Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Médiapedagógia.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja…
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
Csoportos alkotástechnikai módszerek szóban és írásban
Kutatási terv.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Piackutatás (teszt).
Képességszintek.
Projektmenedzsment szeminárium 1 Projektkészítő szeminárium Pályázati technikák gyakorlati alkalmazása.
Mi látszik egy jéghegyből?
DOKUMENTUMKEZELÉS.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
Piackutatás.
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Teljesítménymenedzsment
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
5. A mellékelt kép(ek)en egy üzlet elárusítóterét látja. Ön szerint milyen megfigyeléseket végezhetnénk itt el? Milyen módszerekkel egészítené ki az információszerzésnek.
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Hierarchikus klaszteranalízis
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Operációkutatás eredete
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
Marketingkutatás 3. szeminárium Nagy Gábor március. 29.
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
A SZAKDOLGOZAT.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
A Kt. 9. § (4) szerint országos mérések keretében rendszeresen kell mérni, értékelni a nevelési-oktatási intézményekben folyó pedagógiai tevékenységet,
A pszichológia módszerei
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A MEGFIGYELÉS Hosszabb-rövidebb ideig tartó észlelés, mely bizonyos hatások okozta jelenségek, folyamatok megfigyelésére ad lehetőséget.
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Alapsokaság (populáció)
Adatleírás.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Kutatásmódszertani dilemmák
CMMI 1.3 – Verifikáció Készítette: Kis Gergely. Bevezetés A specifikációt, követelményt vetjük össze a kész/készülő termékkel Itt nem vizsgáljuk, hogy.
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
Marketing információs
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
PPKE ITK 2004/05 tanév IV. évfolyam Őszi félév Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás GY. - 7.
Informatikai alapfogalmak
1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György.
Az óravázlat felépítése
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.

A pedagógiai kutatómunka folyamata Kutatási probléma kiválasztása, meghatározása Témára vonatkozó szakirodalom áttekintése Hipotézisek megfogalmazása Kutatatási stratégiák, módszerek, eszközök kiválasztása Mintavétel Kutatás végrehajtása Adatok elemzése, általánosítások megfogalmazása

Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés céltudatos, tervszerű, rendszeres, objektív tényeken alapuló észlelés. A pedagógiai kutatásnak olyan módszere, amely a pedagógiai valóság, a pedagógiai folyamatok közvetlen észlelésén alapul.

céltudatosság a célt probléma megjelölésében hipotézisben megfigyelési szempontokban megfigyelési kategóriákban fogalmazhatjuk meg

Tervszerűség A kutatónak meg kell határoznia, hogy milyen pedagógiai jelenséget kíván rögzíteni milyen szituációban kívánja a megfigyelést végezni a mintába milyen tulajdonsággal rendelkező személyek, csoportok tartozzanak milyen időtartamú legyen a megfigyelés

objektív tényekre támaszkodás Az objektivitás a megfigyelés esetén megkívánja a pedagógiai folyamat valósághű legyen megfigyelő előítéletektől mentes, megfelelően képzett legyen a megfigyelés technikája csökkentse a szubjektivitást az adatok értelmezésénél a tényekhez ragaszkodjunk.

MEGFIGYELÉSI TECHNIKÁK A megfigyelési technikát a megfigyelések előkészítése, lebonyolítása, a megfigyelt jelenségek rögzítése és elemzése során alkalmazott eljárások alkotják. Kötetlen Strukturált

Kódolás nélkül: naplók, feljegyzések teljes jegyzőkönyv szelektív jegyzőkönyv Kódolással: becslési skála jelrendszer kategóriarendszer (természetes egység vagy időegység)

Lineáris sorrend

Naplók ,feljegyzések Metodikailag kevéssé kötött rögzítési formák (kötetlen megfigyelés) Már a XVIII. Századtól megfigyelhető Egy vagy több szempont alapján (a megfigyelő számára, ami fontos, érdekes …) Hosszabb-rövidebb ideig történik a megfigyelés Naturalisztikus, etnografikus jelleg Nincs lehetőség az egyidejű rögzítére Résztvevő megfigyelés (előnyei- hátrányai)

A teljes jegyzőkönyv Objektivitás a kötetlen feljegyzésekkel szemben Valamennyi verbális és nem verbális megnyilatkozást rögzít (eszközhasználat: magnó, képmagnó) Célszerű, ha nem látható előre, mely események lényegesek Utólagos elemzésre, feldolgozásra van szükség Rendkívül munkaigényes a rögzítés. Ez a technika magát az eseményt rögzíti!

A szelektív jegyzőkönyv Nem törekszik a teljességre Tisztában kell lenni, hogy a pedagógiai folyamat mely elemei, aspektusa fontos a vizsgálat ,a kutatás szempontjából. A szelektív szempont keretében viszont minden eseményt rögzít. Ez a technika is magát az eseményt … rögzíti

- a megfigyelő feladata: A becslési skála - a megfigyelő feladata: Figyelje meg a személyt, jelenséget Ítélje meg, hogy az egyes – az előzetesen megadott - szempontoknak milyen mértékben felel meg a személy, a jelenség jelölje a skálán azt a számot, amely az értékelést a legjobban kifejezi A skálák általában páratlan számú beosztást tartalmaznak (3, 5, 7 jegyűek) a különböző skálák alapján alakítson ki egy összetett értékelést

Általában 10-25 szempontot tartalmaznak A becslési skála Többnyire nem tevékenység, hanem általános személyiségvonások megítélésére Általában 10-25 szempontot tartalmaznak Az értékelés a megfigyelő impresszióin alapul (szubjektivitás lehetősége) Nem reprodukálható a megfigyelt esemény Nem magát a tényt írja le, hanem a róla alkotott véleményt Kitöltése a megfigyelési periódus végén Példa . (egyetlen szempont!) A tanár az órán helytelen nyelvtani kifejezéseket használt. 1 2 3 4 5 soha rendszeresen

Jelrendszer Egy megfigyelési periódus – általában – 5-10 perc Egy-egy megfigyelési periódus alatt bekövetkező jelenségek előfordulását jelölik előre elkészített űrlapon Minden eseményt egyszer rögzítenek függetlenül az előfordulás gyakoriságától Általában nagyszámú megállapítást tartalmaznak (30-60) A jelölésre a megfigyelési periódus után kerül sor (néhány percben) Egy pedagógiai folyamatról általában több megfigyelést készítenek (például: 5-15., 20-25., 30-40. percek által behatárolt 10 perces időintervallumok megfigyelését követi a közöttük lévő 5-5 perc a rögzítésre

A kategóriarendszer egyik megfigyelési technika A megfigyelendő folyamatot, eseményt egységekre kategóriákra bontják, tagolják. Minden egyes „kategória” meghatározott kódot kap (szám, betű) A megfigyelő a megfigyelt jelenség kódját (pl. számát, betűjelét) az előfordulás sorrendjében leírja. Rögzítés az események előfordulásával egyidejűleg 2-féle típusa: a) természetes egységeket tartalmazó b) időegységeket tartalmazó

Kategóriarendszer Mindegyik új kategória előfordulásakor új jelölést kell alkalmazni 3-5 másodperc eltelte után kell a leginkább jellemző kategória számát (kódját) beírni Alaposan el kell sajátítani a „kategóriákat” (különbséget kell tudni tenni közöttük és be kell tudni sorolni a megfigyelt jelenséget) Ha 3 mp-en belül is váltakoznak, akkor a domináns kategóriát kell beírni.

Flandres-féle interakcióelemzési rendszer - 10 kategória