SZÁRAZ FELSZÁLLÓ TŰZIVÍZ VEZETÉKEK NYOMÁSPRÓBÁJA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata, üzembe helyezés előtti felülvizsgálat. (Az előadás anyaga az Internetről)
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásai
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Játszótéri eszközök piacfelügyeleti ellenőrzése
A Dunamenti CSZ Kft újdonságai
Tűzvédelmi Szakmai Napok
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásai
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Munkahelyi egészség és biztonság
Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének.
Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Fenntartás, karbantartás
DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
Készítette: Mikes Balázs
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia
Kiürítés a valóságban és a papíron
Különleges épületek villámvédelme, villámvédelmi felülvizsgálat
9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat újdonságai, tapasztalatai Dr. Zoltán Ferenc (PhD) tű. alezredes.
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
tűzvédelmi tapasztalatai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
17. tétel.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Tűzoltó vízforrások felülvizsgálata
MUNKAESZKÖZÖK IDŐSZAKOS ELLENŐRZŐ FELÜLVIZSGÁLATAINAK ELJÁRÁSI RENDJE
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Tűzoltó felszerelések vízzel való oltáshoz. Földalatti tűzcsap.
Irányítástechnika Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Vezérlés és szabályozás.
Valós-izokinetikus mintavétel áramló gázokban
PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat és környezete
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Csővezetéki szerelvények csoportosítása funkció szerint
Csővezetéki szerelvények csoportosítása funkció szerint
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Csővezetékek.
Mit láthatunk a honlapon? Az előző ISO 9001 szabvány szerint kiadott tanúsítványok (várhatóan) az új ISO 9001 szabvány kiadását követő 24 hónapig.
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
Regisztrált villanyszerelők és az E.ON régióközpontok kapcsolata.
Köszöntöm a Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap résztvevőit Az előadás címe: Pontmeghatározások követelményei Szepsi Szűcs Levente.
Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség konferenciája április 13. Valóságos füstnek.
Finszter Ferenc Beszámoló a GRRF 65. üléséről Genf, február Elnök: Ian Yarnold Department for Transport, Anglia Összeállította:
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A hálózatkialakítás követelményei Csőanyagok Épületgépészeti rendszerek B.Sc. Épületenergetikaa képzés február 27.
Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
EN 671 és ami mögötte van Siófok 2007 március 8-9.
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Előadás másolata:

SZÁRAZ FELSZÁLLÓ TŰZIVÍZ VEZETÉKEK NYOMÁSPRÓBÁJA

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR AZ MSZ EN 671-2, 671-3 SZABVÁNY ELŐÍRÁSAI A 43/2004 (VII.7.) BM RENDELETTEL MÓDOSÍTOTT, 2/2002 (I.23.) BM RENDELET ELŐÍRÁSAI A FENTI RENDELET TERVEZETT MÓDOSÍTÁSÁTÓL VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK

MSZ EN 671-2, 671-3 BÁR A 2/2002 RENDELET 2.4. PONTJA A FENTI SZABVÁNYOKRA HIVATKOZIK, AZOKBÓL KIZÁRÓLAG AZON RÉSZ ALKALMAZHATÓ, AMELY A SZEKRÉNYEK ÉS TŰZCSAPOK ÁLTALÁNOS ÁLLAPOTÁRA VONATKOZIK (ENNEK OKÁRA KÉSŐBB KITÉRÜNK): A SZÜKSÉGES HELYEN ÉS STABILAN VAN FELSZERELVE, JELÖLÉSE EGYÉRTELMŰ, SZABADON HOZZÁFÉRHETŐ, VAN-E KEZELÉSI UTASÍTÁS ÉS HA IGEN, JÓL OLVASHATÓ, EGYÉRTELMŰ, LÁTHATÓLAG NEM SÉRÜLT, KORRODÁLT VAGY TÖMÍTETLEN, AZ ELŐÍRT SZERELVÉNYEK MEGVANNAK

2/2002 BM RENDELET 1. MELLÉKLET, III 2/2002 BM RENDELET 1. MELLÉKLET, III. FEJEZET: TŰZOLTÓ VÍZFORRÁSOK ÉS TARTOZÉKAIK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA „2.5. Fali tűzcsap és falitűzcsap-szekrény száraz felszálló vezetékkel 2.5.1. Száraz tűzivíz-vezeték tűzcsapszekrényében levő szerelvényeket (gömbcsapok) legalább 5 évenként nyomáspróbázni kell. A próbanyomás értéke az arra vonatkozó szabályzat szerint.” (OTSZ) „2.5.2. Felülvizsgálatkor és karbantartáskor értelemszerűen a 2.4. szakaszban foglaltakat kell alkalmazni azzal a különbséggel, hogy meg kell vizsgálni a vezetékrendszer vízteleníthetőségét és feltöltéskor a légteleníthetőségét.”

