Egy kutatás tapasztalatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Adaptációs kérdések Németh Nándor, PhD HÉTFA - Pannon.Elemző Iroda Pannon.Elemző Iroda 7227 Gyulaj, Dózsa u. 45. ◙ és
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
A szociális gazdaságfejlesztés lehetőségei, a fejlesztéspolitikai beavatkozások eddigi tapasztalatai Dr. Németh Nándor Pannon.Elemző Iroda – Magyar Máltai.
Fejlettségi lehatárolások és fejlesztési alapok
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Közfoglalkoztatás és vidéki munkahelyteremtés a Dél- Dunántúlon Németh Nándor, PhD Pannon.Elemző Iroda és HÉTFA Kutatóintézet Pannon.Elemző Iroda ◙ 7227.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Környezeti és társadalmi erőforrások megoszlása közötti kapcsolat makroszintű vizsgálata Gödör Klub május 6. Mohay Linda.
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, július 14.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Népesedési folyamatok I. rész
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
„Út a munkához”program
Székesfehérvár, július 14.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Egy kutatás tapasztalatai Kabai Gergely HÉTFA - Pannon.Elemző Iroda Budapest, 2011. május 24. Pannon.Elemző Iroda 7227 Gyulaj, Dózsa u. 45. ◙ http://pannonelemzo.hu és http://hetfa.hu Tel.: +3630/376-7206 ◙ e-mail: kabai.gergely@pannonelemzo.hu

Vizsgálati keretek Két fő vizsgálati téma került meghatározásra: Helyi gazdaságfejlesztés: milyen konkrét „jó gyakorlatok” találhatók Magyarország rurális térségeiben Vidéki foglalkoztatás, munkahelyteremtés: a rurális térségek legfőbb gondja ma az alacsony foglalkoztatottság és az alacsony aktivitás; különösen a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok szorultak ki a lokális munkaerőpiacokról Fő értékelési szempont a két fenti téma kombinálásával: a helyi (kezdeményezésű) gazdaságfejlesztés eszközeivel és szemléletében megoldhatók-e a vidéki foglalkoztatási, munkapiaci aktivitási problémák azoknak az eseteknek a tükrében, amelyeket részletesen fel tudtunk tárni? Földrajzi terület: elsősorban a Dél-Dunántúl, annak is a nehezebb helyzetben lévő térségei

Sajátos problémák A dél-dunántúli jó gyakorlatok egyszerre ismeretlenek, illetve a tudományos érdeklődés és sajtó figyelmében állók. - A döntéshozatali rendszerben, fejlesztéspolitikában, munkahelyteremtésben érintett szervek számára e minta értékű programok nagyrészt ismeretlenek voltak, vagy alapos információkkal nem rendelkeztek róluk. - Annak ellenére volt ez így, hogy az elmúlt években több tanulmány is napvilágot látott a vizsgált falvakban lezajlott fejlesztésekről. Fő hiányosságuk: az egyszerű bemutatáson túl a háttérben húzódó összefüggés-rendszert egyik sem tudta megjeleníteni. - Az elmúlt 1-1,5 évben tapasztalható sajtófigyelem sem volt elegendő, hogy a tudományos köztudat felismerje e programok, fejlesztések valódi lényegét. Kihívás: Lehetőség szerint a korábbi vizsgálatoknál sokkal alaposabb feltárást végezni, annak érdekében, hogy helyesen tudjuk értelmezni e programokat.

Válaszok: kutatásunk eszközei Közel 3 hónap időtartamú terepi vizsgálati időszak. Beilleszkedés a helyi kapcsolati hálóba, törekvéseink megismertetése a helyi szereplőkkel. Bizalom. A lehető legtöbb helyi érdekelt és döntéshozó véleményének, álláspontjának, tapasztalatának megismerése. Nem-nyilvános megbeszéléseken, informális találkozókon való részvétel, amelyek sokszor több információval szolgáltak, mint a formális találkozók, rendezvények. Az elérhető dokumentáció feldolgozása. Eredmény: A vizsgált programok megismerése, helyi összefüggésrendszerükbe ágyazva. Működésük alapjainak feltárása.

