándorgyűlés, Eger június.
Pénzügyi szervezetek felügyelete a válság időszakában XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Budapest, szeptember 3. Farkas Ádám PSZÁF Felügyeleti.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Ösztönzési problémák a hazai kiegyenlítő energia piacon
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
A magyar energetika bányászatot érintő aktuális kérdései Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes november 17.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Piacnyitás az energiaszektorban
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet Az Európai Unió belső energiapiacának új szabályozása: a harmadik energiacsomag Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet

A HARMADIK ENERGIACSOMAG BEVEZTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI –az Európai Bizottság helyzetértékelése –a versenyszabályozási eszközök alkalmazása 2. A HARMADIK ENERGIACSOMAG –a szétválasztási szabályok –a nemzeti és uniós szabályozó hatóságok szerepe –a fogyasztóvédelmi rendelkezések

Nincs minden tagállamban: A VERSENY AKADÁLYAI AZ EU BELSŐ ENERGIAPIACÁN az Európai Bizottság 2007-es helyzetértékelése alapján Nincs minden tagállamban: –Megkülönböztetéstől mentes hozzáférés a hálózatokhoz – Egységesen hatékony szabályozói felügyelet A piacnyitás akadályai: – A nemzeti piacok koncentráltsága – A vertikálisan integrált vállalatok domináns, esetenként (regionális) monopol helyzete – A rendszerirányítók és a hálózatüzemeltetők függetlenségének a hiánya – A tagállamok belső piacainak gyenge integrációja

A versenyszabályozási eszközök alkalmazása: AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KEZDEMÉNYEZÉSE AZ ENERGIAPIACI LIBERALIZÁCIÓ FELTÉTELEINEK JAVÍTÁSÁRA A versenyszabályozási eszközök alkalmazása: – az EU versenyszabályait sértő vállalati törekvések, versenykorlátozó piaci helyzetek esetén – egyedi ügyekben: az energiapiaci liberalizálást akadályozó vállalatok erőfölényének megszüntetésére

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KEZDEMÉNYEZÉSE AZ ENERGIAPIACI LIBERALIZÁCIÓ FELTÉTELEINEK JAVÍTÁSÁRA Jogsértési eljárások megindítása: – E.ON AG. Hozzáférés biztosítása. Az erőfölénnyel való visszaélés megszüntetése – GDF Suez. Hozzáférés biztosítása. A hosszú távra lekötött importkapacitások felszabadítása – RWE AG. Piacnyitás leválasztással. Hozzáférés biztosítása a földgázszállító hálózathoz – ENI SpA. Piacnyitás leválasztással. Monopolhelyzet megszüntetése a földgázimportban – Distrigas. Piaclezárás. Hosszú távú megállapodás megszüntetése – E.ON Ruhrgas AG és GDF Suez. Bírság piacfelosztásért

A HARMADIK ENERGIACSOMAG (EGT-vonatkozású szöveg) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/73/EK IRÁNYELVE (2009. július 13.) a földgáz belső piacára vonatkozó közös szabályokról és a 2003/55/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről (EGT-vonatkozású szöveg) Megjelent: . Hivatalos Lap, 2009.8.14. L 211/94.

A HARMADIK ENERGIACSOMAG Az energiapiaci liberalizáció jogszabályi kereteinek módosítása 2009-ben 1. A szétválasztás – az alap/szállító hálózat üzemeltetésének, valamint a termelésnek és a szolgáltatásnak a szétválasztása. – a rendszerirányítónak a piac minden szereplőjétől függetlenül kell ellátnia feladatait. – megszünteti az érdekellentéteket a termelők, az ellátók és a szállításirendszer-üzemeltetők között . – ösztönzi a beruházásokat, és biztosítja a piacra lépő új szereplők megkülönböztetéstől mentes hozzáférését a hálózatokhoz – biztosíthatja minden piaci szereplő számára a piac átlátható szabályok szerinti működését

A HARMADIK ENERGIACSOMAG Az energiapiaci liberalizáció jogszabályi kereteinek módosítása 2009-ben A szétválasztás estei: – a tulajdonosi szétválasztás – a független rendszerüzemeltető (Independent System Operator, ISO) modellje – a független átvitelirendszer-üzemeltető (Independent Transmission Operator, ITO) modellje

A HARMADIK ENERGIACSOMAG Az energiapiaci liberalizáció jogszabályi kereteinek módosítása 2009-ben 2. A nemzeti piacfelügyeleti és szabályozó hatóságok szerepének megerősítése: – a gazdasági érdekektől és a kormányzati befolyástól való függetlenség biztosítása – a verseny erősítését elősegítő intézkedések meghozatalának a joga – hatáskör biztosítása a vállalati jogsértésekkel szembeni fellépéshez, szankciók kiszabásához

A HARMADIK ENERGIACSOMAG Az energiapiaci liberalizáció jogszabályi kereteinek módosítása 2009-ben 3. A nemzeti piacfelügyeleti és szabályozó hatóságok nemzetközi együttműködése kereteinek megteremtése – az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (Agency for the Cooperation of Energy Regulators – ACER) felállítása – az átviteli, illetve szállítói hálózatok üzemeltetésének uniós szintű összehangolása – intézkedések az energiapiacokon lebonyolított ügyletek átláthatóságának javítására

A HARMADIK ENERGIACSOMAG Az energiapiaci liberalizáció jogszabályi kereteinek módosítása 2009-ben 4. A fogyasztók jogainak erősítése, fogyasztóvédelmi rendelkezések – szolgáltatóváltás 3 hét alatt – a fogyasztási adatokhoz való hozzáférés biztosítása – a vitás ügyek rendezésének feltételei – az okos mérők bevezetése 2020-ig

A HARMADIK ENERGIACSOMAG Az energiapiaci liberalizáció jogszabályi kereteinek módosítása 2009-ben A harmadik energiacsomag: első lépések az uniós szintű szabályozás feltételeinek megteremtése felé: – a tagállamok közti energiaforgalom kereteinek szabályozása – új hatáskörök egyes árazási, engedélyezési és hozzáférési problémák megoldásában Hatályba lépés: 2011. március 3.