A HIVATKOZOTT 2.4. SZAKASZ „2.4. Fali tűzcsap és falitűzcsap-szekrény oltóvízvezetékhez (vonatkozó műszaki követelmények szerint).” (MSZ EN 671) „2.4.1. Szemrevételezéssel ellenőrizni kell: a tűzcsap (csepegésre, szivárgásra, zárásra), a falitűzcsap-szekrény, és a szerelvények állapotát.” „2.4.4. Ellenőrizni kell a tömszelence tömítését. A próba során a tűzcsap nyomócsonkját Z jelű kupakkapoccsal kell lezárni és a szelepet ki kell nyitni. Szivárgás nem lehet. Szivárgás észlelésekor a tömítést cserélni kell. 2.4.5. A tűzcsapot a szennyeződésektől meg kell tisztítani. 2.4.6. Víztelenítéses rendszerű hálózathoz tartozó fali tűzcsap ellenőrzésekor és karbantartásakor meg kell győződni a tökéletes víztelenítésről. Nem megfelelő víztelenítéskor a szükséges javítást el kell végezni.” „2.4.10. Meg kell győződni arról, hogy a falitűzcsap-szekrény ajtaja és a tolózár könnyen nyitható-e. 2.4.11. A falitűzcsap-szekrényt a szennyeződésektől meg kell tisztítani. Az esetleges rozsdát kívül-belül el kell távolítani, a hiányzó festést és feliratokat, jelzéseket a tűzveszélyes figyelmeztető és tűzoltósági jelzőtáblákra vonatkozó műszaki követelmények szerint pótolni kell.”

A RENDELET TERVEZETT MÓDOSÍTÁSÁTÓL VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK A MÓDOSÍTÁS-TERVEZET BŐVEBBEN TAGLALJA MINDENFAJTA TŰZCSAP FELÜLVIZSGÁLATÁT, KÜLÖNBSÉGEK: A PRÓBANYOMÁS KÖZEGÉNEK ÉS ÉRTÉKÉNEK EGYÉRTELMŰ MEGHATÁROZÁSA (2.5.1.ponttal ellentétben): „A teljes száraz tüzivíz-vezeték rendszert 5 évenként vízzel nyomáspróbázni kell. A próbanyomás értéke - a betápláló csonknál mérve - 1,5 MPa”, illetve SZIVÁRGÁS ESETÉN (2.4.4. ponttal ellentétben): „A nyomáspróba alatt az elzáró szerelvényeknél minimális csepegés megengedett.”

GYAKORLATI TAPASZTALATOK A VEZETÉKEK FAJTÁI A SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK A NYOMÁSPRÓBA MENETE KÖVETKEZTETÉSEK

SZÁRAZ FELSZÁLLÓ VEZETÉK FAJTÁI A TŰZOLTÓSÁG ÁLTAL HOZZÁFÉRHETŐ SZINTEN: LÉPCSŐHÁZANKÉNT 1 DB GYŰJTŐ(BETÁP)SZEKRÉNY VAGY FALIFÜLKE ZÁRHATÓ AJTÓVAL, TARTALMA: 1 DB A/B-B GYŰJTŐ, 2 DB B ZÁRÓ KUPAKKAPOCS (A KULCS GYAKRAN NEM TALÁLHATÓ), AZ EMELETEKEN: OSZTÓSZEKRÉNY, TARTALMA: 1 DB C-52 FALI TŰZCSAP (GÖMBCSAPOS VAGY SZELEPKEREKES), C ZÁRÓ KUPAKKAPOCCSAL OSZTÓSZEKRÉNY, TARTALMA: 1 DB 3 ÁGÚ (B/C-C) OSZTÓ, 2 DB C ZÁRÓ KUPAKKAPOCCSAL VAGY 1 DB 4 ÁGÚ (B/B-C-C) OSZTÓ, 2 DB C ÉS 1 DB B ZÁRÓ KUPAKKAPOCCSAL, AZ OSZTÓ MINDKÉT ESETBEN LEHET GÖMBCSAPOS VAGY SZELEPKEREKES 1 DB FALI TŰZCSAP VAGY 1 DB 3 ÁGÚ VAGY 1 DB 4 ÁGÚ OSZTÓ KUPAKKAPOCCSAL, MINDENFÉLE VÉDELEM NÉLKÜL, ÁLTALÁBAN A SZEMÉTLEDOBÓBAN ELHELYEZVE

A SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK LEVEGŐKOMPRESSZOR MOBIL VIZES NYOMÁSPRÓBA BERENDEZÉS 1-2 B, C TÖMLŐ ELLENŐRZŐ MANOMÉTER KULCSOK, CSAVARHÚZÓK KUPAKKAPCSOK, NYITÓKAROK, TÖMÍTÉSEK, GÖMBCSAPHOZ JAVÍTÓKÉSZLETEK ZSÍR

A NYOMÁSPRÓBA MENETE 1. SZINTENKÉNT SZEMREVÉTELEZÜNK A RENDELETNEK MEGFELELŐEN, PÓTOLJUK A HIÁNYOKAT (A SZEMÉTLEDOBÓS BEÉPÍTÉSNÉL ÁLTALÁBAN AZ ÖSSZES OSZTÓNÁL A KUPAKKAPCSOK, SOKSZOR A NYITÓKAROK IS HIÁNYOZNAK), A TŰZCSAP- VAGY OSZTÓFEDELET LESZEDJÜK, ZSÍROZZUK, A MEGKEMÉNYEDETT VAGY ELPORLOTT TÖMÍTÉST CSERÉLJÜK, VISSZASZERELJÜK A FEDELET, LEVEGŐKOMPRESSZOR SEGÍTSÉGÉVEL, ZÁRT SZELEPEK MELLETT 6-8 BAR LEVEGŐVEL FELTÖLTJÜK A RENDSZERT, ISMÉT VÉGIGJÁRJUK A SZINTEKET, HA SZELEL, AZT MEGJELÖLJÜK, EKKOR LENT MEGKEZDJÜK A LEVEGŐ LEÜRÍTÉSÉT, HA CSÖKKEN A NYOMÁS, FENTRŐL LEFELE NYITOGATJUK A SZELEPEKET, HA LEÜRÜLT A RENDSZER, JAVÍTJUK A HIBÁKAT, JAVÍTÁS UTÁN ÚJRA MEGPRÓBÁLJUK LEVEGŐVEL.

A NYOMÁSPRÓBA MENETE 2. HA MÁR LEVEGŐVEL TARTJA A NYOMÁST A HÁLÓZAT, AKKOR AZ ELŐZŐEK SZERINT LEÜRÍTJÜK, NYITOTT SZELEPEKKEL KEZDVE, ALULRÓL SZAKASZOSAN (5 BARONKÉNT 10-10 PERC PIHENTETÉSSEL) VÍZZEL FELTÖLTJÜK, AHOGY A VÍZNYOMÁS ELÉRI AZ EGYES SZINTEKET, ZÁRJUK AZ OTT LÉVŐ SZELEPET, HA A TELJES RENDSZERNÉL ALUL 25 BAR NYOMÁST MÉRÜNK, 10 EMELETES HÁZNÁL ÁLTALÁBAN A LEGFÖLSŐ SZINTEN 12 BAR MÉRHETŐ, EZT A NYOMÁST 1,5-2 ÓRÁT TARTJUK, HA NINCS NYOMÁSESÉS, ALULRÓL KEZDJÜK A LEÜRÍTÉST, AHOGY A VÍZNYOMÁS AZ EGYES SZINTEK ALÁ MEGY, NYITJUK AZ OTT LÉVŐ SZELEPET, HA TELJESEN LEÜRÜLT A VÍZ, ZÁRJUK AZ ÖSSZES SZELEPET.

A JEGYZŐKÖNYV JAVASLAT: A LEVEGŐS NYOMÁSPRÓBÁT NE ÍRD BELE! SZEREPELNIE KELL BENNE: NYOMÁSPRÓBA HELYE, IDEJE SZINTEK SZÁMA, VEZETÉK MÉRETE HIÁNYOK, JAVÍTÁSOK NYOMÁSPRÓBA KÖZEGE, NYOMÁSÉRTÉK, IDŐTARTAM MEGFELEL/NEM FELEL MEG KITÉTEL A KÖVETKEZŐ NYOMÁSPRÓBA IDEJE (ÉV, HÓ)

KÖVETKEZTETÉSEK BÁR A TERVEZETT MÓDOSÍTÁS (IS) VIZES NYOMÁSPRÓBÁT ÍR ELŐ, NEM CÉLSZERŰ AZT A LEVEGŐS PRÓBA NÉLKÜL MEGCSINÁLNI, MERT A TÁRSASHÁZAK LAKÓI NEM JÓL TŰRIK A NIAGARÁT A FOLYOSÓN, A MÓDOSÍTÁSBAN SZERENCSÉRE CSÖKKEN AZ ELŐÍRT PRÓBANYOMÁS ÉRTÉKE, ÉS ENGEDMÉNYT KAP NÉMI CSÖPÖGÉSRE A SZELEP, KEVESEBB LESZ A MACERA,

KÖSZÖNÖM FIGYELMETEKET!