Belecskai tapasztalatok - 13 éves falugazdasági program, amely lényegében megszüntette a falu munkanélküliségi problémáit. Szociális gazdaság. Közfoglalkoztatási jó gyakorlat, értékteremtés. - Első ránézésre egy egyszereplős program, Dr. Jakab Róbert polgármester szerepe. - Valójában: A program gyakorlati működése ennél sokkal bonyolultabb. Cél: ennek teljes feltárása. - Helyi lakosság viszonya és szerepe. A működés valódi alapjai a következő hónapokban válnak teljesen egyértelművé. Kérdés, hogy új településvezetés és a megváltozott közfoglalkoztatási rendszer mellett miként, milyen irányban fog tudni fejlődni, működni a program.

Kisvejke térsége és a szövetkezeti gyümölcstermesztés A 1,5 évtizedes múltra visszanyúló szövetkezeti gyümölcstermesztés jelentősen csökkentette a térség munkanélküliségét. Számottevő mellékjövedelmet tud nyújtani a részvevőknek. Európai hírű termékek előállítása. Összetett kapcsolati rendszer és érdekháló működteti a programot. Teljes feltárásához még a legnagyobb igyekezet mellett sem volt elegendő az idő, ahhoz egy nagyobb erőforrásokkal rendelkező kutatásra, értékelésre lenne szükség. Ennek ellenére a program mintaértékű elemeit sikerült kiemelni és bemutatni. Sajátos helyi probléma: hiába lenne (ha csak idény jelleggel is) szinte minden helyi lakos számára munkalehetőség, a szakképzettség hiánya, a munkanélküliek nem megfelelő hozzáállása, illetve az, hogy sokan közülük nincsenek munkára kész állapotban, nem teszi lehetővé elhelyezkedésüket.

A Sorsfordító munkaerő-piaci program és Gyulaj 2009 tavaszán indult el a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Kirendeltség által finanszírozott Sorsfordító – Sorsformáló elnevezésű munkaerő-piaci program. A program lényege, hogy a tartós munkanélküliek nyolc hónapos egyedi képzést kapnak, majd egy- vagy kétéves időtartamra bértámogatottan gazdálkodást folytató önkormányzatoknál, vagy vállalkozóknál kapnak munkát. A Dél-Dunántúl három megyéjében, közel 40 településen már több mint 200 dolgozó vesz részt a programban. Egyik ilyen falu az általunk is bemutatott Gyulaj. Az országosan egyedülálló program növekvő figyelem mellett kezd a végéhez érni. A közel 40 településen zajló program számtalan értékelendő tapasztalatot halmozott fel, ezek megismerésére a rendelkezésünkre álló erőforrások nem volt elegendők, és megfelelő felhatalmazásunk sem volt. Gyulaj: hányatott sorsú tolnai településen a 10-12 fő foglalkoztatása nagy előrelépés. Az önkormányzati szervezésű kertészeti gazdálkodás jelentősen tehermentesíti a falu iskolájának fenntartását, középtávon bevételeket teremt.

Következtetések Kutatásunk során egyre több és több (esetleg korábban nem várt) kérdés merült fel. Ezek megválaszolása további vizsgálatokat igényelne. A programok „jó gyakorlat” jellege szükségessé tenné, hogy a további feltárás kifejezetten adaptálható modellek kialakításának szándékával történjen. Helyi „jó gyakorlatok” alapos és lehetőség szerint maximális mértékű megismeréséhez sokszor még a több hónap időtartamú vizsgálatok sem teljesen elegendők.

Köszönöm figyelmüket! Végezetül A kötetünk elektronikusan is elérhető itt: http://www.econ.core.hu/kiadvany/ktikonyvek.html Bővebb információk cégünk honlapján olvashatók: http://pannonelemzo.hu