Kiürítés a valóságban és a papíron

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tűzvédelmi Szakmai Nap április 5.
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
OTSZ Ötödik rész Építmények tűzvédelmi követelményei
Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai
Számítógépes Szimuláció
Az új épületenergetikai szabályozás
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
A menekítés tervezés kérdései
Tűzvédelem a kereskedelemben
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Budaörsi út 125/A alatti irodaház bemutatása. Ingatlan paraméterei Telek1089 nm Irodaház alapterülete 931 nm FunkciókIroda, üzlet, raktár Épült2000 Parkolók.
A tűzvédelmi megbízottak tűzvédelmi feladatai, kötelezettségei.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
TSZVSZ Nemzetközi Konferencia - Hajdúszoboszló
Gépi hő- és füstelvezetés
MSZE 595 – 6 Kiürítés MIÉRT? „…ezt most nem értem, alig jelent meg az OTSZ, most meg szabványt akarnak alkotni, tanulhatjuk meg újra, miért kell ez,
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
Az OTSZ új követelményei
Tűzvédelmi check-list az épületek energetikai modernizációjához
9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat újdonságai, tapasztalatai Dr. Zoltán Ferenc (PhD) tű. alezredes.
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
tűzvédelmi tapasztalatai
A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei Horváth Lajos tű. alezredes OKF Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Akadálymentesítés.
17. tétel.
Műemléképületek védelme a füst és a tűz, káros hatásaitól Heizler György tű. ezredes.
Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Nukleáris biztonság és tűzvédelem Siófok, Hotel MAGISTERN TSZVSZ közgyűlés Bokor László.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
 A modellezés jogszabályi háttere  Hogyan kell megfelelően vizsgálni az épületek hő és füstelvezető rendszerét a modellben  Látótávolság Tárgyak fényelnyelő.
Munkahelyi egészség és biztonság
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
KIÜRÍTÉS TvMI Visegrád, október 2. Lengyelfi László.
Hő és füst elleni védelem
PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK
Wagner Károly tű. alezredes
Wagner Károly tű. alezredes
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
KIÜRÍTÉS OTSZ 5.0 SZERINT Budapest, december 8. Lengyelfi László.
tűzvédelmi dokumentációk készítéséhez
Mérnöki módszerek alkalmazása a tervezői folyamatokban az új OTSZ szerint.
A tűzvédelmi megbízottak tűzvédelmi feladatai, kötelezettségei.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
A szab á lyoz á s alapjai Villámvédelem az „új” Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében Horváth Lajos Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi.
Clear Desk avagy A rendezett íróasztal elmélete avagy Üres asztalról nincs mit lopni ? Gasparetz András ügyvezető igazgató MagiCom Kft.
A norma szerinti villámvédelem - Tűzvédelmi követelmények -
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség konferenciája április 13. Valóságos füstnek.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Kockázati osztályba sorolás
A tűzvédelmi műszaki leírásról
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
Csarnok épületek hő- és füstelvezetése
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Kiürítés a valóságban és a papíron Horváth Lajos tű. alezredes Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Főosztály

….avagy a papír nem szégyelli magát Amit fontos tisztázni: Az OTSZ műszaki szabályozás (műszakiaknak) Követelményt támaszt Nekünk kell megfelelő műszaki tartalommal feltölteni Nem minden körülményre ad megfelelő választ Mérnöki gondolkodás szükséges a feladat megnyugtató megoldásához Nem elég a követelmény „gondolkodás nélküli” merev betartása

Menekülés, menekítés Az OTSZ tűz esetére fogalmazza meg követelményeit Kiemelt stressz-helyzet kezelésére vonatkozó műszaki elvárások Használható egyéb pánikhelyzetet teremtő események során történő menekülés tervezésére

Alapelvek Az épületeket, építményeket úgy kell kialakítani, hogy: a benntartózkodó személyeket tűz esetén gyorsan és figyelemfelkeltő módon tájékoztathassák, riaszthassák, a benntartózkodó és önálló menekülésre képes személyek az előírt normaidőn belül biztonságos helyre vagy védett térbe távozhassanak, (a mozgásban/cselekvőképességben akadályozott, vagy fogyatékos személyek segítséggel történő menekülése, mentése az ilyen rendeltetésű, és az akadálymentesen megközelíthető épületekben, építményekben biztosítva legyen,) a kialakítás a kiürítési útvonalak késedelem nélküli használatát tegye lehetővé.

Időbeni riasztás A tűz keletkezésének korai szakasza – kis hőfejlődés, mérsékelt mennyiségű füstképződés Meg kell kezdeni a kiürítést. – Még „biztonsággal” megvalósítható Az időben történő riasztás fontossága Flashover, – tűzrobbanás – a kiürítés már problémákba ütközhet

Az első problémák Kis épület, átlagos forgalom, tűzjelző berendezés nélkül Nagy épület tűzjelző berendezés nélkül Kiemelt veszély A méretek miatt nincs közvetlen hatás, nincs veszélyérzet Nagy épület, tűzjelző berendezéssel Problémák özöne Téves jelzések miatti érdektelenség Fegyelmezetlenség

Menekítés Az eltávozást a szabadba, átmenetileg védett térbe, tűzszakaszba, füstmentes lépcsőházba kell biztosítani. A kiürítési tervnek biztosítani kell ezen terek további, megfelelően biztonságos elhagyásának lehetőségét a szabadba.

Harc az idővel Nem légből kapott számításokat végzünk! Az első szakasz: „a veszélyeztetett helyiségek kiürítése” Útvonalhossz Ajtók átbocsátó képessége Felmerülő kérdések A helység elhagyása meddig tart? Helyiségről-helyiségre történő menekítés Helyiség vagy helyiségcsoport

Második szakasz További percek az épületben Menekülési útvonal, mint növelt biztonságú tér Emelt követelményű épületszerkezetek Hő- és füstelvezetés Irányfények Biztonsági világítás

A tervezéshez Az épület valamennyi problémás területére ki kell dolgozni a kiürítési tervet A menekülési út tervezése Az összefutó utakból adódó torlódások Szűkületek kerülése Indokolatlan irányváltások Ismeretlen útvonalak másodrendű szerepe Segítség: Védelem Online Heizler György tű. ezredes: A kiürítés szervezés kérdései tömegtartózkodású épületekben

Ahogy ennek ki kéne néznie

…. és a problémák Rossz tervezés!!!!!!! Pl.: egylégterű irodák átalakítása Nem tökéletes a menekülési útvonal védelme Nyitott ajtók problémái Hő- és füstelvezetés korlátjai Biztonságérzet hiánya A második szakasz vége még nem biztos, hogy a szabad levegőt jelenti!

Cél A biztonságos használatra való alkalmasság elérése, kimondása. Ez a jelenlegi manuális számítási módszerekkel problémákba ütközhet. Alternatív kiürítési tervezési módszerek bevezetése a megfelelőség igazolására.

Köszönöm a figyelmet!